DOLAR 34,0501 0.01%
EURO 37,5990 -0.08%
ALTIN 2.751,490,30
Ankara
30°

PARÇALI AZ BULUTLU

Kadın vatmanlar: Kadın isterse başarır
  • 9.Köy
  • Genel
  • Kadın vatmanlar: Kadın isterse başarır

Kadın vatmanlar: Kadın isterse başarır

İzmir Büyükşehir Belediyesi Metro AŞ’de uzun yıllardır çalışan kadın vatmanlar Zeynep Taştan, Mehtap Ertıtış ve Ezgi Koçoğlu, “erkek işi” algısını yıkarak işlerini başarı ile sürdürüyorlar. Kadın vatmanlar, yaşadıklarını 9. Köy’e anlattı.

ABONE OL
6 Haziran 2024 17:33
Kadın vatmanlar: Kadın isterse başarır
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Cihat Öztürk

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Metro AŞ’nin kadın vatmanları “erkek işidir, kadın yapamaz” şeklindeki cinsiyetçi ön yargılara rağmen yıllardır metro ve tramvayı başarı ile kullanıyorlar.

“Kadın isterse başarır” diyen ve mesleklerine tutkuyla bağlı kadın vatmanlar Zeynep Taştan, Mehtap Ertıtış ve Ezgi Koçoğlu ile karşılaştıkları tepkileri, mesleklerine başlama hikayelerini konuştuk.

Zeynep Taştan

Yolcu iken vatman oldu

İşletme mezunu Zeynep Taştan, mesleğe başlama hikayesini şu sözlerle anlattı: “İzmir Metro’yu yolcu olarak kullanıyordum. Kadın sürücüleri gördükçe burada çalışabileceğimi düşündüm. Hayal kuruyordum ben de burada sürücü olabilir miyim diye? Sonra alımlar oldu ben de başvurdum. 3 aylık eğitimden sonra mesleğe başladım.

Temel motivasyonunun, erkek egemen bir iş alanında kadınların da güçlü olabileceğini göstermek olduğunu ifade eden Taştan, “Sayımız her geçen gün artıyor. Vardiya sistemiyle çalışıyoruz. Bu sistemi sosyal hayatımızla birlikte yürütebilmek çok zor. Buradaki iş alanımız dışında, dışarıda da bir hayatımız var. Bu ikisini bir arada yürütmeye çalışıyoruz” dedi.

“Kadın sürücüyü görünce dikkat kesiliyorlar”

Yolcular perona kadın vatman sürücü girdiği zaman dikkat kesiliyor, daha mutlu oluyorlar. Bunu da çoğu zaman davranışlarıyla gösteriyorlar” diyen Taştan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Helal olsun, bravo gibi karşılık görüyoruz. Varacakları yere geldiklerinde camı tıklatıp ‘çok güzel kullandınız’ diye teşekkür ediyorlar. Erkeklerin yaptığı her işi kadınların da yapabildiğini, uygulamada göstermiş oluyoruz.

“Güçlü olduğum hissini veriyor”

Çocuğum 1,5 yaşında. Vatman olduğumu algılayabildiği yaşa geldiğinde arkadaşlarına, ‘annem tren sürücüsü’ dediğinde yaşadığı duyguyu hissetmeyi çok isterim. Her sabah 04.30’da uyanıyorum, 05.30’da mesaim başlıyor. Çocuğuma vakit ayırabilmek, bu işi yapabilmek, her şeye yetebilmek bana güçlü olduğum hissini veriyor.

Mehtap Ertıtış

“Başaracağıma inandım”

Mesleğe 2017 yılında başladığını ve işini severek yaptığını aktaran Mehtap Ertıtış da kadın vatmanları görüp imrenerek işe başlayanlardan. Ertıtış vatmanlıkla tanışmasını şöyle anlattı:

Kadın vatmanları görür imrenirdim. Onlara bakarken ben de yapabilir miyim diye düşünürdüm. Çevremde olumsuz düşünceler oluyordu, yapamazsın diye. Ben olacağına, başaracağıma inandım ve yaptım.

Kadının istedikten sonra başarılı olmayacağı alan bulunmadığına dikkat çeken Ertıtış, “İlk eğitim sıralarında trenin altına girip purjör (ısıtma sisteminde oluşan havayı otomatik olarak tahliye eden cihaz) çekmiştim. Eğitmenim bile bu kadar kısa sürede başarılı olmama şaşırmıştı. Bu işleri sadece erkek yapabilir algısını biz burada kırıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Mesleğimi yaptıkça özgüvenim yerine geliyor”

Ertıtış, kadınların peronda kadın vatman gördüğünde alkışladığını, tebessüm ettiklerini ve destekleyici sözleriyle kendilerini motive ettiklerini söyledi:

Bir defasında klima arızası olduğunda bilgi vermek isteyenlerin camı tıklattığını anlatan Taştan, şunları anlattı:

Kapıyı açtım ve güzel bir anlatımla arızanın neden oluştuğunu açıkladım. Beyefendinin biri kalkıp bana ‘hanımefendi yerinizden kalkıp açıklamanızı çok güzel yaptığınız için teşekkür ederiz’ demişti. Bu mesleği yaptıkça özgüvenim yerine geliyor. Kadınların yapabileceği ve önereceğim bir meslek. Kadın istedikten sonra her şeyi başarır.

Zaman zaman aksi durumla da karşılaştıklarını belirten Ertıtış, bunun da üstesinden geldiklerini şu sözlerle aktardı:

Hata yaptığımızda ve kaza olduğunda kadın olduğumuz için üstümüze yürüyebiliyorlar. Genel algıya kapılarak bizi daha zayıf görüyorlar ama anında gereken tepkiyi gösterip üstümüze yürümelerinin söz konusu olmayacağını karşıya hissettiriyoruz.

Ezgi Koçoğlu

“Örneklerimizin çoğalmasını istiyoruz”

Ezgi Koçoğlu da 30 yaşında ve 7 yıldan beri vatmanlık yaptığını söyledi. O da kadın vatmanları görüp “ben de bu işi yaparım” diyenlerden. Koçoğlu başlama sürecini şöyle anlattı: “Kadın vatmanları görüyor, büyük başarı diye değerlendiriyordum. Liseden itibaren istediğim meslekti. ‘Ben de yapabilir miyim?’ diye düşünürken kendimi işe başvuru sürecinde buldum. Eğitimleri aldım, zorlanmadım. İlk günden itibaren yapabilirim düşüncesine sahiptim zaten.” Koçoğlu sözlerini şöyle bitirdi: “Kadın yapamaz algısı vardı. ‘Erkek mesleği bu. Kocaman treni kadın nasıl sürebilir’ deniliyordu. Biz bunu başarmanın örnekleriyiz. Bu örneklerin çoğalmasını isteriz. Kadın gördüğünde yolcularımız çok seviniyor. Tebrik ediyor. Kadınlarla daha güvenli yolculuk yaptıklarını söylüyorlar. Kadınların daha temkinli ve kontrollü kullandıklarını söylüyorlar.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.