Şehriban Abi
Van’ın Edremit Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, geçtiğimiz haftalarda başlattığı “Sıfır Atık Projesi” kapsamında her hafta mobil ekiplerle dönüştürülebilir atık topluyor.
Toplanan atıklar arasından çıkan çok sayıda kitap için özel çalışma başlatan belediye ekipleri, kitapları yeniden ama bu kez farklı okurlarla buluşturuyor. Belediyenin Sıfır Atık Birimi’nde biriktirilen kitaplar şimdiden talep eden yurttaşlara ulaştırılmaya başlandı.
Türkiye ve dünya edebiyatından kitapları buradan alan yurttaşlar, okuduktan sonra geri getiriyor. “Al götür, oku getir” ismiyle başlatılan kampanyanın büyütülmesi hedefleniyor.
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık biriminde çalışan ve “Al götür, oku getir” kampanyasının fikir sahibi olan Ümit Gültepe, her hafta ilçeye bağlı mahallelerde vatandaşlardan geri dönüştürülebilir atıklarını aldıklarını söyledi. Gültepe, “Atılan kitap, defter, karton, plastik, metal tarzı atıkları alıyor, karşılığında Edremit Belediyesi kartlara para puan yüklüyor, bu puanlar karşılığında da temizlik malzemesi hediye ediyoruz. Topladığımız atık kitap defterleri boşaltırken edebi kitaplara, roman, deneme, öykülere de denk gelince bu kitapların geri dönüşüme gitmesinin yazık olacağını düşündük. Müdürümüz de ‘Bu kitapları dezenfekte edelim biriktirip okurlara kazandırılalım’ fikrini beğendi, başkanlarımıza aktardı ve projeye start verdik” dedi.
Amaçlarının yurttaşların kitap okuma alışkanlığını geliştirmek olduğunu söyleyen Gültepe, şöyle devam etti:
“Ekonomik sıkıntılardan dolayı da insanlarımız temel ihtiyaçları dışında kitap için ek bütçe oluşturması zor oluyor. Bu kitap kampanyamızı bir süre sonra halkımızın da katkıları ve destekleriyle büyütüp, kütüphanesi olup kitabı olmayan okulların kütüphanesine, belediyemizin etüt salonlarına dağıtarak ve atık merkezimize gelerek istedikleri kitabı seçip götürmelerini, okumalarını sağlamak istiyoruz.“
Kampanya hakkında konuşan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Mahir Demir, ilçeye bağlı Erenkent mahallesinde makine ikmal kampüsünde atık getirme merkezini kurduklarının bilgisini paylaşarak, yurttaşların geri dönüştürülebilir atıklarını getirmeleri için hizmete sunduklarını ifade etti. Demir, “Atık getirme merkezinde biriken tonlarca atığı personelimiz Ümit Gültepe incelerken içlerinde hikaye kitaplarını buldu. Kitapların zarar görmemiş olduğunu görünce bunları dezenfekte edip tekrar vatandaşlarımızın hizmetine sunalım dedik. Böylelikle ‘Gel götür, oku getir’ kampanyasını başlattık” şeklinde konuştu.
Belediye Eşbaşkan Yardımcısı Zana Karakaya ise yurttaşların, haftanın belli günlerinde belirlenen noktalarda belediyeye dönüştürülebilir atıkları ulaştırdıklarını ve bu atıklar karşılığında yurttaşların temizlik ürünleri aldıklarını belirtti. Karakaya sözlerine şunları ekledi:
“Bu proje kapsamında hem ev ekonomisine katkı sunmak istiyoruz hem de kağıt plastik gibi atıkların doğaya karışmasının önüne geçmeye çalışıyoruz. Kitap ihtiyacı olan yurttaşlarımız bu kampanya kapsamında bize uğrayarak istediği kitabı alıp okuyabilir. Kampanyanın büyümesini istiyoruz. Büyümesi durumunda kitapları ihtiyacı olan köy okullarındaki kütüphanelere de ulaştırmak istiyoruz. Bu nedenle kampanyaya sahip çıkılmasını bekliyoruz. Doğayı korumak gibi temel bir amaç taşıyan kampanyamız sayesinde atıl kitaplar da yeniden hayat bulacak“
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.