DOLAR 32,5728 0.26%
EURO 34,9993 0.06%
ALTIN 2.461,171,04
Ankara
24°

PARÇALI AZ BULUTLU

“Kömür kent” Zonguldak’ta yerin altı bir dert üstü başka dert
  • 9.Köy
  • Gündem
  • “Kömür kent” Zonguldak’ta yerin altı bir dert üstü başka dert

“Kömür kent” Zonguldak’ta yerin altı bir dert üstü başka dert

31 Mart yaklaşırken kömür madenciliğinin baş şehri Zonguldak’ta seçmen, seçilecek başkandan günlük hayatı yer üstünde kolaylaştıracak hizmetler bekliyor. 9. Köy, sokakta vatandaşlarla, gençlerle ve sivil toplum örgütleriyle konuştu. Öne çıkan talepler şöyle; merdivenlerle dolu semtlere engelli rampası ve asansörler, kent merkezine otopark, kadınları ve kadın emeğini önceleyen hizmetler, Alevi yurttaşlar için Cemevi, maden şehitlerinin yakınları için istihdam...

ABONE OL
21 Mart 2024 14:34
“Kömür kent” Zonguldak’ta yerin altı bir dert üstü başka dert
3

BEĞENDİM

ABONE OL

Cevat Baran Çaydaş

Türkiye’de 81 ilde yerel seçim heyecanı yaşanıyor. Bu heyecanın yaşandığı illerden birisi de “kömür kent” olarak nitelendirilen Zonguldak. Zor ve zahmetli madencilik mesleğinin baş şehri olan kentte, yerin altı gibi üstünde de hayat kolay değil. Yurttaşlar, seçilecek yerel yöneticilerden aydınlatmadan asansöre, otoparktan tiyatro salonuna birçok hizmet bekliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 31 Aralık 2023 tarihli verilerine göre; Zonguldak nüfusu bir önceki yıla göre 2 bin 982 kişi artarak 591 bin 492’ye ulaştı. Nüfus artmasıyla beraber kent sakinlerinin beklenti ve sorunları da arttı. 31 Mart günü gerçekleşecek olan yerel seçimlere sayılı günler kala kentte faaliyet gösteren Sivil Toplum Kurumu temsilcileri, 9. Köy Haber Merkezi’ne Zonguldak’ta belediye başkanı adaylarından beklenti ve taleplerini dile getirdi. Zonguldak’ta birbirinden farklı amaç ve yapıya sahip; meslek, sanat, kültür, düşünce ve engelli topluluklarının temsilcileri “Belediye başkanı adaylarından beklentiniz ve çözülmesini istediğiniz sorunlar nelerdir?” sorusuna şu yanıtları verdi:

Mehmet Kaplan

“Cemevi için bize yer gösterilsin”

Merkezde Cemevi olmamasına değinen Alevi Kültür Dernekleri Zonguldak Şubesi Başkanı Mehmet Kaplan, “Koskoca Zonguldak’ta bir tane Cemevi mevcut. O da Ereğli ilçemizde. Biz her mahalle ve ilçede Cemevi olsun istemiyoruz, çünkü o yoğunlukta değiliz. Ancak her mahalle, ilçe ve beldemizde Alevi yurttaşımız var, bunu göz önünde bulundurursanız eğer kent merkezinde herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir yere Cemevi kurabilmemiz için yer gösterilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Çetin Yiğit

“İstihdam alanı istiyoruz”

Zonguldak Maden Şehitleri Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit de “Sosyal belediyecilik anlayışıyla bizim gibi STK’lar ile işbirliği yapmalarını, projelerimize destek vermelerini istiyoruz. Bunun dışında tabii maden şehidi ailelerimize istihdam alanı açmalarını istiyoruz” dedi.

 

 

Zonguldak Amatör Tiyatrolar Kültür Sanat Derneği Başkanı olan tiyatro sanatçısı Ferdi Kazancıoğlu da merkezde tiyatro salonu azlığına dikkat çekip, yeterli çalışma ve gösteri alanı bulunmadığından şikayet etti:

Ferdi Kazancıoğlu

Belediye Kültür Merkezi’ne ait tiyatro salonumuz damından su akıyor, bakımsız ve elverişsiz. Buna rağmen, 7 bin 500 TL gibi yüksek bir kiralama bedeli isteniyor. Bugün Zonguldak’ta az sayıda olan salon kiraları 4 bin 500 ila 8 bin TL arası değişiyor. Bu durum bizim gibi amatör tiyatrocuların ödeyebileceği tutarlar değil, çünkü bizim masraflarımız bunlarla sınırlı kalmıyor maalesef; dekor, afiş ve bilet basımı, kostüm… Belediyenin bizim gibi amatör sanatçıların maddi ve manevi olarak yanında olmasını isteriz. Diğer yandan, belediyenin düzenleyeceği kültür ve sanat etkinliklerinde animasyon ekibi, gösteri sanatçısı ve müzisyenler için istihdam alanı yaratılmasını bekliyoruz.

