DOLAR 34,2660 0.03%
EURO 37,3472 -0.13%
ALTIN 2.906,90-0,35
Ankara
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

Kadınlar camilerde daha iyi yer istiyor!
  • 9.Köy
  • Genel
  • Kadınlar camilerde daha iyi yer istiyor!

Kadınlar camilerde daha iyi yer istiyor!

Kadınlar, camide kendilerine ayrılan bölüm ve abdest alma yerlerinin yetersizliğinden şikayetçi. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Terzioğlu, camilerde kadınlar için yapılması istenen düzenlemeleri 9. Köy’e anlattı.

ABONE OL
28 Temmuz 2023 13:51
Kadınlar camilerde daha iyi yer istiyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Beyza Çavdar

Kadınlar, camilerde ibadet için kendilerine ayrılan bölümlerin fiziki yetersizliğinden şikayetçi. Namazlarını dışarıdaki camilerde kılmak zorunda kalan çalışan kadınlar da, vakit namazlarının yanında cuma ve bayram namazını camide cemaatle kılmak isteyen kadınlar da yerleşmiş algılarla ve fiziki koşulların yetersizliği ile mücadele ediyor.

Yetersiz alan, kilitli kapı, depolama alanı…

İstanbul’da yaşayan E.A, 9. Köy’e yaptığı açıklamada hayatın yoğun bir şekilde aktığı bölgelerdeki camilerde bile kadınlara ayrılan kısmın yetersiz olduğunu belirtti. Çoğu camide kadın bölümlerinin dışarıda olmasından dolayı itilmiş gibi hissettiğini söyleyen E.A, “Tarihi bir cami dahi olsa caminin içine paravanla kadınlara yer ayrılması gerekiyor. Pek çok camide kadınlara ayrılan bölüm yetersiz olduğu için dışarıya ayrı bir alan ekliyorlar fakat yine yetersiz kalıyor. Üstelik çok soğuk oluyor. Koca camide kadına yer yok.” dedi. E.A, çoğu zaman namazını dışarıya ayrılmış alanda kılmak zorunda kaldığı için caminin içini göremediği belirtti.

Gaziantep’te yaşayan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni B.B. ise camilerdeki kadın bölümlerinin genelde kilitli olduğunu vurguladı. Kadınlara en kötü yerlerin ayrıldığını ve ayrılan bölümlerin de depolama alanı olarak kullanıldığı belirten B.B., “Bizim yerlerimiz hep özensiz oluyor. Fazlalık eşyalar kadınların bölümüne koyuluyor” dedi.

Namaz kıyafeti sorunu

Kadınların camilerde karşılaştığı bir diğer sorun ise namaz için gereken kıyafetlerin eksikliği. Bu kıyafetlerin bulunsa dahi kirli veya kullanılamayacak durumda olduğunu belirten Münevver Yılmaz, şöyle konuştu: “Bazı camilerde ne etek ne ferace oluyor. Başörtüsü de bulunmuyor. Eğer bunlardan birisi varsa da kullanılmayacak durumda olabiliyor. Örneğin feracelerin fermuarı bozuk oluyor, etek ve başörtü kirli oluyor. Namaza durduğumuz yer kadar bizim üzerimizdekiler de temiz olmalı.”

Kadın bölümünün olmadığı camiler var

Şanlıurfa’nın Kabataş köyünde yaşayan Zeynep Aygün, yaklaşık 65 yıldır var olan köylerine, takriben 10 yıl önce köy halkının kendi aralarında topladığı parayla cami yapıldığını belirtti. Köydeki kadınların da cami yapılması için maddi destek sağladığını ve birlik olduğunu söyleyen Aygün, ancak buna rağmen kadınlar için camiye bir alan yapılmadığı anlattı. Aygün, “Biz köyün kadınları olarak bu cami açıldığından beri içerisine giremiyoruz. Bize yer açılmıyor. Paravan koyulmuyor, perde çekilmiyor. Ne vakit namazı ne teravih kılabiliyoruz” dedi.

Köylerine gelen imamlarla konuştuklarını, çözüm önerisi sunduklarını ve camide namaz kılabilmek için çabaladıklarını söyleyen Aygün, köyün erkeklerinin “saltanat” kurduğu için tüm çabalarının sonuçsuz kaldığını ifade etti. Köye yapılan taziye evine kadınların namaz  kılabilmesi için ses sistemi kurulmasını istediklerini de belirten Aygün, “Cami ile taziye evi aynı bahçede. Bahçenin giriş kapısı ortak diye köyün erkekleri taziye evinde namaz kılmamızı kabul etmiyor. İzin vermedikleri kişiler kendi kızları, eşleri, anneleri” dedi.

