Gaziantep’in tarihi Bey Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı “Sanat sokağı” projesi, bölgede bulunan işletmeler ile Belediye’yi karşı karşıya getirdi.
Anlaşmazlık, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, kentin tarihi ve köklü mimarilerine sahip Bey Mahallesi’ni canlandırmak amacıyla başlattığı “Sanat Sokağı” projesi için âtıl yapıların yanında, işletmelerin bulunduğu mekanları da kamulaştırması üzerine çıktı.
Belediye, boş evlerde başlattığı restorasyonun yanısıra, bölgedeki iş yerlerini de kapatma kararı alınca, işletme sahipleri, “Bizi mekanımızdan işimizden gücümüz ettiler’’ diye isyan ettiler.
9. Köy Haber Merkezi’ne konuşan Karanfil kafe işletmecisi Fevzi Şahin, Belediye’nin bölgeyi kendi adına kamulaştırdığına dikkat çekerek, “Kamulaştırma olunca, hiçbir hakkımız hukukumuz kalmıyor. Bizi mekanımızdan işimizden gücümüzden ettiler. 12 yıldır orayı işletiyorum. Geçim kapımız. Herhangi bir ödeme bir yer temini olmaksızın bizi mekanımızı elimizden aldılar” dedi.
Belediye’nin uygulamaya koyduğu proje için Avrupa Birliği’nden fon aldığını da söyleyen Şahin, şöyle konuştu;
“Bildiğim kadarıyla restore edip kadın kooperatifi adı altında çalışma yürütecekler. Yemek üretimi yapılacak, kadın girişimini ön plana çıkaracaklar. 2 aydır işsiz güçsüz evde bekliyoruz. Faturalar, ev kirası, çocukların okulu hepsi dağ gibi birikiyor. Bu kafe işlettiğimiz sürece ekstra birikimimiz olsaydı bu kadar zor geçmezdi şimdi kalan birikimde yok.’’
Fevzi Şahin
“Ne yer temini yapıldı, ne de mağduriyetimiz giderildi…”
Şahin, kendillerine kapatılan işletme için yeni bir yer gösterilmemesinden de şikayetçi. ‘’Mekân sahibiyle 10 yıllık sözleşmemiz vardı, sözleşmemiz bitti. Ne yer temini yapıldı ne de mağduriyetimizi giderildi” diyen Şahin, sözleşmesi olan işletmelerin bile Belediye tarafından kapatıldığını söyledi. Şahin şöyle dedi;
“Sözleşmesi olanlardan da alıyor belediye. Hak ihlaliyle. Bölgenin çoğunu aldı. Aldığını aldı almadığını da almaya uğraşıyor. Biz orayı alsak bile belediye bizi zorla çıkartacak. Restorasyon şartı var. ‘Burayı mecburi restore edeceksiniz eğer restore etmezsiniz kapatırız’ diyorlar. Şimdi mülk sahibi restorasyon şirketi geliyor 2 milyon para istiyor. Mülkiyete biçtiği değer 2 milyon bir şey. Gelir olmadan şimdi hangi mülk sahibi cebinden 2 milyon çıkartabilir? 3-5 milyar geliri olan bir yere sen niye 2 milyon masraf yapasın ki. Yapamazsın zaten. Bize mülk sahibi 1,5 milyon demişti ama belediyeye 900 bin TL’ye sattı. Her şeyin pazarlığı olur ama bu kadar yarıya bir pazarlık olmaz.’’
“Hava parası da havaya gitti…”
Apar topar çıkarıldıklarını belirten Şahin, ‘’Resmi olarak görünmüyor ama her yerde bu hava parası olayı var. Biz hava parası da ödedik hava parası da havaya gitti” dedi. Belediye’nin kendilerine binayı derhal boşaltmalarını istediğine de dikkat çeken Şahin, “Belediyenin avukatı bile 2 gün mühlet vermedi. “Hemen boşaltacaksınız dedi. Koskoca dükkân. Tolerans tanıması gerek, mühlet vermesi lazım. Ama belediyenin avukatı bize mühlet vermedi. Israrla hemen şu an boşaltacaksın dedi’’ diye konuştu.
“Belediyeci misiniz, kafeci mi?”
