DOLAR 34,7615 0.07%
EURO 36,5549 0.03%
ALTIN 2.950,22-0,01
Ankara

KAPALI

Kadın gazeteciler sektörde istihdam sorunu yaşıyor

Kadın gazeteciler sektörde istihdam sorunu yaşıyor

Bitlis’teki kadın Gazetecilerin en öncelikli sorunlarının başında sektörde yaşadıkları istihdam sorunu geliyor. 

ABONE OL
1 Ağustos 2023 16:54
Kadın gazeteciler sektörde istihdam sorunu yaşıyor
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Hakan Okay – Bitlis

TÜİK verilerine göre, “gazetecilik ve enformasyon” alanından mezun olanlar, “Sosyal hizmetler” ve “sanat” mezunlarının ardından hâlâ işsizliğin en yaygın olduğu grup. Yeni mezun olan gazeteci adayları ile birlikte sektördeki iş alanı daralırken, işsizlik sorunu ise büyümeye devam ediyor. Cinsiyetçi istihdamın önde gelen sorunlardan biri olduğu medyadaki istihdam sorunundan en çok etkilenen ise kadın gazeteciler oluyor. 

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti’nin (BİGACEM) verilerine göre; Bitlis ve ilçelerinde görev yapan gazeteci sayısı 100’ün üzerindeyken, sektörde iş imkanı bulabilen kadın gazeteci sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Sektörde iş bulabilen kadın gazeteciler ise sigortasız çalıştırılma, düşük ücretler, uzun çalışma saatleri ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortaya koyduğu sorunlar nedeniyle iş yaşamını sekteye uğratarak, hayatlarını güçleştiriyor. İstihdam sorununu aşamayan birçok kadın gazeteci ise ye sektör değiştirmek ya da mesleği bırakmak zorunda kalıyor. Mesleğin stres ve zorluğunun yanında birde istihdam sorunuyla boğuşan kentteki kadın gazeteciler sektördeki istihdam sorunlarının çözülmesini bekliyor.

“Gazeteciliğe ara vermek zorunda kaldı”

Gamze Tunç


Sektörde istihdam sorunu yaşayan kadın gazetecilerden biri de Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Mezunu Gamze Tunç. Mezun olduktan sonra bir süre Bitlis’te medya sektöründe çalışma imkanı bulan genç Gazeteci Gamze Tunç, sektörde yaşadığı istihdam sorunu nedeniyle zorunlu olarak meslekten ayrılmak zorunda kaldı.

“Bir gün yine o çok sevdiğim mesleğime dönme hayaliyle yaşıyorum” diyen Tunç, “Kadın gazeteciler gerçekten medya sektöründe iş bulmada zorlanıyor. Ben sektörde iki yıla yakın çalıştım. Ancak, ekonomik durumlar ve sektördeki istihdam sorunu nedeniyle mesleğe ara vermek zorunda kaldım. Şuanda farklı bir sektörde çalışmaya başladım. Gazetecilik, hayalim olan meslekti bu yüzden okulunu okudum. Ancak maalesef sadece okumak yetmiyor. Bir gün yeniden mesleğime dönme hayalim var. Ancak bunun içinde sektördeki kadın istihdamı sorununun çözülmesi gerekiyor.” Diye konuştu.

“Öncelikli sorun istihdam”

Kübra Açar

Bitlis’te medya sektöründe çalışan iki çocuk annesi kadın Gazeteci Kübra Karakurt Açar ise, kadın Gazetecilerin Medya Sektöründeki en öncelikli sorununun istihdam sorunu olduğuna işaret ediyor.

Sektörde uzun yıllardır birçok zorluğu göğüsleyerek mesleğe devam etmeye çalıştığını kaydeden Açar, “Medya sektörü gerçekten zor bir sektör ama sektörde kadın olmak daha da zor. Bir kadın gazeteci olarak yıllardır mesleğime devam etme mücadelesi veriyorum. Biz kadınlar birçok zorluğu aynı anda göğüslüyoruz aslında ancak, istihdam sorunu zaman zaman apayrı bir soruna dönüşüyor. Birçok kez meslekten ayrılmanın eşiğine geldim. Ama meslek aşkından olsa gerek tutunmaya ve mücadeleye devam ediyorum. Mesleğini severek yapan bir gazeteci olarak “Mesleğin ve sektörün en öncelikli sorunu nedir?” diye sorarsanız evet mesleğin birçok sorunu var ancak bana göre en öncelikli ve önemlisi kadın gazetecilerin istihdam sorunudur diyebilirim. Ve maalesef bu sorun her geçen gün daha da artıyor. Zaten zor olan bir sektörde kadın olmak daha da zor. Her kadın gazeteci gibi bende bu öncelikli soruna çözüm bulunmasını istiyorum.” 

