DOLAR 34,2092 -0.05%
EURO 37,5871 0.27%
ALTIN 2.883,270,48
Ankara
23°

KAPALI

Köylüler ve çevreciler Kazdağı’nda bir dava daha kazandı
  • 9.Köy
  • Çevre
  • Köylüler ve çevreciler Kazdağı’nda bir dava daha kazandı

Köylüler ve çevreciler Kazdağı’nda bir dava daha kazandı

Çanakkale Bayramiç’te, Halilağa bakır madeninin kapasite artışı ve atık depolama projesi için verilen “olumlu” ÇED raporu Çevre Bakanlığı aleyhine açılan dava sonucunda iptal edildi.  Çanakkale 1. İdare Mahkemesi heyeti kararını projenin Kazdağı ekosistemine zarar vereceğini belirten bilirkişi raporunu dikkate alarak verdi.

ABONE OL
30 Aralık 2022 00:00
Köylüler ve çevreciler Kazdağı’nda bir dava daha kazandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kazdağları Hacıbekirler Köyü yakınlarındaki Halilağa Bakır Madeni Projesine karşı açılan davada zafer yöre halkının ve çevre örgütlerinin oldu.

Cengiz Holding/e ait maden şirketine verilan Çed olumlu raporu iptal edildi. Çanakkale 1 İdare Mahkemesi heyeti kararını projenin Kazdağı ekosistemine zarar vereceğini belirten bilirkişi raporunu büyük ölçüde dikkate alarak verdi.

Çanakkale ili, Bayramiç ilçesi, Hacıbekirler köyü mevkiinde Cengiz Holding’e ait Truva Bakır Maden İşletmeleri AŞ tarafından yapılması planlanan Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi’ne bölge halkı ve doğa koruma örgütleri karşı çıkmıştı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine açılan “ÇED Olumlu” kararının iptaline ilişkin dava sonuçlandı. Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği açtığı davayı kazandı. Davada Çanakkale 1. İdare Mahkemesi kararın iptaline karar verdi.

Yörede yaşayan 81 yurttaş, Kazdağı Doğal Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi, Ayvalık Tabiat Derneği, Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği tarafından açılan davanın dışında Tema Vakfı ve Çan Çevre Derneği ile Çevre Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası tarafından açılan davalarda da aynı karar çıktı.

Kazdağı Doğa Koruma Derneği kararı duyururken, “Mahkeme heyetinin bilirkişilerin raporunun büyük bir kısmına itibar etmesi oldukça sevindirici. Aslında olması gereken de bu” değerlendirmesini yaptı. 

Halilağa bakır madeni projesi cevher zenginleştirme ve atık depolama ünitelerinin doğada geri dönülemez tahribat yapacağını söyleyen davacılar, dayanışmanın, ortak mücadelenin altını çizdi.  Derneğin açıklamasında farklı projelere karşı da kararlılık vurgusu vardı:

“Yörede yaşayan köylüler,  Çanakkale ve Balıkesir’de yer alan ekoloji örgütleri ve emek ve demokrasi örgütleri ile kollektif bir mücadele yürüttük. Oldukça kalabalık olarak katıldığımız duruşmada da bu tutumumuzu sergiledik. Orada tüm davacılar projenin bölgeye ve Kazdağı ekosistemine vereceği zararları tek tek dile getirdi. Hem bilirkişi raporu hem de davacıların haklı beyanları sonucunda bu başarıya ulaştık.”

Çanakkale’den gelen bu haber sadece söz konusu maden için değil, diğer projeler için de emsal olacak. Dernek yöneticilerinin umudu ve ısrarı sözlerinden de net anlaşılıyor:

“Dava kararında yer alan ve projenin orman ekosistemine, arkeolojik değerlere, soyut kültür mirasına vereceği geri dönüşü olmayan zararlar ve rehabilitasyonun mümkün görülmemesi gibi nedenlerle iptal gerekçeleri, başka davalar için de örnek olacaktır. Cengiz’i Kazdağı’na sokmayacağız. Yüzde 79’u madencilik ruhsatları ile kaplanmış olan Kazdağı’nda Cengiz dışında diğer metalik madencilik projelerine ve iktidarın şirketler lehine uyguladığı madencilik politikalarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.”  

Dava sürecinde bilirkişi raporunun davacılar lehine olduğunu gören şirket; 2009/7 sayılı genelge uyarınca ÇED Raporunu yenileyerek bakanlığa başvurdu. 

Cengiz Holding, 2019 yılında 55 milyon dolara satın aldığı Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces`a ait altın bakır madeni projesinde, kapasite artırımı, cevher zenginleştirme tesisi ve atık depolama tesisi projesini gerçekleştirmek istiyor. Bedelinin 923 milyon TL olduğu projede, ÇED izni alanı yaklaşık 600 hektar ve üç poligondan oluşuyor.

2 yıl inşaat dönemi, 15 yıl işletme dönemi ve 2 yıl kapatma döneminin planlandığı Halilağa Projesi için, her ne kadar bakır madeni projesi dense de proje alanında 2012 yılında “Halilağa Altın Madeni Projesi” ismiyle ÇED süreci yürütüldü. O proje de ÇED olumlu kararı aldı fakat yöre halkı ve çevre örgütlerinin tepkisi bu projenin gerçekleşmesini engelledi.  

Çanakkale’nin yıllık su ihtiyacı 12 milyon ton. Kazdağları’ndaki proje için ise yıllık 4,1 milyon ton su kullanacağı ön görülüyor.

HABER : Haber: Ceren Bala Teke

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.