Haber: Emine Gül Türk
Geçen yüzyılın büyük sanatçılarından, halk kültürünün, Anadolu kültürünün yapı taşlarından, Halk Ozanı Aşık Veysel yeni kuşaklarla yeni teknolojiler aracılığıyla tanışıyor.
Büyük Ozan’ın ölümünün 50’inci yılı 2023 UNESCO tarafından Aşık Veysel yılı ilan edildi. İnsanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine giren Aşık Veysel eserleriyle ve hayatının önemli ayrıntılarıyla yeni kuşaklara aktarılıyor.
Gözleri görmeyen, ama eserleriyle aydınlığın önünü açan yüzyıla damgasını vuran, halk ozanı Aşık Veysel işitsel ve görsel bir şölenle dijital sergide. Büyük Ozan’ın hayatı, eserleri ve sesi “Karanlıktan Aydınlığa” temalı dijital deneyim sergisiyle Ağustos ayının ikinci haftasına kadar Ankara Cern Modern salonlarında.
Aşık Veysel’in torunu Gündüz Şatıroğlu koleksiyonundan derlenen seçkilerin bir araya getirilen görsel ve dijital materyallerle desteklenen sergi canlı bir belgesel gibi. Teknolojinin bütün olanaklarıyla zenginleştiren işitsel ve fiziksel nesnelerle tamamlanan anlatı; Aşık Veysel’in çocukluk, gençlik ve olgunluk dönemlerini, iç ve dış dünyasını bir bütün olarak gözler önüne seriyor. Serginin kurucusu Gündüz Şatıroğlu projenin nasıl yola çıktığını, nasıl başladığını 9.Köy’e anlattı. Şatıroğlu, “Babamdan dinledim aslında dedemi; onun hayatını, eserlerini toplumdaki yansımalarını ve bir oğuldaki yansımalarını. Babam hayattayken dedeme dair ne toplayabilirim diye düşündüm, böyle yola çıktım’’ dedi.
Sergide Aşık Veysel’in fotoğrafları, hakkında yazılan yazılar, gazete ve dergilerde çıkan makaleler ve haberler, hayatından kesitler, yaklaşık 15 dakika süren bir akışla ziyaretçilere yansıtılıyor. Bu akışa Aşık Veysel’in kendi sesinden kendisini anlatması ve türküleri de eşlik ediyor. Aşık Veysel’in sazı, kasetleri, plakları, aile albümü ve kişisel eşyalarından oluşan bir seçki de yer alıyor. Serginin aslında toplam yaşamının, Anadolu kültürünün bir izdüşümü olduğunu belirten Şatıroğlu şunları söyledi:
“Tüm bunlar dedemin toplumdaki yansımalarının da göstergesiydi. Çünkü dergileri, gazeteleri, kitapları inceleyip okuduğumda gördüm ki toplumun farklı katmanlarındaki insanlar duygu bağı kurmuşlar. Aşık Veysel aşıklık geleneğinin bütünleştirici, birlikte olma ve barış içerisinde gerçekleştirdiğini görebiliyoruz. Aşık Veysel tek başına bunu başarabiliyor. Ve ben de bunu bir şekilde kamuoyu ile paylaşmak istedim. Sergide 1930’lardan 70’li yıllara kadar olan bir bölüm yer alıyor. Aşık Veysel’e baktığımızda dün, bugün ve yarın arasındaki bir köprü. Çünkü 7’den 70’e herkes bir şekilde Aşık Veysel’i tanıyor. Şatıroğlu; ‘’Demek ki çağı ve geleceği yakalayan bir halk aşığını günün gerekleri, günün iletişim araçlarıyla gençliğe tanıtmak, gençlerle buluşturmak önemli. Sergide hedef kitlemiz gençlerdi. Özellikle gençlerin ilgisini çekebilmek için ve gençlerle buluşturabilmek için o dijital kurguyu hazırladık. Sanırım amacına ulaşıyor ve gençler de ilgi gösteriyor.’’
Şatıroğlu sözlerini bitirirken dijital serinin de Aşık Veysel gibi çağı yakaladığını ifade etti ve “umarım çağın ozanı, çağı yakalamıştır bu sergiyle. Çağı yakalayarak anmışızdır Aşık Veysel’i” şeklinde konuştu.
GÜNDEM
22 Eylül 2023GÜNDEM
22 Eylül 2023GENEL
22 Eylül 2023GÜNDEM
22 Eylül 2023GÜNDEM
22 Eylül 2023GÜNDEM
22 Eylül 2023GÜNDEM
22 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.