DOLAR 34,2700 -0.03%
EURO 37,3690 -0.36%
ALTIN 2.919,40-0,29
Ankara
20°

KAPALI

Kurbana ortak bulunamıyor

Kurbana ortak bulunamıyor

Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık fiyatları el yakıyor. Geçen seneye oranla kurbanlık fiyatları yüzde yüze yakın oranda arttı. Geçimini zor şartlarda sürdüren emekliler ve asgari ücretle geçinenler için kurban almak hayal. Yalova kurban pazarında kurban satıcıları ile konuştuk.

ABONE OL
7 Haziran 2024 13:54
Kurbana ortak bulunamıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsmail Ersan

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı, kurban kesmek isteyen vatandaş kara kara düşünmeye başladı. Yalova’da küçükbaş kurban fiyatları 13 bin liradan başlıyor, büyükbaş hayvanın en ucuzu ise 100 bin ile 120 bin lira arasında… Büyükbaş hayvana tek başına gücü yetmeyen ortak ararken, vatandaşlar küçükbaş kurban da kesemeyecek durumda. Kurban fiyatlarını yükselten etken ise girdi maliyetlerinin yüksekliği, yem ve yakıtın yüzde yüzlere kadar artması.

Naif Artan

Kurban satıcıları da zor durumda 

Yalova Beşyüzevler mevkisinde kurulan kurban pazarında besiciler tezgahlarını kurup müşterilerini beklemeye başladı. Muş Malazgirt’ten Yalova’ya kurbanlık satışı için gelen Naif Artan, besicilerin zor günler geçirdiğini anlattı. Büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını dile getiren Artan şöyle konuştu:

Yalova’da kiraladığımız parsel için 50 bin lira istiyorlar. Yani geçen seneye göre yüzde 400 artış var. Şehir merkezinden çok uzak bir yerdeyiz, hizmet de yok. Hayat pahalılığından insanlar pazara yönelmiyor. Geçen sene bayrama bu vakitler kala bir hareketlilik vardı. Şimdi gelen giden yok. Umudumu kaybetmek istemiyorum ama gidişat çok iyi görünmüyor.

“Besicilerin desteğe ihtiyacı var”

Devletin, hükümetin bize yardımcı olması gerekir. Yardım edilmezse bu, çiftçinin, besicinin bitmesi anlamına gelir. Vatandaşın da durumu zor” diyen ve besicilere destek verilmesini isteyen Naif Artan, şunları söyledi:

Eskiden Yalova’da 150-200 çadır kurulurken bugün 15 çadır var ve besiciler satış yapamıyor. Pazar durgun çünkü vatandaşın cebinde para yok. İnsanlar asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. Asgari ücretlinin emeklinin kurban alması hayal oldu. İnsanlar büyükbaşa ortak bulamıyor. Zaten durumu çok iyi olan da buraya pazara gelip kurbanlık almıyor.

Büyükbaş kurbanlık sattığını da sözlerine ekleyen Artan, “Büyükbaş kurbanlık 120 bin liradan başlıyor 180-200 bin liraya kadar çıkıyor. Geçen sene aynı kurbanlıklar 65-70 bin liraydı. Yani yüzde yüz bir artış var. Geçen sene bir torba yem 300 liraydı bu sene 750 lira. Saman fiyatı yine aynı. Geçen sene burada çadırı kurduğumuz parsel kirası 10 bin liraydı. Bu sene 50 bin lira, bütün bunlar maliyettir. İster istemez bu da kurbanlık fiyatlarına yansıyor” diye konuştu.

Mehmet Salih Toprak

Kilometrelerce öteden ekmek parası için geldi

Erzurum’dan gelerek kurban pazarında çadır kuran bir diğer besici de Mehmet Salih Toprak. Toprak da kurban pazarında henüz bir hareketliliğin yaşanmadığını söyledi. İleriki günlerde hareketliliğin olmasını umduğunu belirten Toprak şunları ifade etti:

Şimdilik durumlar pek iyi görünmüyor. Genel olarak besicilerin sıkıntısı var; artan yem fiyatları, nakliye, bunları herkes biliyor. Ancak bu sene kurban pazarında yerler fahiş fiyata kiralandı. Geçen seneye göre yüzde 400-500 artış var. Geçen sene 10 bin liraya kiraladığımız parsel, bu sene 50 bin lira. Ayrıca bu yıl kurulan kurban pazarı çok sapa bir yerde. Gelenler, burayı zor bulduk diyor. Yem ve saman fiyatları yüksek. Bir de kiraların yüksekliği düşünüldüğünde kurban fiyatları ister istemez çok yüksek oluyor. Yer kiralarına gelen zamlara bakıldığında kurbanlıklar yine çok pahalı değil.

İbrahim Gün

Vatandaş kurban kesme yolları arıyor 

Yalova’da özel bir firmada asgari ücretle çalışan İbrahim Gün her yıl kurban kestiğini ama bu seneye kadar böylesine bir sıkıntı yaşamadığını söyledi. Gün yaşanan sıkıntıları şöyle aktardı:

Asgari ücretle çalışıyorum. Geçen sene aldığım asgari ücretle kurban alabiliyordum ve geriye param kalıyordu. Şimdi bir kurban alsam en hesaplısı 13 bin lira. Ev kira, tek çalışanım, okuyan bir çocuğum var. Bu sene maalesef kurban kesemeyeceğim.

Emeklinin kurban kesmesi hayal  

SGK emeklisi Ahmet Alper de kurban kesemeyeceğini söyleyenlerden. 10 bin lira ile geçinmeye çalıştığını belirten Ahmet Alper, önceki yıllarda kurban kesebildiğini ama artık emeklilerin kurban kesmesinin hayal olduğunu ifade etti:

Eşimle birlikte yaşıyorum. Bu kadar sıkıntı yaşayacağımı düşünmüyordum. Faturalar, ilaç vs. derken ay sonunu zor getiriyoruz. Dışarıya çıkmaya korkar olduk, çünkü adım attığınızda harcama yapıyorsunuz. Bir arkadaşımla bir yerde oturup çay içsek bazen onu ödeyecek param olmuyor. Kurban Bayramı geldi, torunlara ve gelen çocuklara harçlık vermem lazım ama yok. Bir küçükbaş kurbanlık olmuş 13- 14 bin lira. Allah biliyor ya durumum olsaydı kesinlikle kurban keserdim ama bu sene kesemeyeceğim.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.