DOLAR 34,7472 0.01%
EURO 36,5599 0%
ALTIN 2.951,130,02
Ankara

HAFİF YAĞMUR

Kurban eti ilk gün yenir mi?

Kurban eti ilk gün yenir mi?

Kurban Bayramı'nda kurban ibadetini yerine getiren vatandaşlar, bayramın ilk günü kurban eti yenip yenemeyeceğini merak ediyor. Türk Mutfak Sanatları Uzmanı Ramazan Bingöl, kurban etinin ilk gün yenebileceğini açıklasa da, Diyetisyen Ecem Billurcu Yücetepe, kurban etinin ilk gün yenmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.

ABONE OL
15 Haziran 2024 20:40
Kurban eti ilk gün yenir mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mehmet Çiftçi / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte, kurban etinin ilk gün yenip yenmeyeceği konusu gündeme geldi. Bu konuda farklı uzman görüşleri dikkat çekiyor. Türk Mutfak Sanatları Uzmanı Ramazan Bingöl ve Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Ecem Billurcu Yücetepe, kurban etinin ilk gün yenip yenmeyeceğini 9. Köy’e değerlendirdi.

Ramazan Bingöl

“Kurban etini ilk gün yemek sünnet ve geleneğimizin bir parçası”

Ramazan Bingöl, kurban etinin ilk gün yenmesinin sünnet olduğunu belirterek geleneklerin önemine vurgu yaptı:

Kurban etini ilk gün yemek sünnet-i seniyyedir. Bu, geleneklerimizin bir parçasıdır. Mesela ben Birecikliyim. Bizim bayram kahvaltılarımızda ilk yediğimiz, kesilir kesilmez eve yetiştirdiğimiz kurbanımızın eti, ciğeri, yüreği, böbreği olur. Yanına istisnasız mevsimine göre bamya, taze fasulye gibi bir sebze yemeği, pirinç pilavı, turşu, tıkliye çorbası, yoğurt çorbası eşlik eder. Bayram sofrasında bu yemekleri yemeyince, o bayram, bayram olmaz bizde. Sofra da bayram sofrası olmaz.”

“Kurban etini hemen tüketmek sindirim problemlerine yol açabilir”

Ecem Billurcu Yücetepe

Diyetisyen Ecem Billurcu Yücetepe ise sağlık açısından dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Yeni kesilen etin yeterince yumuşak olmaması nedeniyle sindirim problemlerine yol açabileceğini söyleyen Yücetepe, etin en az 24 saat bekletilmesi gerektiğine dikkat çekti:

Etin kesildikten hemen sonra tüketilmesi doğru değildir. Yeni kesilen et yeterince yumuşak değildir ve bu nedenle hem zor pişer hem de sindirim problemlerine sebebiyet verebilir. Bunun önüne geçmek adına etin en az 24 saat boyunca bekletilmesi gerekir. Kahvaltıda et yerine yumurta, taze yeşillikler, peynir ve tam tahıllı ekmek gibi besinler tercih edilmelidir. Bayramda beslenmeye dikkat ederken etlerin pişirilme yöntemi de doğru olmalıdır. Eti pişirirken yapılan hatalardan biri de pişen ete kuyruk ya da iç yağ eklemektir. Yapılan bu işlem damar ve kalp sağlığı için sakıncalıdır. Bu nedenle et kendi suyunu salana dek kısık ateşte pişirilmelidir. Kırmızı et tüketirken yapılan hatalardan biri de eti ayranla birlikte tüketmektir. Demir bakımından zengin olan kırmızı eti ayran ile birlikte tüketmek demir emiliminin engellenmesine neden olabilir. Bu nedenle kırmızı eti C vitamini bakımından zengin olan besinlerle tüketmek ve demir emiliminin artmasını sağlamak önemlidir. Etin yanında mutlaka lif içeriği yüksek sebze ve tam tahıllı ekmek tercih edilmelidir. Probiyotik yoğurt, ayran ve kefir gibi besinler de et tüketiminden 2 saat sonra ara öğün olarak tüketilmelidir.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.