DOLAR 34,2655 -0.03%
EURO 37,4424 -0.18%
ALTIN 2.919,03-0,30
Ankara
20°

KAPALI

Ankara’dan Türkiye’ye serüven gibi yolculuk: “Kitap Sevme Günü”

Ankara’dan Türkiye’ye serüven gibi yolculuk: “Kitap Sevme Günü”

Pandemi döneminde çevrimiçi başlayan ve daha sonra yüz yüze buluşmalarla devam eden Kitap Sevme Günü'nü yaratıcılarıyla konuştuk. Ankara Hurda Sanat Atölyesi’nde her ayın 3. cumartesi günü yapılan etkinlikte resimli çocuk kitapları konuşuluyor. Her sohbetin teması ise farklı…

ABONE OL
13 Eylül 2024 16:27
Ankara’dan Türkiye’ye serüven gibi yolculuk: “Kitap Sevme Günü”
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Abdo Uçucu 

Farklı eğitim alanlarından gelen Aktan Acar, A. Şebnem Soysal Acar, Melis Akdoğan ve Yıldıray Lise’yi buluşturan, resimli çocuk kitapları oldu. Pandemi döneminde 2021 yılında çevrimiçi başlayan buluşmalar, yoğun talep üzerine yüz yüze yapılmaya başlandı. Resimli kitap meraklıları, Ankara Hurda Sanat Atölyesi’nde her ay bir araya geliyor.

Söyleşide ismini belirtmediklerimiz, dörtlünün ortak yanıtlarıdır diyerek sözü onlara bırakalım.

Resimli kitaplara olan merakınız ne zaman ve nasıl başladı?

AKTAN ACAR: “Görsel temsil/anlatı/üretim, mimarlığın önemli bir parçası, hatta merkezinde. Mimarlık 1. sınıf öğrencileri ile çalışan biri olarak derslerimde öğrencilerin görsel ile içerik arasındaki ilişkinin katmanlarını keşfetmesini önemsiyorum. Resimli kitaplar bu açıdan önemli bir mecra. Ayrıca çizgi roman kültürünün için doğmuş biriyim. Hayal gücümün önemli bir bölümünü çizgi roman evrenlerine borçluyum.

A. ŞEBNEM SOYSAL ACAR: “Bireyin kendini ifade edebilme kaynakları hakkında ciddi zihin yoruyordum. Sözel ve planlı akışın dışarıda bırakıldığı ve kişinin kendini olduğu gibi ifade edebildiği bir yapı arıyordum. Sanatla terapi eğitimim sırasında şiir kitaplarının ve öykünün kullanımını deneyimlemiştim. Resimli, özellikle sessiz kitapların büyüleyici dünyası beni çok etkiledi. Yıldıray’la olan dostluğumuz onun ufuk açıcı ve ilham verici yaklaşımı merak ve ilgimi daha da artırdı. Aktan’la yaptığımız sohbetler ve öğretinin dışında eserlerin alt metnini hissetmeye çalışmak yeni keşifleri de beraberinde getirdi.”

MELİS AKDOĞAN: “Ben resimli kitaplarla, yaratıcı drama eğitmenliği programında sevgili hocam Murat Moroğlu sayesinde tanıştım. Sonrasında bu kitapların kendi başlarına temsil ettikleri değerin ötesinde, başka alanlarla birleşerek öğrenmeyi, duyguların ve düşüncelerin ifade edilişini kolaylaştırdığını fark ettim. Bu sayede resimli kitapları yabancı dil öğrenimi ve öğretmen eğitimi alanlarında kullanmaya başladım. Merakla büyüyen de bir resimli kitap kütüphanem oldu.”

YILDIRAY LİSE: “Hepimizin farklı bir hikayesi var. Yıllarca Küçük Prens kitapları koleksiyonu yaptım. O sırada resimli kitaplara olan ilgim arttı. 10 yıldan beri dünyanın dört bir yanından resimli kitaplar biriktiriyorum ve sosyal medya hesaplarımdan #resimlikitapgünlüğüm ve #yıldıraylisekitaplığı etiketiyle paylaşıyorum. Son yıllarda sadece resimli kitaplar ve şiir kitapları okuyorum.

Ekip olarak nasıl bir araya geldiniz?

