İsmail Sarp Aykurt
“Adana-Mersin-Osmaniye-
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından bir yüklenici firmaya yaptırılan proje kapsamında, Tarsus kent merkezi
Kıbrıs Çarşısı’nda büfe işleten bir esnaf, kendilerini düşünen kimse olmadığını, Tarsus Belediyesi’nin kendilerine yer gösterme sözü verdiğini ancak seçimden sonra bu sözün gereğinin yapılmadığını söyledi.
“Yer verirlerse gideceğiz ama vermezlerse işimizi bırakıp gitmek durumunda kalacağız” diyen esnaf, 2 sene gibi bir zamanları olmadığını belirtti. Şu anda bile ekonomik olarak darboğazda olduklarını vurgulayan büfe esnafı, durumlarının hala belirsiz olduğunu söyledi.
Yıllardır elektronik eşya ticaretiyle uğraşan bir esnaf da Tarsus Belediye Başkanının kısa vadede çözüm bulamayacağını, uzun vadede ise 2 sene içerisinde bir çözüm yolunun bulunabileceğinin söylendiğini aktardı; “2 sene bu insanlar ne yapacak? Nasıl çalışılacak, ne iş yapılacak?” diye soran esnaf, “Burada 30’dan fazla dükkan var ve buranın geçmişi de yaklaşık 30 yıl. Burası Tarsus ile özdeşleşmiş durumda. Burayı bilmeyen yok. Gidin başka yerde birşey sorun, hemen size ‘Üst geçidin altına gidin, orada bulursunuz’ diye tarif ederler, öyle bir çarşı. Ona rağmen başkan ne kestirip atıyor ne de yol gösteriyor” diye konuştu.
Kısa vadede bir çözüm beklediklerini belirten esnaf, Tarsus Belediyesi Başkanı Ali Boltaç ile yüz yüze bir görüşme yaptıklarını, konteyner ve geçici ruhsat üzerine konuşulduğunu ancak bundan da herhangi bir ses çıkmadığını ve yapılan son görüşmeden bir aydan fazla zaman geçtiğini söyledi.
Belediyeye birçok alternatif sunduklarını
Artık umutlarının kalmadığını aktaran esnaf, “İnşaatı yapan devlete birşey diyemiyorsunuz. Yıllardır bizden kira alınıyor. Belediye bize yeri gösterse biz yine kira vereceğiz. Buralar ruhsatlı ama mülkiyetimiz yok. Öte yandan belediye başkanı da haklı. Bize, ‘Yıkan ben değilim. Bunu yapan devlet. Ben size vicdani bir sorumlulukla yer bulacağım’ dedi ama kısa vadede bulunmuyor. Peki biz 2 sene nasıl bekleyelim?” diye konuştu.
Adana-Mersin tren hattının 24 ay kapanacak olması Çukurova halkı için oldukça önemli bir ulaşım sorununu da beraberinde getiriyor.
Demiryolunun yaklaşık 2 sene ara vermesiyle ortaya ciddi ulaşım güçlükleri çıkacak. Sadece otobüs seçeneğini kullanmak dışında çaresiz kalan yerel halk hem sürekli artan bilet fiyatları ile karşı karşıya hem de seçeneksizlik nedeniyle verimli ve zamanında yapılabilen yolculuklardan gün geçtikçe uzaklaşıyor. Belediyeler bu konuda hamle yapmış olsa da özellikle birbirlerine yakın olan Mersin, Tarsus ve Adana’da çalışan insanlar gidiş gelişte zorluklar yaşıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.