 

Eşitlik İçin Kadın Platformu Zonguldak Sözcüsü Gülçin Türkmen ise  yol, park, otobüs durağı ve ara sokakların iyi aydınlatılmasını istedi:

Engelli ve yaşlı bakımını üstlenen kadınlara yönelik kentsel hizmetlere ilişkin düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Kadınların ev içi emeklerini maddi gelire dönüştürebilecekleri projeler üretilmeli. Güvenli bir alana kalıcı bir kadın emeği pazarı kurulmalıdır. Hastane, okul gibi hizmetlerden yararlanmak için kullanılan ulaşım araçları kadın ve çocuklar için ücretsiz olmalı. Zonguldak Belediyesi sorumluluk alanı içinde, şiddete veya istismara uğrayan kişilerin, maruz kaldıkları olaylarla mücadelede hukuki ve psikolojik destek-danışmanlık ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanabileceği birimler oluşturulmalı.

 

Hüseyin Şirin

“Yeterli düzeyde engelli rampası yok”

Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Şirin de “Kentimizde en büyük sorunlardan birisi toplu taşımada araçların engellilerin erişilebilirliğine uygun hale getirilmemesi. Bu yasa gereği yapılması gereken bir şey. Maalesef bu sorun sürekli ileri tarihlere atılarak ötelendi” dedi. Şirin, şehirdeki dar yolları ve yüksek semtleri hatırlatarak şu sözlerle, seçilecek yönetimden engelsiz bir kent istedi:

Şehrimizde merdivenler çok, engelli rampaları az. Engelliler için rampa, yürüyen merdiven, asansör gibi projeler hayata geçirilmeli. Uzun yıllardır Zonguldak Belediye binası bile engelli bireylerin erişimi açısından sorunluydu. Sağ olsun sayın belediye başkanımız bu sorunu çözdü. Ancak birçok kamu binası engellilerin giriş çıkışına uygun değil.

 

Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Fehim Dinç ise “Bugün çoğu kamu kurumu binasında engelli rampası vardır diye geçiyor ancak bu eksiktir. Maalesef bunlar düzgün denetlenmiyor. Biz mesela Fen İşlerine yönelik ihalelerdeki komisyonda mutlaka bir engelli arkadaşımızın söz sahibi olmasını istiyoruz. Bizim gibilerin kent yönetiminde sözü dinlensin istiyoruz. Biz ayrıcalık ya da ayrımcılık istemiyoruz” dedi.

 “Otopark yetersizliği”

Öte yandan TÜİK verilerine göre, 591 bin 412 yurttaşın yaşadığı kentte 2024 Şubat ayı itibarıyla 104 bin 793’ü otomobil olmak üzere 179 bin 424 araç kayıtlı. Zonguldaklı vatandaşlar kent merkezinde araç sayısının fazla olmasından ötürü otopark sorunun çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ümit Yetiş

Malulen emekli olduğunu söyleyen Ümit Yetiş, yeni yapılan lavuar alanı projesi kapsamında otoparkın da yapılmasını talep ederek şunları söyledi:

Zonguldak’ta en büyük sorunlardan birisi nitelikli, eğitimli gençlerin istihdam edilmemesi nedeniyle şehri terk etmeleri geliyor. Belediye istihdam alanı açmalıdır gençlere. Bir diğer önemli sorun ise yıllardır ötelenen araç park yeri yetersizliği. Bu da tabi trafik sıkışıklığına, kaldırımların yürünemez hale gelmesine yol açıyor. Lavuar alanı projesine maalesef otopark koymadılar. Kent merkezine belediyenin otopark yapmasını istiyoruz.

 

 

Nazlı Civelek

 

Otopark sorununun kent yaşamını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Nazlı Civelek ise “Merkezde otopark yetersizliği bizleri sokakta adım atamayacak duruma getirdi. Maalesef kentteki araç sayısının fazla olması göz önüne alınmayarak, bu sorun çözülmüyor. Zaten küçücük bir şehirde kaldırımda yürüyemiyoruz.” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.