2018 yılından beri Aktan Acar, A. Şebnem Soysal Acar ve Yıldıray Lise ile bir araya gelip aldığımız resimli kitapları çay, kahve eşliğinde paylaşıyoruz. 2021 yılında pandemi döneminde bu buluşmalarımızı Melis Akdoğan’ın katılımıyla ”Kitap Sevme Günü” adıyla dünyanın dört bir yanından katılımcılarla çevrimiçi aylık buluşmalara çevirdik. Her ay farklı bir tema belirleyip o konudaki kitapları birbirimize anlattık ve toplam 13 buluşma gerçekleştirdik.”

“Kitap Sevme Günü” fikri nasıl oluştu?

2022 yılından sonra ”Kitap Sevme Günü” çevrimiçi buluşmalarının yüz yüze yapılması için yoğun istek oldu. 2024 yılı için bir plan yaparak Elif Mira ev sahipliğinde Hurda Sanat Atölyesi’nde aylık buluşmalarımıza başladık. Her ay bir tema belirleyip o konudaki resimli kitapları paylaşıyoruz. Bazı katılımcılar seçtiği kitabı anlatıyor, bazıları dinleyici olarak katılıyor. Her ayın başında bir katılım formu paylaşıyoruz ve onu dolduranlarla her ayın üçüncü cumartesi günü buluşup kitapları paylaşıyoruz. Buluşmalarımız Aktan Acar, A. Şebnem Soysal Acar, Melis Akdoğan ve Yıldıray Lise’nin kolaylaştırıcılığında gerçekleşiyor. Her buluşma sonrası deneyimlerimizi ve o temadaki kitapların listesini sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.

Biz kolaylaştırıcı diyoruz kendimize ama aslında buluşturucu demek daha uygun olur. Araya girip söylenenler arasında görünmeyen, gözden kaçan, bazen imkansız bağlara dikkat çekmeye çalışıyoruz.

Temaları nasıl belirliyorsunuz?

Dünyadaki ve ülkemizdeki resimli kitaplar konusundaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Katılımcılarımızın ilgisine de bakarak her ay bir tema belirliyoruz. Her tema farklı resimli kitaplarla tanışmamızı sağlıyor.”

Kitap Sevme Günü’ne katılım için gerekli şartlar var mı?

Her ay başında yayınladığımız katılım formunu doldurmak tek şartımız. İsteyen katılımcılar o ayın teması için seçtiği bir resimli kitabı iki dakikalık bir sürede anlatıyor; isteyenler sadece dinleyici olarak katılıyor ve genel tartışmalarda söz alıyor.”

Toplantılarınızdan iz bırakan bir anınızı anlatabilir misiniz?

Bazen gülüyoruz, bazen dertleniyoruz, bazen hüzünleniyoruz. Kitapların içerikleriyle kurulan bağlar bizi çok etkiliyor. Katılımcıların getirdikleri kitaplardan yola çıkıp ürettikleri nesneleri, bazen bir illüstrasyon bazen bir şapka, birbirleriyle paylaşmalarını görmek heyecan verici. Her buluşmaya gelen çekirdek bir ekibimiz oldu. Ankaralı katılımcılarımıza Almanya, Ağrı, Rize, Eskişehir, Uşak, Yalova ve İstanbul’dan katılımcılar da eşlik etti.

Katılımcılar arasında resimli çocuk kitapları meraklılarının yanı sıra yazarları, çizerleri, yayıncıları, editörleri de var. Hepsinin buluşması nasıl bir etkileşim doğuruyor? 

Belki de Kitap Sevme Günü’nü özel kılan farklı mesleklerden okurların, resimli kitap yaratıcılarının, çizer, yazar, editör ve yayıncıların bir araya gelmesi. Özellikle bir kitabın hazırlık, yaratım ve basım süreçlerini de ele aldığımız buluşmalar oluyor. Güzel tartışmalar farklı konuları açıyor. Arada kitap imzalatan dostlar da oluyor. Her buluşma katılımcılar için ilham kaynağı oluyor; güzel dostlukların temeli atılıyor. Küçük gruplar oluşturup çalışmalar yapan katılımcılarımız var.”

Neden adı “Kitap Sevme Günü” ?

