DOLAR 34,0515 0.21%
EURO 37,6803 -0.03%
ALTIN 2.739,590,42
Ankara
26°

AZ BULUTLU

Kedi Eros’un katiline iyi hal indirimine tepkiler sürüyor
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Kedi Eros’un katiline iyi hal indirimine tepkiler sürüyor

Kedi Eros’un katiline iyi hal indirimine tepkiler sürüyor

Hayvanlara yönelik şiddet eylemlerine verilen cezaların yetersiz kalması tepkileri beraberinde getiriyor. İstanbul Başakşehir’de "Eros" adlı kediyi vahşice öldüren İbrahim Keloğalan’a verilen cezada “iyi hal” indirimi yapılmasına yönelik eleştiriler sürüyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Verilen ceza, Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında bugüne kadarki en yüksek cezadır” derken, hayvanseverler cezaların arttırılması gerektiğini savunuyor.

ABONE OL
15 Mart 2024 15:03
Kedi Eros’un katiline iyi hal indirimine tepkiler sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eslem Türkoğlu

İstanbul Başakşehir’de yılbaşı gecesi, sitenin asansöründe Eros adlı kediyi vahşice öldüren İbrahim Keloğlan, 11 Mart günü yargılandığı Küçükçekmece Asliye Mahkemesi tarafından 2 yıl 6 ay hapse mahkum edildi. “Kasten hayvan öldürme” suçuyla yargılanan Keloğlan’a “iyi hal” indirimi yapıldı ve yurt dışı çıkış yasağı kararıyla serbest bırakıldı. Hayvanseverler karara tepki gösterirken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: “Verilen ceza, Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında bugüne kadarki en yüksek cezadır. Her canlının yaşam hakkı kutsaldır. Can dostlarımıza karşı yapılan her türlü kötü muamelenin karşısında olmayı sürdüreceğiz.”

Erman Paçalı

“En üst sınırdan da olsa cezanın yatarı yok”

Adalet Bakanı’nın açıklamasını değerlendiren Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Erman Paçalı, hayvanlara yönelik şiddette verilen cezaların hapis yatarı olmadığını, caydırıcı yaptırımlar uygulanması gerektiğini şu sözlerle vurguladı:

En üst sınırdan indirim uygulamadan ceza verilse bile değişen bir şey olmayacaktı. Cezanın yine hapis yatarı yok. Cezada bir indirim uygulandı ve sanık, yurtdışına çıkış yasağı getirilerek serbest bırakıldı. Karar kesinleştiğinde infaz edilip edilmeyeceği de bir muamma. Bu olaylarda daha caydırıcı yaptırımlar uygulanmalı. Özellikle kamu politikalarının farkındalığı artırmaya yönelik olması gerekiyor. Bunun aksine toplumda daha çok nefreti artırmaya yönelik politikalar uygulanıyor. Birçok hayvana şiddet olayında alt sınırdan ceza veriliyor ve cezasızlık devam ediyor. Toplumun gördüğü vakalarda yol alınabiliyor. Onda da ancak bu kadar yol alınabiliyor.

Hülya Yalçın

“Suçun en ağır tanımı gerçekleşti”

Hayvanlara Adalet Derneği Başkanı Av. Hülya Yalçın da “Kedi Eros” davasıyla adalete güvenin yerle bir olduğunu söyledi. Bu davada, hayvan hakları ile ilgili adliyede ilk kez bu boyutta bir tepki verildiğine dikkat çeken Av. Yalçın, mecliste bir vekilin “Hayvanlara yönelik suçu tanıyıp cezalandırmaya kalkarsak adliyeler bununla baş edemez” dediğini aktararak şunları söyledi:

Bu olay kamu vicdanının yeterince rahatsız olduğunu gösteriyor. Adliyelerde iş yükü artmasın diye suç tanımı yaptılar. Bu nedenle ceza vermekte ellerinin titrediğini düşünüyorum. Hakimin önünde 3 yıldan fazla ceza istememek için hiç engel yoktu. Çünkü suçun en ağır tanımı fiilen gerçekleşti. Bu kadar da büyük kamuoyu isyanı var.

“Cezalandırmamak için sebep yok”

Kedi Eros ve şiddete uğrayan hayvanlar için adalet nöbeti başlatacaklarını söyleyen Av. Hülya Yalçın sözlerine şöyle devam etti:

Gözden kaçırdıkları şu ki bu durum ciddi bir kaosa yol açacak. İnsanlar arasındaki tartışmalara benzemez bu. Kendini savunamayan bir hayvan söz konusu. Canavarca hisle bir hayvana işkence edip ölümüne sebep olmayı cezalandırmamak için hiçbir neden yok. Mahkeme en azından savcının görüşüne uyabilirdi. Savcı, fiili işlerken sanığın hiç pişman olmadan aralıksız devam ettiğini söylüyor. Hukuku da geçtim ahlak, insanlık, din de reddeder bu olayı. Bu olay bütün platformlarda tartışılmalı. Bu insanlar toplumdan tecrit edilmeli.

“Şikayet aranmadan resen soruşturma açılmalı”

Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı Nihal Kasa ise hayvanlara sahipleri tarafından uygulanan şiddetin soruşturulması için Tarım Müdürlükleri tarafından, Cumhuriyet Başsavcılıklarına yazılı başvuruda bulunulması gerektiğini söyleyerek, “Oysa hayvan sahibinin ya da herhangi bir kurumun şikayet şartı aranmaksızın resen soruşturma açabilmeli” dedi.

Nihal Kasa

“Şiddet failinin diğer hayvanlarına el konulmalı”

Nihal Kasa, Kedi Eros’u öldüren İbrahim Keloğlan’ın diğer hayvanına, Hayvanları Koruma Kanunu’nun 24’üncü maddesinde yer alan ‘Koruma Altına Alma’ hükmü gereğince denetim mercileri tarafından el konulması gerektiğine şu sözlerle dikkat çekti:

Kanuna göre ‘hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden ve bu suretle bulundurduğu hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin hayvan bulundurması yasaklanır ve hayvanlarına el konulur. Söz konusu hayvan yeniden sahiplendirilir ya da koruma altına alınır’. Bu hükmün uygulanması için kurumlar harekete geçmemekte ve pek çok denetim yetkilisi bu yasa maddesinden haberdar bile değil.

HayFed Başkanı Kasa, hayvanlara yönelik her türlü kötü muamelenin toplumsal şiddetin erken uyarısı kabul edilmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle noktaladı, “Hayvanlara şiddet uygulayan bireyler ve aile fertlerine yönelik bakanlıklar koordinasyonunda bir dizi önleyici koruyucu sosyal politikalar zorunlu hale getirilmeli.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.