DOLAR 34,7519 -0.02%
EURO 36,5352 -0.11%
ALTIN 2.951,200,05
Ankara

HAFİF YAĞMUR

Madalyalı engelli yüzücü protez için kampanya başlattı
  • 9.Köy
  • Spor
  • Madalyalı engelli yüzücü protez için kampanya başlattı

Madalyalı engelli yüzücü protez için kampanya başlattı

Doğuştan 2 bacağı olmayan Siirtli yüzücü Şan Erten, Türkiye’yi temsil eden başarılı bir sporcu. Ancak protez bacakları olmadığı için tekerlekli sandalye ile antrenmanlara gidip gelmekte zorlanıyor. Şan Erten, protez bacaklara kavuşmak için kampanya başlattı.

ABONE OL
7 Haziran 2024 12:59
Madalyalı engelli yüzücü protez için kampanya başlattı
4

BEĞENDİM

ABONE OL

Melek Eliş

Doğuştan 2 bacağı olmayan Şan Erten, yüzmeye kilo vermek amacıyla başladı ve kısa sürede profesyonel bir yüzücü haline geldi. Türkiye’de ve uluslararası alanda dikkat çeken başarılar elde eden Erten, antrenmanlara tekerlekli sandalyeyle gitmekte zorluklar yaşıyor. Erten, protez bacaklar için 2 ay önce başlattığı kampanyaya destek arıyor.

Şan Erten 20 yaşında olmasına rağmen etkileyici bir başarı grafiği çiziyor. Antrenörünün de desteğiyle profesyonel yüzme kariyerine adım atan ve ilk yarışını Aksaray’da gerçekleştiren Erten, sonrasında Trabzon ve Isparta’da Türkiye şampiyonlukları elde etti.

Kıtalararası başarılar

Şan Erten, geçen yıl kıtalar arası yüzme yarışında kendi klasmanında 1., genel klasmanda ise 6. oldu. Ancak Erten’in başarılarına giden yol zorluklarla dolu.

Şan Erten, Siirt’te antrenmanlara gidip gelmekte büyük sıkıntılar yaşadığını, tekerlekli sandalye ile ulaşımın zor olması nedeniyle antrenmanlarını aksattığını anlattı. Maddi imkansızlıklar nedeniyle protez bacaklarını yaptıramayan Erten, bu durumu aşmak için 2 ay önce bir kampanya başlattı.

Engelleri yüzerek aşıyor ama…

Otobüslerle aktarma yapması gerektiğini ve tekerlekli sandalye ile ulaşımda zorluklar yaşadığını vurgulayan Erten, “Bu zorlukların üstesinden gelmek için valilik onaylı bir protez yardım kampanyası başlattım. Bana uygun olan protez bacak Türkiye’de üretilmiyor. Almanya’dan gelen protezlerin maliyeti KDV dahil 20 bin 273 euro civarında. Döviz kurları ve uluslararası nakliye masrafları nedeniyle yerel satın alımlara göre fiyatı daha fazla. Bu durum beni çok zorluyor. Kampanyada toplanan bağış şu an çok yetersiz” dedi.

“Devlet protezin sadece yüzde 10’unu karşılıyor”

Engelli sporculara verilen desteğin çok yetersiz olduğunu ifade eden Erten, “Yetersiz bulmamın sebebi devletin protez maliyetinin sadece yüzde 10’unu karşılaması” dedi.

Devletin engelli sporculara sahip çıkmasını isteyen Şan Erten şunları söyledi:

Bizler özel bireyleriz. Engelli sporculara sahip çıkarak diğer engelli bireyleri de topluma daha kolay kazandırabiliriz. Biz engelli sporculara sadece başarı kazandığımızda değil her zaman destek olunması gerekiyor. Zorlu antrenman süreçlerimizde yanımızda olmalarını ve bu süreçte bize yardım etmelerini istiyoruz. Sadece başarılarımız bizi hatırlatmamalı. Antrenman sürecinde yaşadığımız zorlukları herkesin görmesini ve antrenman süreçlerimizi daha sağlıklı ilerletebilmemiz için yardım etmelerini istiyoruz.

“Hedefim yurt dışında bayrağımızı dalgalandırmak”

Kıtalararası Yüzme Yarışması’na hazırlanan Erten, “Amacım bayrağımızı uluslararası alanda dalgalandırmak” dedi. Bu yarışmaya 77 ülkenin katıldığını ve Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmek istediğini de belirten Erten, “Bu hedefe ulaşmak için gece gündüz çalışıyor ve başaracağıma inanıyorum. Eğer yarışma öncesi protezlerime ulaşabilirsem bunu çok daha kolay elde edebileceğim çünkü antrenmanlarıma daha fazla zaman ayırabileceğim. Türk bayrağını sırtımda dalgalandırarak herkesin gözü önünde onurla taşımak istiyorum. Bunun için kampanyama destek bekliyorum. Protez bacaklarıma ulaşıp sadece hayallerime ve hedeflerime ulaşmak istiyorum” diye konuştu.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Bölümü’nde eğitim aldığını ve ileride yüzme kariyeri sonlandığında da ülkesi için değerli sporcular yetiştirmek istediğini belirten Erten, “Sporu bıraktığımda ülkesini gururla temsil edecek sporcular yetiştirmek istiyorum” dedi.

Halil Taş

“Protez bacaklarının olmaması çalışmasını olumsuz etkiliyor”

Siirt Bedensel Engelliler Spor Kulübü Başkanı ve Antrenör Halil Taş da 5 yıl önce tanıştığı ve antrenörlüğünü üstlendiği Şan Erten’in çok yetenekli bir sporcu olduğunun altını çizdi. Ancak her yarışa gittiklerinde zorluklarla karşılaştıklarını ifade eden Taş, “Şan’ın protez bacağının olmaması sporunu olumsuz etkiliyor. Dizlerinin üstünde veya tekerlekli sandalyeyle antrenman yapmaya çalışıyor. Antrenmanlara geliş gidişi hayli zor. Evi uzak, arabası yok, ulaştırma araçları yok denecek kadar az. Düşünün, günde belediyenin getirdiği sadece bir servis var ve bu çocuk 10 kilometre uzaklıkta. Nasıl gelebilsin! Protezi yok, yürüyemiyor” diye konuştu.

Milli takıma adayken yaşadığı bu zorlukların Erten’i olumsuz etkilediğini ancak bu konuda bir çözüm bulamadıklarını da belirten Taş, “Şan gibi başarılı bir sporcunun yaşadığı bu durum herkesi üzüyor. Ayrıca bu durum Şan’ı da duygusal olarak etkiliyor. Kendisini eksik hissettiğini söylüyor” dedi.

“Engelli sporcular yalnız bırakılmamalı”

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nun ve devletin engelli sporculara sağladığı desteğin yeterli olmadığını belirten Taş şunları söyledi: “Engelli sporcularımızı yalnız bırakmamalıyız. Onların sadece başarılarında değil diğer tüm süreçlerinde yanında olmamız gerekiyor. Engelli sporculara verilen destek devede kulak kalıyor. Bunu her yerde dile getirmemize rağmen her şey sözde kalıyor maalesef.”

Siirt Bedensel Engelliler Spor Kulübü olarak yerli sporcuların eğitimine yönelik projeler geliştirdiklerini ancak bu projelerin kaynak sorunuyla karşılaştığını da belirten Taş, devletin ve diğer kurumların bu konuda daha duyarlı olmasını istedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.