Enes Beyaz
Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan ve “Katliam Yasası” olarak tanımlanan değişiklik yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeyle “Topla, aşıla ve kısırlaştır, yerine bırak” yöntemi yürürlükten kaldırıldı. Yeni yasa, “Sokaktaki tüm köpekler toplanarak sahiplendirilinceye kadar barınaklarda bakılacak” diyor. Yerel yönetimlere ise bakımevi kurmaları ve mevcut şartları iyileştirmeleri için 31 Aralık 2028’e kadar süre tanıyor.
Hayvanseverlerin karşı çıktığı maddede, “İnsan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan” köpeklerin veteriner hekim tarafından/gözetiminde öldürülebileceği belirtiliyor.
Belediyelerin, 31 Aralık 2028’e kadar toplama, bakım evinde barındırma, sahiplendirme ve ötanazi için, kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5’i oranında kaynak ayırması gerekiyor. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak ayrılacak. Yasayı uygulamayan belediye başkanı ve görevlilerine de 6 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası verilecek.
Yasanın tartışılmaya başlandığı günden beri hayvanseverler eylemde. Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi Üyesi Güliz Gündüz, belediyelerin yasa çıkmadan da sokak hayvanlarını yasa dışı şekilde topladığını ve barınaklarda öldürdüğünü hatırlattı ve şöyle konuştu, “CHP’li belediyeler toplama yapmayacağını söyledi fakat parti politikasına uymayan belediyeler var. BBP’li belediyeler yasa dışı biçimde toplamalar yapıyordu bu yasa ile ellerinde bir koz oluştu, toplamaya ve öldürmeye devam edecekler. AKP’li belediyelerden ise bir tek Düzce Belediyesi bu yasaya karşı ses çıkardı ve yöntemin öldürmek olmayacağını ifade etti.”
Belediyelerle görüşmelerinin devam edeceğini vurgulayan Gündüz, “Hayvanları barınaklara almayacaklar, kamyonların içinde öldürecekler, öldürdükleri hayvanları da götürüp ıssız arazilere atacaklar. Yasa, ‘bulaşıcı hastalığı olan hayvan’ diyor fakat sokaktaki hayvanda bulaşıcı hastalık yoksa dahi virüs yuvası halindeki barınağa alındığında orada hastalık kapacak. Bu sefer hastalık kaptı diye öldürecekler. Belediyelerin hayvanları tedavi edecek bütçesi yok. Barınaklar da hayvanlara işkence edilen ve tecrit kampına dönmüş yerler. Hayvanları buralara toplayıp sistematik bir cinayetten bahsediyorlar” dedi.
Havlayan köpeğin saldırgan köpek olarak değerlendirilmesine de tepki gösteren Gündüz, “Biz nasıl konuşuyorsak köpeklerin konuşması da havlama şeklinde. Köpeğin havlamasını, bölgesini korumasını saldırı olarak anlayamayız” açıklamasını yaptı. ”
“Yüzyıllar önce köpekleri bizi korusunlar diye evcilleştirdik. Şimdi kapımızın önündeki hayvan havladı diyoruz. Evet bizim evimizi koruyor, bölge korumacılığı yaptığı için havlıyor” diyerek havlayan köpeğin mutlaka saldırgan olduğu anlamına gelmediğini dile getiren Gündüz, “Saldırgan hayvanın da neden saldırgan olduğu araştırılmalı. Hayvan şiddet mi gördü, cinsel istismara mı uğradı? Sebebine bakmadan saldırgan hayvan da öldürülecek, hasta hayvanda öldürülecek gibi aklımızın almadığı bir yasa çıkardılar” diye konuştu.
“Yerel hayvan koruma gönüllülerinin kaldırılması” maddesi ile sadece köpeklerin katledilmeyeceğini kedilere de sıranın geleceğini öngördüklerini söyleyen Gündüz, “Biz gönüllüler sadece köpeklerle ilgilenmiyoruz, kedilerle de ilgileniyoruz. Şimdi bunu elimizden aldılar. Yasada geçmiyor gibi davranıyorlar ama kedilerin de toplatılması var. Sokakta kedi, köpek bırakmayacaklar. Ben sokaktaki bir hayvanı beslediğim için ceza yazmaya kalkacaklar. Korkunç bir ölüme teşvik ve bizimde hayvanları ölüme bırakmamızı istiyorlar. Biz yaşatmaya devam edeceğiz, yaşatmaya çalıştığımız için ceza verecekler” diye konuştu.
Yasada açıklar olduğunu fakat bunları dillendirmek istemediğini ifade eden Gündüz, “Çünkü yönetmelik çıkmadı, yönetmeliği bunlarla dolduracaklar ve doldurmalarını istemiyoruz” dedi. Hayvanseverlerin mahalle örgütlenmelerine katılmalarını ve belediye ekipleri hayvanları toplamaya geldiğinde belediye çalışanlarının yüzünü göstermeden videolar çekmelerini isteyen Gündüz, “Açıkları kullanarak hayvanları vermeme şansları var. Belediye bir hayvanı aldıktan sonra o hayvanın ölümü olacak. Yapılan eylem ve etkinliklere hayvan severler katılmalı ve bizlere dahil olmalı” çağrısı yaptı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.