DOLAR 32,4346 0.06%
EURO 34,4694 -0.13%
ALTIN 2.487,900,21
Ankara
18°

AÇIK

Kamu avukatları maaş ve saat düzenlemesi istiyor
  • 9.Köy
  • Gezi
  • Kamu avukatları maaş ve saat düzenlemesi istiyor

Kamu avukatları maaş ve saat düzenlemesi istiyor

30 yıl önce maaşları hakim ve savcılara denk olan kamu avukatları, bugün hakim-savcıların ancak dörtte biri kadar maaş alıyor. Buna bir de yoğun iş yükü eklenince, kamu avukatları, özlük haklarının düzenlenmesi için ortak bir metin üzerinden çağrı yaptı. Çağrıya destek veren Ankara Baro Başkanı Köroğlu, kamuda görev yapan avukatların ücret dengesizliği ve yoğun çalışma saatlerinin iyileştirilmesini istedi.

ABONE OL
11 Şubat 2023 12:46
Kamu avukatları maaş ve saat düzenlemesi istiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kamu avukatları, ortak bir metin yayınlayarak “ücret ve çalışma saati” düzenlemesi istedi. 30 yıl önce maaşları hakim ve savcılara denk olan, bugün ise hakim – savcıların ancak dörtte biri kadar maaş alan kamu avukatları, yayınladıkları metinde barolardan da kendilerine destek olunmasını istedi. Kamu avukatlarının çağrısına 9. Köy aracılığıyla destek veren Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, hükümete kamu avukatlarının özlük haklarının iyileştirilmesi için acil düzenleme yapma çağrısında bulundu.

“Yeterli sayıda avukat yok”

Mustafa Köroğlu, avukat arkadaşlarının kamu adına ihale, hizmet alımı, tescil, tapu ve ihlal gibi alanlarda milyonluk davalara baktıklarını söyledi. Kamuda  bir avukatın bakabileceği norm dosya sayısı görev tanımı belirlenmediğine dikkat çeken Köroğlu, bu kapsamda yeterli avukat olmadığı için avukatların zor şartlarda görev yaptığını vurguladı.

“Avukatlara vekalet ücreti ödenmiyor”

Mesleğin gerektirdiği uygun çalışma koşullarının bulunmadığı, maaş ve ücretlerin dengeli dağıtılmadığını belirten Köroğlu,”Özlük ve mali haklarda 30 yıldır hiç iyileştirme yapılmadı. O dönemde avukatlar ancak hakim ve savcı maaşına denk bir ücret alabiliyordu. Şimdi ise hakim,savcının 1⁄4’ü kadar ücret ancak ödenebiliyor ” dedi. Avukatların vergi priminin kesildiğine dikkat çeken Köroğlu, avukatların taraf oldukları davalardan elde edilen vekalet ücretlenin memur maaşına endeksli şekilde yıllık olarak güncellendiğini, kalanın da hazineye irat olarak kaydedildiğini, ancak tahsili bulunmayan bu davaların fazla olması sebebiyle avukatların vekalet ücretlerinden yararlanamadığını belirtti.

“Sözler zamanında tutulmalı”

Adalet Bakanlığının yargı reformu strateji belgesi ile kamu avukatlarının statü ve çalışma haklarında iyileştirme yapılması sözünün çalışanlarda “haklı beklenti” oluşturduğunu da söyleyen Ankara Barosu Başkanı Köroğlu,” Adalet Bakanlığı tarafından bugüne kadar 6 yargı paketi yasallaştı ve ama kamu avukatı meslektaşlarımıza yönelik herhangi bir yenileme yapılmadı. Son olarak 7’inci yargı paketini incelediğimizde bir şeyler olmadığını yine görüyoruz. Devletin resmi taahhüdü olarak gördüğümüz eylem planı çerçevesinde verilen sözler zamanında tutulmalı, seçim sonrası değil” dedi. Köroğlu, şöyle devam etti;

“Bu mücadele, devletin müşaviri ve savunması olan meslektaşların, temsil yetkilerine yaraşır statüye kavuşturulmasına yöneliktir. Esasen bu taleplerin yargı paketiyle yapılacak ufak tefek iyileştirmeyle değil, köklü bir reformla karşılanmasını bekliyoruz. Kamuda çalışan avukatların bakanlık çatısı altında birleşmesi, avukatlığın kariyer meslek grubu olarak tanımlanması gibi düzenlemeler içeren ve münferiden kamu avukatlarının statülerini düzenleyen bir kanun ile hayata geçireceğini düşünüyoruz.”

“Avukatlar üvey çocuk”

Türkiye Elektrik İletim A.Ş’de (TEİAŞ) avukat olarak görev yapan Ahmet Güleç, avukatların sosyal haklardan uzun zamandır “memnun olmadığını” ve bu durumu her fırsatta dile getirdikleri halde sonuca bağlanmadığını söyledi. 
Güleç, 9. Köy’e yaptığı açıklamada, “1980 yılında bir kamu avukatının özlük hakkı ve statüsü neyse 2023 yılında da aynı şekildedir. Hatta diğer pek çok meslek mensuplarına o kadar çok iyileştirme yapılmıştır ki kamu avukatları hepsinin gerisinde kalmıştır. Bu nedenle kamu avukatları olarak kendimizi Kamunun üvey evladı olarak görüyoruz” dedi.

“Amacımız 7. Yargı Paketi’nde yer almak”

Kamu avukatlarının sabrının artık “tükenme noktasına geldiğini” de söyleyen Güleç, ilk hedeflerinin kamu avukatlarının haklarının seçimden önce Meclis’e sunulması beklenen 7. Yargı Paketi’nde yer almasını sağlamak olduğunu belirtti. Güleç, “Kamu avukatları olarak dayanışma konusunda biraz geciktiğimizi düşünüyorum” diye konuştu. 
Adalet Bakanlığı, 2019 yılında Yargı Reformu Strateji Belgesi ve Eylem Planları çerçevesinde kamu kurumlarında görev alan avukatların çalışma ve özlük haklarında  iyileştirilmeye gidileceği bilgisini paylaşmıştı. Açıklamanın ardından geçen 4 yılda çıkarılan hiç bir kanunda kamu avukatlarının özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin  düzenleme yer almadı.

HABER : Haber: Şevval Ateş

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.