DOLAR 32,3245 0.21%
EURO 35,1555 0.02%
ALTIN 2.298,540,94
Ankara
20°

KAPALI

Lokanta esnafından zamlara QR menü formülü

Lokanta esnafından zamlara QR menü formülü

Yemek fiyatlarında hemen her ay yaşanan artıştan dolayı, menü değiştirmekten bıkan lokanta esnafı, çareyi "QR menüye geçmekte" buldu. Her geçen gün QR menüye geçen lokanta sayısı artarken, matbaacılar da menü basımının azalmasından dertli. 

ABONE OL
11 Şubat 2023 12:38
Lokanta esnafından zamlara QR menü formülü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son dönemlerde ekonomik kriz, artan matbaa, kâğıt ve temel gıda maliyetleri nedeniyle esnaf, QR menü kullanımını arttırdı. Hemen her ay artan yiyecek maliyetleri nedeniyle, müşterilerine sundukları yemeklerin fiyatlarını değiştirmek zorunda kalan lokantacı esnafının bulduğu ilk çözüm, menülerin fiyat kısmını boş bırakmak QR menüler esnafın imdadına yetişti. Her geçen gün QR menü uygulamasına geçen lokanta sayısının artması ise, menü basımının cirolarının önemli bir kısmını oluşturduğu matbaacıları zor durumda bıraktı. 9. Köy, yüksek enflasyonun yemek ve baskı sektörüne zincirleme etkisini, lokantacılar ve matbaacılarla konuştu.

Matbaacılar dertli

Ankara’da matbaacılık yapanlar basılı menü siparişlerinin azaldığını, hala menü bastırmaya devam eden işletmelerin ise “fiyat kısımları boş menüleri” tercih ettiğini ifade ettiler. Matbaacı Mehmet Görgün 9. Köy’e yaptığı açıklamada, “Önceden işletmeciler basılı menüyü tercih ederdi. İlk aşamada yani ekonomik kriz bu kadar derinleşmeden önce de 6-7 ayda bir kez olmak üzere menülerini güncelleyen müşterilerimiz vardı. Hani sadece kriz de değil hijyen açısından falan da düşünmek lazım. Bir şey dökülüyor mesela menüye ve kullanılamaz hale geliyor. Ancak kriz o kadar derin ki artık işletmeciler ya fiyat kısmı boş menü bastırıyor ya da QR menüye geçiyor” dedi. 
Bu durumun, matbaa sektörünü de olumsuz etkilediğine dikkat çeken Görgün, şöyle konuştu;
“Bu durum bizim işlerimizi de etkiledi tabii. Kafelerden, barlardan, restoranlardan gelen talep azaldı. İstanbul’da matbaa işiyle uğraşan bir dostum QR menü işine girdi mesela ama ona da talep azalıyor. Çünkü internet üstünden bu menüleri tasarlamak mümkün. O iş de online artık yani. Bazı girişimler var QR menü tasarımı üstüne. Batanlarda oldu bu süreçte. Hem ekonomik kriz hem de üstüne koronayla birlikte gelen QR menüler eklenince tutunamadılar. İşletmeciler de haklı. Şartlar gerçekten hepimiz için günden güne ağırlaşıyor.”

“Halk, krizin altında eziliyor”

Matbaacılığın zor duruma düşmesinin tek nedeninin ekonomik kriz olmadığını, kağıt fabrikalarının özelliştirilmesi nedeniyle ortaya çıkan fahiş kağıt fiyatlarının da sıkıntı yarattığını anlatan Görgün, “Tüm bunlar birikti ve şimdi geldiğimiz nokta budur. Bir sürü insan ekmeğinden oldu. Piyasadaki bu kontrolsüzlük ve yetkililerin vurdum duymaz tavırları matbaa sektörünü etkiliyor. Türkiye’de tarım bitti, sağlık bitti ama gelin görün ki matbaacılık da bitti. Biz de tehlike altındayız. Belki ben de kapatıp gideceğim çünkü artık direnmek zorlaşıyor” dedi. 
Evini geçindirebilecek kadar kazanamadığından da yakınan Görgün, durumunu “Kazanamıyoruz doğru düzgün. Çocuk markette bir şey istiyor, alamıyorum. Geçen gün sinirden gözlerim doldu” sözleriyle anlattı. 

“Mutfak ürünlerinde hemen her gün fiyat artışı gerçekleşiyor”

Pub di Livorno’nun işletmecisi Yalçın Doğan ise,  QR menüye geçişi ve etkilerini 9. Köy’e şöyle anlattı;
“QR’dan önce, yılda iki kez menüyü yenilemek yeterli oluyordu. Ancak pandemi sonrası ve ekonomik kriz ortamında, yılda beş altı kez menü basımı ihtiyacı ortaya çıktı. Kamuoyu algısı hep alkol fiyatlarına dönük oluyor. Halbuki mutfak ürünlerinde hemen her gün fiyat artışı gerçekleşiyor. Yani asıl artışı temel gıda fiyatlarında yaşadığımız için sürekli menü değişimine ihtiyaç duyduk. Pandeminin başından beri de çok kez menü fiyatlarını güncelledik. Enflasyonist bir ortamda olduğumuz için de haliyle menü basım maliyetleri arttı. Bu da QR menüleri daha avantajlı kıldı.” 
Pandemiyle birlikte aşina olunan QR menülerin sipariş sürecinde de vakitten kazanmalarına yardımcı olduğunu belirten Doğan, “QR kullanmaya tamamen Covid önlemleri kapsamında başlamıştık. İşletmenin işleyişine dair bir plan dahilinde olmadı. Zamanla, QR menünün hayatımızın bir parçası olacağı ortaya çıkınca, işletmenin işleyişini hız, zaman bakımından verimli hale getirecek şekilde, QR menüyü geliştirme yollarını da aramaya başladık. Yani bu şekilde kalmaz ve değişir, dönüşür diye de tahmin ediyorum” diye konuştu.

HABER : Haber: Ceren Bala Teke

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.