Kader Kaplan
Adana-Mersin tren hattının kapanması, bölgedeki öğrencilerin var olan ulaşım zorluğunu 2 katına çıkardı. Hem zamandan hem bütçelerinden kaybeden öğrenciler, tren seferlerinin yeniden başlamasını istiyor. Mersin Üniversitesi öğrencisi Yaren Orgun ve Çukurova Üniversitesi öğrencisi Rukiye Ergin yaşadıkları ulaşım zorluğunu, aktarmalarda geçen zamanı ve artan maliyetlerini 9. Köy Haber Merkezi’ne anlattı.
Mersin Üniversitesi PDR öğrencisi Yaren Orgun, Tarsus’ta yaşıyor ve her gün Tarsus-Mersin arasında yolculuk yapıyor. Tren hattının kapanmasıyla birlikte günlük yaşamında karşılaştığı zorlukları anlatırken, “Şimdi otobüsle yapılan uzun ve yorucu yolculuklar derslerimi de bütçemi de etkiliyor” dedi. Tren hattının kapanmasının günlük rutinini tamamen değiştirdiğini belirten Yaren Orgun sık sık ulaşım imkanı bulamamasını, “Daha önce trenle rahatça gidip geldiğim okula artık otobüsle gitmek zorundayım. Bu da özellikle okul ve staj saatlerimin sürekli değişmesi nedeniyle gün içinde esnekliğimi kaybetmeme neden oldu” sözleriyle anlattı.
Trenle seyahat etmenin daha hızlı ve konforlu olduğunu söyleyen Orgun, “Tren hattı kapalı olduğu için herkes otobüslere yöneldi bu da otobüslerde kalabalığa ve rahatsız yolculuklara neden oldu. Trenle tek seferde ulaşım sağlarken, şimdi otobüsle 2 aktarma yaparak varmak zorundayım” dedi.
Tren hattı çalışırken, seferlerin sık yapıldığını ve geç saatlere kadar sürdüğünü belirten Yaren Orgun şöyle konuştu; “Trenin akşam geç saatlere kadar çalışması sayesinde okuldaki etkinliklere katılma şansım vardı. Ancak şimdi otobüs saatlerine bağlı kalmak zorundayım. Ulaşımın ne kadar süreceği ve otobüslerin ne kadar dolu olacağı belli değil. Eskiden çok daha uygun maliyetle seyahat edebilirken şimdi günlük en az 110 tl ulaşım masrafı yapmak zorundayım. Bu durum hem benim hem de ailemin bütçesini zorluyor. Öğrenci bütçesiyle bu ekstra masrafları karşılamak oldukça güç. Ulaşım için ayrılan bütçenin artması diğer ihtiyaçlar için ayrılan payı azaltıyor ve bu da yaşam standartlarımızı etkiliyor.”
Çukurova Üniversitesi Radyo Televizyon Öğrencisi Rukiye Ergin de aynı tren hattını karşı yönden Mersin ile Adana arasında gidip gelerek kullanan öğrencilerden.
Ergin, tren seferlerinin aktif olduğu dönemde ulaşımın çok daha kolay ve ekonomik olduğunu belirtti. Ergin yolda geçen süreye ilişkin şunları söyledi; “İstasyona ulaşıp Mersin’e varışımla birlikte ortalama 2 saatlik bir yolculuk sürem vardı. Şu an ise önce otogara gitmem gerekiyor. Otogara gitmek ise bulunduğum konumdan daha fazla otobüs aktarma yapmamı gerektiriyor. Bu da ortalama yarım saat, 40 dakikalık bir uzatma demek. Bu değişiklik, hem zaman kaybına neden oluyor hem de daha fazla aktarma yapma zorunluluğu doğuruyor.”
Maddi açıdan da ciddi bir yükün altına girdiğini belirten Ergin, tren biletinin öğrenci fiyatının 60 tl olduğunu ancak şu an kullandığı otobüsün öğrenci biletinin 90 tl olduğunu ifade etti: “Arada 30 tl’lik bir artış var. Bu da aylık ulaşım giderlerimi önemli ölçüde artırdı.”
Ergin’in yaşadığı bir diğer zorluk ise daha önce tek otobüsle istasyona ulaşabilirken şimdi 3 aktarma yapmak zorunda kalması. Onu da şu sözlerle aktardı: “Bulunduğum konumdan yani öğrenci yurdumdan istasyona tek otobüs ile gidebilirken şu an ise 3 aktarma yapmam gerekiyor. Önce yurt durağından çarşıya gidiyorum, çarşıdan da otogara giden servisleri kullanıp gideceğim yere ulaşıyorum.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.