ANKARA- Kaykay şampiyonu Melis Sakaoğlu, 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda olimpik bir spor olan kaykaya artık hem gerçek bir spor hem de kadın sporu gözüyle bakılmaya başladığını söyledi. Artık sokaklarda ’’serseri kaykaycı’’ olarak nitelendirilmedikleri için mutlu olduğunu belirten sporcu Mert Cem Erbayraktar ise Ankara’da kaykay alanlarının arttırılmasına ihtiyaç duyduklarını anlattı.
9. Köy, Türkiye Kaykay Federasyonu Başkanı Sedat Çelenk’le ve genç kaykaycılarla yeni olimpik spor kaykayı konuştu.
Türkiye Kaykay Federasyonu’nun düzenlediği Türkiye Kaykay Şampiyonası Sokak Disiplini yarışmasında birinci olan Melis Sakaoğlu, kaykayın belli bir kas oranı ve dayanıklılık istediğini hatırlattı. Bu yüzden daha çok erkekler tarafından tercih edildiğine dikkat çekti. Kadınların kaykay sporuna karşı önyargılarının kırılmasını isteyen Sakaoğlu, “Kaykay sporunun voleyboldan, futboldan farkı yok. Üstelik onlardan tehlikeli de değil. Kızlar çok tercih etmiyor gibi gözükebilir ya da erkeklerin bizim de yapabileceğimize inancı yeteri kadar olmayabilir ama bunu yavaş yavaş yıktığımızı düşünüyorum’’ dedi.Türkiye Kaykay Şampiyonası Sokak Disiplini Birincisi Melis Sakaoğlu
Kaykaya pandemi döneminde başladığını belirten Melis Sakaoğlu, başta kaykayın bir spor olduğunu bilmediğini anlattı. Milli sporcu Merve Nalçacı’nın kadın sporculara önemli bir örnek olduğuna dikkat çeken Sakaoğlu, olimpik bir spor olduktan sonra kaykaya kadınların ilgisinin arttığını vurguladı. Sakaoğlu, “Artık kaykaya serseri sporu ve erkek sporu olarak bakılmaması beni mutlu ediyor’’ dedi.
Kadınların kaykaya ilgisinin son dönemlerde arttığına dikkat çeken bir başka isim eski Milli Takım Antrenörü Bora Çekiç. Kadınları kaykay parklarında ve yarışmalarda görmekten mutlu olduğunu belirten Çekiç, “Türk aile yapısında bir kız çocuğu bu spora başlamak istediğinde muhtemelen erkeklerden daha çok zorlukla karşılaşarak destek göremiyor. Bu algı değişirse kadın sporcular da başarılı bir şekilde ilerleyecektir. Biz çok mutluyuz’’ ifadelerini kullandı.
’’Sonuçta artık bu bir olimpiyat sporu’’
Kaykayın diğer sporlardan farklı olmadığına değinen Bora Çekiç,’’ Bir insanı nasıl işten sonra halı sahaya gidiyorsun diye yargılamıyorsan kaykay kayıyorsun diye de yargılamaması gerekiyor. Kaykay olimpik bir spor olduktan sonra kültüre pek uymadığı için kaykay komitesi içinde buna karşı olan insanlar da oldu. Bizim için kaykay olimpiyatların bir parçası değil, olimpiyatlar kaykayın bir parçası’’ dedi.
En büyük hayali milli takıma girerek madalya kazanmak olan ve Ankara sokaklarında kayarak kendini geliştirmeye çalışan Mert Cem Erbayraktar, kaykaya başladığından beri önyargılarla mücadele ettiğini anlattı. Kaykayın olimpik spor olmadan önce çocuk sporu olarak algılandığını ama olimpik spor olduktan sonra insanların bakış açılarının değiştiğini belirten Erkbayraktar, “Park yapılması, yarışmaların sunulması algıyı değiştirdi. Sonuçta artık bu bir olimpiyat sporu. Olimpik bir spor olması bizi de etkiledi. Biraz daha göz önünde bulunması güzel oldu ama hala gelişime açık’’ ifadelerini kullandı.
Çocukluğundan beri kaykay sporuyla ilgilenen Mert Cem Erbayraktar, uzun yıllar boyunca Ankara’da kaykay alanlarının olmadığını belirterek, “Ankara’da kaykay alanı zaten yok yani uzun zaman boyunca olmadı. En son Millet Bahçesi’ne yeni bir park yapıldı. Güzel bir park ama onun dışında başka yok. Şuan bulunduğumuz park 10 senedir kendi çabalarımızla yarattığımız bir yer’’dedi.
Melis Sakaoğlu ıslak zeminde kaykay süremediklerini belirterek hareketleri yapabilmek için yeterli obje bulmakta zorlandıklarını anlattı. Kapalı kaykay alanlarının yapılması gerektiğini ifade ederek kullandıkları kaykay tahtasının pahalılığına da dikkat çekti. Kaykay tahtalarının Kanada akçaağacından yapıldığını ve sıklıkla kırıldığını anlatan Sakaoğlu, alan konusunda ve malzeme konusunda destek beklediklerini söyledi.
Antrenör Bora Çekiç kaykay malzemelerinin pahalılığı, erişime zor olması ve kayacak yerler ile ilgili problemlerin olmasından dolayı kaykayı bırakma noktasına geldiğini belirterek “Bir kaykay tahtası yaklaşık bin lira, kaykay ayakkabısı yaklaşık 800 lira. Bu sporda kendini geliştirmek isteyen bir kaykaycının bu iki temel ürüne ayda üç-dört kere ihtiyacı oluyor. Standart hayatlar yaşayan insanlar için çok zor. Bu durumlar olmasa ya da destek olunsa kaykay sporunu bırakmayı kimse düşünmez hatta yeni insanların yönelmesi sağlanırdı’’ dedi.
Türkiye Kaykay Federasyonu Başkanı Sedat Çelenk, kaykay sporunun olimpik spor olmadan önceki durumunu ve şimdiki durumunu anlattı. Olimpiyat komitesinin seçmesinden sonra olimpik spor olmasıyla tüm dünyada daha ciddi bir spor olduğunu belirten Çelenk, ’’Ülkemizde yaygın olarak gördüğümüz bu sporu yapan arkadaşları daha bir spor kültürü ve spor disipliniyle federasyon çatısı altında toplamak için bu federasyon kuruldu. Sokak sporu bir anda olimpik bir spor olduğu için yatırımlarla, federasyon ve yarışmalarla, dünya federasyonu ve dünya şampiyonluğu kota yarışlarıyla bir yere kadar geldi.’’ ifadelerini kullandı.
Kaykay sporuna yüzde 60 spor yüzde 40 sosyal sorumluluk olarak gören Çelenk, Sokaktan Olimpiyata Projesi ile çocukları güvensiz sokak ortamından alıp güvenli sokak ortamlarına aldıklarını belirterek böylece hem spor hem sosyal sorumluluk projesi olarak ilerlediklerini söyledi. Kaykay sporuyla ilgilenen çocukların sokaklardan kovuldukları sürece tehlikelere ve kötü alışkanlıklara açık olacaklarına değinen Sedat Çelenk, ’’Çocukları toplayıp güvenli ortamlara alıp olimpiyat hedefi vermeye çalışan bir federasyonuz. 2022 yılından çok umutluyuz. Birkaç tane daha devam eden tesis projesi var. Sokaktaki kaykay alanları için çalışmalar her zaman devam edecek’’ ifadelerini kullandı.
HABER : Haber: İleyda Özmen
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.