Bölgedeki bir başka kafe olan Bağdat Kafe’nin Şevki Yılmaz ise, Belediye’nin proje kapsamında kafe sayısını kısıtlayıp, belli markalara açmayı planladığını öne sürdü. Yılmaz, tepkisini şöyle dile getirdi;
“Bölfede Kafe olacak, ama sayılı olmasını istiyorlar. Diğerlerini butik otele, belli başlı markaların kullanımına açacaklar. Papirüs kafeyi şu an satın almak istiyorlar. Sahibi satmak istemese de şart koşuyorlar restorasyon yapması için. Orayı da butik otel yapacaklar diye biliyorum. Turizm sokağı yapacaksın ama şart koşma. Belediye misiniz, kafeci mi? Onun yerine işletme sahibine yardımcı olsalar daha iyi. Diyelim buranın tadilata ihtiyacı var, bunun yarısını belediye karşılasa, ortak bir şeyler olsa ne güzel olur.”
Mahalle sakinleri belediyeden yana
İşletmeler ile Belediye arasındaki anlaşmazlıkta, Bey Mahallesi sakinleri ise Belediye’den yana tavır koydu. Çocukluğunun Bey mahallesinde geçtiğini söyleyen bir mahalle sakini, kafelerin ilk açıldığı dönemde mahallenin tarihi dokusunu korumaya daha özenli olduklarını, ancak bunun daha sonra değiştiğini de belirterek, şöyle konuştu;
“İlk açıldığı sıralarda daha üsluplu daha korunaklı biri tarzı vardı kafelerin, ama sonra maalesef o kalifiye halini kaybetti. Gördüğüm zaman içim acıyor hem yapısı hem tarzı taşlara verilen hoş olmayan zararlar. Ya da buraya artık gelen kitlenin değişmiş olması. Kafelerin kapatılması ve bütün evlerin korunma altına alınmasını doğru bir tercih olacağını düşünüyorum. Her ne amaçla kullanırlarsa kullanılsın tek isteğimiz sokağın dokusunun bozulmaması.’’
Mahalle sakinleri, ancak proje uygulanırken, kafelerin kapatılmasıyla işsiz kalacakların dertlerine çare bulunması gerektiğini de vurguladılar.
Mahalle kültürünün yaşaması hedefindeyiz
Belediye ise, projenin amacın tarihi Bey Mahallesi’nde tarihi ve turistik mekanlar ile, mahalle kültürünü birlikte yaşatmak olarak açıkladı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) yetkilisi durumu 9. Köy Haber Merkezi’ne şöyle anlattı;
‘’Gaziantep Bey mahallesi dediğimizde tarihi bir mahalle Gaziantep’in en önemli kültürel mirasında korunduğu ayakta kalabildiği yoğun bir tarihi doku görülmek istenildiğin de gelebileceğimiz en önemli tarihi mahallerden bir tanesi. Yaklaşık 4 tane müzeyi barındıran çok güzel konakların içerisinde çok güzel kafeleri barındıran butik otelleriyle gece mekanlarıyla mahalle kültürünün birlikte hep birlikte yaşadığı bir mahalle hedefindeyiz.”
Sadece “kimse tarafından kullanılmayan evlerin kamulaştırıldığını” da savunan KUDEB yetkilisi, ” Büyükşehir belediyesi adına geçişlerini sağladık ve buralara projeler ürettik” dedi.
Projeyi “Gaziantep Sanat Sokağı” olarak adlandırdıklarını da kaydeden yetkili, şöyle konuştu;
‘’Kadınların başta ve öznesi olarak yer almış olduğu sosyal işlevlerin içerisine geleceğe fonksiyonlar yüklenip mahallelerdeki boş olan evlerin çok yoğun bir şekilde kullanılmasının ve mahallenin gelen giden ziyaretçi potansiyelinin artırılması hedeflenmekte. Devam eden iş yerlerini kapatmak, bunların yaşamlarına son vermek, bunların oturdukları evlerin satın almak gibi bir amacımız yok. ”
Karanfil Kafe’nin bulunduğu binanın da proje kapsamında kooperatif usulü ev yemekleri yapacakları bir mekan olarak planlandığını da anlatan KUDEB yetkilisi, “Sanat aksı üzerine kafeye ihtiyaç olmayacak mı, yine olacak. Ve bunu yine biz yapmayacak mıyız, yine yapacağız. Burada da kafe işletmesine ihtiyaç var mı, var. Onlarla bu konuyu konuştuk ama zannedersem doğru anlaşılamamışız.’’
KUDEB yetkilisi, Bey Mahallesi’ndeki kafelerin, binaların içine bölgenin tarihi dokusunu bozan beton eklemeler yaptıklarını da belirterek, isteyenler ücretsiz teknik ve mimari hizmet sunduklarını da dile getirdi. Yetkili, belediyenin yaklaşık 10 kafeyle ortak çalışma başlattığını da sözlerine ekledi.
GÜNDEM
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023GENEL
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.