Bir araya gelip kitapları sevdiğimiz bir ortam olduğu için yıllar önce adını “Kitap Sevme Günü” koymuştuk. Buluşmalarımızda kitap paylaşımları çoğunlukla başkalarına anlatmak için biriktirilenlerden oluşuyor. Faydalı olduğu için değil bağ kurduğumuz için başucumuzda olan kitaplarla başladık. Şimdi onlarca yetişkin bir araya gelip resimli kitaplar hakkında konuşuyoruz, paylaşıyoruz yani kitapları seviyoruz.

Sayın Elif Mira, siz de bize Hurda Sanat Atölyesi’nden ve bu etkinlikle buluşmanızdan bahseder misiniz?

ELİF MİRA: “Lisans eğitimim Türk Dili ve Edebiyatı. Yazarlık, çizerlik, editörlük çalışmalarım var ve aynı zamanda çocuk edebiyatı atölyeleri düzenlemekteyim. Hurda Sanat Atölyesi Ankara Kalesi’nde bulunan mütevazı bir sanat atölyesi. Nostaljik, rengarenk bir mekan. Ben buraya dahil olalı bir yıl oluyor. Ortağım Özge burada sanat çalışmalarını sürdürürken rastlaştık ve ben de dahil oldum. 2023 yılının sonlarında bir buluşmada resimli kitap canavarı kıymetli Yıldıray Lise ile tanışıklığımızdan cesaretle Hurda’da Kitap Sevme Günü yapalım mı sorusunu sormamla birlikte 2024 yılının her üçüncü cumartesi günü gerçekleştireceğimiz bir planlama ile yola koyulduk. Her ay merakla, ilgiyle, özlemle beklenen bir gün Kitap Sevme Günü ve buna ev sahipliği yapıyor olmak harika. Resimli kitap okurları, meraklıları, yaratıcılarının bir mekanda toplanıyor olması, deneyimlerimizi paylaşıyor olmamız, henüz keşfetmediğimiz kitaplardan haberdar olmamız bizler için paha biçilmez değer taşıyor.

Ülkemizde örneğine çok az rastladığımız “3 Boyutlu Kitaplar” temalı Kitap Sevme Günü de düzenlediniz. Sayfaları çevrildikçe açılan üç boyutlu öğeler içeren kitapları nasıl tanımlıyorsunuz?

ELİF MİRA: “Kağıdın olanaklarıyla yapılabilecekler sınırsız. Buna her Kitap Sevme Günü’nde hayranlıkla şahit oluyoruz. Bugüne değin çeşitli temalar etrafında bir araya geldik; kayıp, biyolojik çeşitlilik, kültürel miras konularını işleyen kitaplar, sessiz kitaplar… Tüm bu kitaplarda kağıdın olanaklarıyla yaratıcıların hayal güçlerini iki boyuta sığdırma hadisesi bizi kendine hayran bıraktı. Üç boyutlu kitaplarda da bu durum kağıt mühendisliğinin de devreye girmesiyle üç boyuta aktarılan hayal gücü dünyasını ziyaret etmemize olanak sağlıyor.”

 Proje ile ulaşmak istediğiniz hedef nedir?

ELİF MİRA: “Dünyaca kutlanılan bir gün olmasını hayal ediyorum Kitap Sevme Günü’nün ve o günde herkes birbirine resimli kitap hediye edebilir, herkes sokağa çıkıp kitap okur ya da dünyanın en büyük kitabını tasarlarız hepimiz. Bir kitaptan alıntı ile yalnız biraz değiştirerek, “Tüm dünyaya kitap ısmarlamak! İçimden geçen sadece bu…

Aktan Acar, A. Şebnem Soysal Acar, Melis Akdoğan ve Yıldıray Lise, Ankara dışında Kitap Sevme Günü buluşmalarının yapılmasını hedefliyor.

2024 yılı sonunda Ankara buluşmalarımızı tamamlıyoruz. Sonrasında tüm ülkede neden böyle buluşmalar olmasın? Bizim dışımızda ekiplerin bunları düzenlemesi ne güzel olur. 2 aydır Konya’da “Kitap Sevme Günü” buluşmaları yapılıyor. İstanbul ve Eskişehir için hazırlık yapan dostlar var.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.