Şanlıurfa’nın merkezindeki camilere de değinen Aygün, kadın bölümlerinin kilitli olduğunu, bu yüzden vakit namazlarını imamla birlikte kılınamadığını ve anahtarı alabilmek için imamın namazını bitirmesinin beklediğini söyledi. Aygün, “Biz o kapılarda sürekli bekliyoruz. Kadın bölüm varsa da kilitli oluyor” dedi.

Cuma ve bayram namazını kılmak isteyen kadınların var olan alanı da alınıyor 

Cuma ve bayram namazını kılmak üzere camiye gittiğinde “Neden geldin?” diye tepki aldığını belirten Elif K. ise, kadın bölümlerinin bu namazlar için erkeklere verildiğini, bu yüzden namazını eda edecek yer bulamadığını söyledi. Gaziantep’te yaşayan Elif K., cuma ve bayram namazını kılabilmek için verdiği çabayı şöyle anlattı: “Kadınların bölümü erkeklere verildiği için kendime alan bulabileyim diye en az 1 saat önceden camiye gitmek zorundayım. Eğer buna rağmen yer bulamazsam bu defa dışarıda hutbeyi duyabileceğim bir bölgeye bir şey serip namazımı orada kılıyorum. Bu defa dışarıda beni görenler tepki gösteriyor.”

Mersin’de bulunduğu sırada cuma namazını kılmak isterken camiden kovulduğu söyleyen Elif K., “Cuma ve bayram namazlarımızı erkeklerin göremeyeceği bir alanda, gizlenerek kılmak zorunda kalabiliyoruz. Yoksa ya azarlıyorlar ya da kovuyorlar” dedi.

“Bu din sadece erkeklere verilmiş gibi konuşuyorlar”

Bu problemlerin çözülmesi için müftülüklerle konuştuğunu ifade eden Elif K., “Kadınlara cuma ve bayram namazları farz olmadığı için camiye gitmememi söylüyorlar. Ben gidersem pek çok erkeğin namaz kılamamasına sebep olurmuşum. Bu din sadece erkeklere verilmiş gibi konuşuyorlar” dedi.

Cuma ve bayram namazlarını kılmak isteyen kadınların biri de Adıyamanlı Sena K. Her cuma namazında “istenilmeyen” olduklarını hissettiğini söyleyen Sena K., “CİMER’e şikayet edeceğiz dediğimizde bize alan açıyorlar. Neden bunu söyleyene kadar biz yok sayılıyoruz?” dedi.

Abdest yerleri yok veya yetersiz

Sorunlardan bir diğeri de abdest alınabilecek uygun ortamın olmaması. Sena K, bu konuya ilişkin şöyle konuştu: “Abdest alabileceğim yer neredeyse yok. Biz şadırvanda abdest alamayız. Başörtümüzü açabileceğimiz bir yerimiz olmalı. ‘Camiye kadın gelmez’ algısı o kadar yaygınlanmış ki hiçbir yerde bizim abdest alabileceğimiz, namazımızı eda edebileceğimiz uygun bir yapı yok.” Sena K., “Şaşaalı camiler yapmaktan ziyade kadınlar için de erkekler için de kullanılabilir yerler yapsınlar.” ifadelerini kullandı.

Tüm bunların kadınların motivasyonunu düşürdüğünü vurgulayan Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Terzioğlu, camilerde fiziki koşulların kadınlar için uygun bir duruma getirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye geneli bir durum tespiti yapılmalı

Kadınların camilerdeki ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda irade gösterilmesinin en önemli nokta olduğunu vurgulayan Terzioğlu, durum tespitinin ardından düzenlemeye gidilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye genelinde bir çalışmanın yürütülebileceğini ifade eden Terzioğlu, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuda bir irade ortaya koyması ve bunun arkasında kararlılıkla durması gerekiyor. Büyük şehirlerden başlamak üzere illerde ve ilçelerde durum gözden geçirilip gerekli düzenlemeler yolunda adım atılabilir” dedi.

En önemlisi bu konuda zihniyet oluşturmak

İrade, durum tespiti ve düzenlemelerin yanında en önemlisinin zihniyet oluşturmak olduğunu söyleyen Terzioğlu, din görevlilerine seminer ve eğitimlerin verilebileceğini belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın buna yönelik adım atması gerektiğini ifade eden Terzioğlu, “Din görevlilerinin bu konuda bilinçlenmesi için birtakım eğitimler verilebilir. Din görevlilerinin yanı sıra erkek cemaatine yönelik farkındalık çalışmaları da yürütülebilir” dedi.

Terzioğlu, “Cuma vaazları insanları uyarmak için bir araç, yol olarak kullanılmalı. Kadınların camiye devamlılığı hususunda cami cemaati ve cami görevlileri duyarlı davranmak durumundalar” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.