“Kadınlar medya sektöründe istenilen oranı yakalamış değiller”

Kadın gazeteci olmanın zorluklarına dikkat çeken Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç de, kadın gazetecilerin sektörde birçok sorunla savaştığını söyledi. 

Kadın gazetecilerin birçok sorunu olduğunu bunlardan birinin de istihdam sorunu olduğuna vurgu yapan Türenç, “Bu coğrafyada kadın olmak zor, gazetecilik ise çok zor bir meslek. İki zoru bir arada yaşamayı göze alanlara ne demek lazım onu hep beraber düşüneceğiz. Bu bağlamda; Türkiye ve Dünya’da cinsiyet eşitliği yaşayan çok sayıda kadın gazeteci var. Kadın gazeteciler sektörde birçok sorunla mücadele etmek durumundalar. Oysa nitelikli iş gücünde kadın çalışanlar başarı çıtasını yükseltmektedirler. İletişim Fakültesi mezun sayısında kadın oranı yükseldikçe çalışan sayısında artış olsa da, yine de kadınlar medya sektöründe istenilen oranı yakalamış değiller. Oysa kadın gazeteciler, bu işe gönül veren kadınlar en zor işlere talipler. İyi ve çalışkan elemandır kadınlar. Tüm görevleri hakkıyla yerine getirir, çıtayı işlevsel varlıklarıyla yukarıya çıkarırlar. Eril zihniyetin direnmesi sonucu kadın gazeteciler büyük mücadeleyle meslekte tutunmaya çalışıyorlar. Ama buna rağmen buna rağmen ön yargıları kıramıyoruz” diye konuştu.

Pınar Türenç

“Sektörün birçok sorunu var ama en çok etkilenen kadın gazeteciler oluyor”

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti (BİGACEM) Başkanı Sinan Aygül ise, cemiyet olarak hayata geçirdikleri projelerle kentteki kadın gazetecilerin istihdamına katkı sunmaya çalıştıklarını söyledi. 

Kent genelinde 100’ün üzerinde çalışan gazetecinin olduğunu ancak çoğunun sigortasız çalıştırılma, düşük ücretler ve düzensiz çalışma saatleri gibi sorunlar yaşadığını dile getiren Aygül, sektördeki istihdam sorunun sadece kadın gazetecilere yönelik olmadığını ancak en çok etkilenen grubun kadınlar olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: 

Sinan Aygül

“Geçmişten günümüze bakıldığında medya sektörünün karşılaştığı çok sayıda sorun var. Bunların çoğunun temelinde ekonomik yetersizlikler yatmaktadır. Cinsiyet eşitsizliği, kadınlara gereken imkânların tanınmaması ve mobbing de bunlardan bazılarıdır. Yaygın basının da bir sorunu olan cinsiyete dayalı ayrımcılık, yerel basında da kendini göstermektedir. Geçmişten günümüze bakıldığında basında erkek egemen bir yapı hüküm sürmektedir. Kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliğini en çok deneyimlediği iş sektörlerinden biri ise medyadır. Kamuya ait veya özel sektörün sahipliği altındaki birçok alanda da erkek egemen bir sistemin olduğu görülmektedir. Özellikle gazetecilik gibi saha görevlerinde kadın çalışanlar daha geri planda yer almaktadır. Türkiye’de kadın çalışanların medya sektörüne girişi 1950’li yıllardan itibaren gerçekleşmiştir 1950’den itibaren sektörde var olan kadınların, günümüzde özellikle yerel basında aldıkları konum sahadan daha çok masa başı görevlerle sınırlı olduğu söylenebilir. Kültürel ve geleneksel yapıdan kaynaklanan toplumsal cinsiyet eşitsizliği ülkemizde de kadınların iş gücüne katılımında en sorunlu alanlardan biridir. Ve maalesef kadınların sektördeki istihdam sorunu Bitlis’te de mevcut. Bitlis genelinde çalışan kadın sayısı bir elin parmaklarını geçmemektedir. Cemiyet olarak bizler hayata geçirdiğimiz projelerle kadın gazetecileri desteklemeye çalışsak da bu yeterli olmamaktadır. Bu sorun sadece Bitlis’e özgü bir sorun olmayıp sektörün genel bir sorunudur. Ve bu sorun sektörün çözülmesi elzem ve en öncelikli sorunlarından biri olduğunu düşünüyorum.” 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.