Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) depremde zarar gören esnafları desteklemek amacıyla düzenlediği ‘’Kahramanmaraş Dayanışma Günleri’’ ANFA Fuar ve Kongre Merkezi’nde Başkentlilerle buluştu. Yöresel ürünlerden antikalara, giyimden takıya, elektronik aletlerden yiyecek ve içeceklere yüzlerce ürün 17-26 Mart tarihlerinde Ankaralı vatandaşları bekliyor.
Kahramanmaraş’ta depreme yakalanarak zarar gören 100 esnaf, ABB’nin lojistik ve konaklama desteğinden faydalanarak ANFA Fuar Alanında kurdukları standlarda depremden kurtarabildikleri ürünlerini satmaya çalışıyorlar. Yöresel ürünlerden antikalara, giyimden takıya, elektronik aletlerden yiyecek ve içeceklere yüzlerce ürün 17-26 Mart tarihlerinde Ankaralı vatandaşları bekliyor.
“Deprem öncesine dönmek en büyük mutluluğum”
Seda İnanç, fuar alanında stant açarak bir nebzede olsa yaralarını saracağını düşünen Kahramanmaraşlı esnaflardan birisi. “Artık mutluluklarımız değişti; depremden kurtulduğumuz, sağlıklı olduğumuz ve etrafımızdaki insanlara zarar gelmediği için mutluyuz” diyen ve bunu söylerken utandığını dile getiren İnanç, Kahramanmaraş’ta babası ile birlikte işlettiği Zümre Giyim’den, depolarından kurtarabildikleri sağlam giysileri alarak Ankara’ya geldiğini anlattı. İnanç, “Depomuz yıkıldı. Fuar haberini görünce başvurdum, elimizde kalan, kurtarabildiğimiz ürünleri alıp tek başıma olsam da bunu yapabilirim diyerek geldim. Buradan beklentim elimdeki ürünleri satıp kendime bir harçlık çıkarmak, aileme yardımcı olmak” dedi.
“Depoladıkları ürünleri, evlerini, maddi kaynaklarını kaybettiklerini ve ileriye dönük bir plan yapamadıklarını dile getiren Seda İnanç, Kahramanmaraş şehir merkezinde henüz bir düzen kurulmadığını, çarşı diye adlandırdıkları, esnaflık yaptıkları yerlerin artık var olmadığını söyleyerek, böyle bir imkan sağlandığı için ABB’ye teşekkür etti. İnanç, ‘’Şu an buranın benim için faydası, eski günlere geri dönmüş olmam, bu beni çok mutlu etti. Tekrar o günleri özlediğimi farkettim. Şu an deprem gününden önce ne yapıyorsam onu yapıyorum, en büyük mutluluğum bu” diye konuştu.
“Gövdemiz burada ama kafamız Maraş’ta”
Emekli olduktan sonra açtığı antikacı dükkanı ANTİKA ZG’de son 3 yıldır geçimini sağlamaya çalışan Ali Nurlu da Başkent’e, Kahramanmaraş’taki dükkanından kurtarabildiklerini alıp gelen esnaflardan bir başkası. Nurlu, ‘’Evdeki durumu gördükten sonra dükkanı hayal bile edemedik. Eşyalar yerle bir olmuş, sağlam bir şey kalmamıştı. Yıkımdan kalktık geldik, değişiklik olsun diye. Yoksa gövdemiz burada ama kafamız Maraş’ta. Geçim sıkıntısı işte, yoksa burada ne işimiz var. Allah razı olsun, açtılar burayı. İnşallah bir faydası olur” diye konuştu.
“Maraş’ta 06’yı gördük”
Kahramanmaraş’ta işlettiği Canlı Butik’ten kurtarabildiklerini alıp Ankara’ya gelen bir başka esnaf olan Hatice Canlı da, yaraların kolay kapanıp iyileşmeyeceğini, ama bu tip organizasyonların bir nebze de olsun acılarını dindireceğini söyledi. Canlı, satacağı ürünler sayesinde tekrar kendi vatandaşına, kendi memleketine yatırım yapıp ayağa kaldırmak istediğini de belirterek, şöyle konuştu;
“Yarınımız için bir düşüncemiz yok, depremler, seller devam ediyor. Ne olacağımızı bilmiyoruz. Burada sadece günlük kazancımız, halkımız için varız. Bir nevi ayakta durmaya çalışıyoruz. Mansur Yavaş ve Ankaralılara da çok teşekkür ediyoruz. Depremin ilk gününden bu yana hem gönderdikleri yardımlar hem de sağladıkları olanaklarla hep yanımızdalardı. Maraş’ta 06’yı gördük, çok teşekkür ediyoruz.’’
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.