DOLAR 32,3402 0.27%
EURO 35,1387 -0.02%
ALTIN 2.308,791,39
Ankara
19°

KAPALI

Kadın emeği vatandaşla buluştu

Kadın emeği vatandaşla buluştu

İBB Kent Konseyi Gönüllüleri’nin düzenlediği Kadın Emeği Pazarı, İstanbul Beşiktaş’ta vatandaşlarla buluştu. Emekleri vatandaşla buluşan ev kadınları liften çantaya, oyuncaktan kupalara her tür ürününü satma fırsatı bulurken “burası bizler için bir şans, emeğimizi sergileyebiliyoruz” dedi.

ABONE OL
29 Aralık 2022 00:00
Kadın emeği vatandaşla buluştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İBB Kent Konseyi Gönüllüleri’nin ev kadınlarının ekonomi içerisinde aktif rol almasınıdesteklemek ve kadın girişimciliğine katkıda bulunmayı hedeflediği Kadın Emeği Pazarı, Beşiktaş’ta vatandaşla buluştu.
Oyuncaktan çantaya, kupadan cüzdana kadar hemen her ürünün bulunduğu pazar, 1-28 Aralık tarihlerinde 64 stant ile yaklaşık 860 kadının kullanımına sunuldu.


 

“Evde oturmuyor, üretiyoruz”

Pazarda el yapımı oyuncaklarını sergileyen ve satışa sunan Asuman Emir, “Etkinliği İBB’nin Telegram sayfasından gördüm ve başvurdum. Başvurular çok olduğu için bir sıralama yapıldı, sonuçlar yedekler ve asiller olarak açıklandı. Etkinlik kapsamında sadece İstanbul’da ikamet eden insanlar var. Önemli olan şey ürünlerinizi kendinizin üretiyor olması. Benim de tezgahımda her şey kendi üretimim. Buradaki her şeyi bizler yapıyoruz, evimizde oturmuyor, üretiyoruz” dedi.Asuman Emir

“Modelleri de ben tasarladım”

 

Pazarda kendi tasarladığı ve diktiği kıyafetleri sergileyen Elif Vardar, etkinlik kapsamında çok güzel ağırlandıklarını şu sözlerle ifade etti:
“Bugün buraya geldik ve açıklanan program kapsamında 2 günde bir yeni 64 kişi geliyor, stantlar devrediliyor. Bu çok güzel bir düşünce. Ellerinden geldiğince herkesi ağırlamaya ve vatandaşla buluşturmaya çalışıyorlar. Burada da çayımız, kahvemiz, sandviçlerimiz bizlere veriliyor. İstanbul’da hava biraz soğuk olsa da satışlarımız fena değil. Ürünlerin hepsini ben tasarladım, modellerini ben çizdim. İnternet alışveriş sitelerinde de mağaza açtım ama reklam vermem gerekiyor, vergi de istiyorlar ama burada hiçbir ücret ödemiyoruz. Tezgâh tahsis ediliyor ve
bu bizlere evimizin ekonomisine katkıda bulunmamız için bir fırsat oluşturuyor.”Elif Vardar

“Bu pazar emeğe saygının kanıtı”

Pazar kapsamında kendi ürettiği hediyelik eşyaları vatandaşlarla buluşturan Deniz Kabayel, “Çok güzel bir etkinlik. Kadına desteğin ve emeğe saygının somut bir kanıtı. 2 gün gibi bir süre de olsa biz kadınlar için görünürlüğümüzü arttıracak, müşteri ile birebir iletişime geçmemize sağlayacak bir fırsat. Normalde online olarak da satış yapıyorum ama burada insanlar ile iletişim kurabilmek, ağınızı genişletebilmek bizler için oldukça önemli” dedi.

“Hobimi paraya çeviriyorum”

Pandemi döneminde yapmaya başladığı ürünleri Pazar kapsamında sergileme fırsatı bulan Hande Altınok, pazarı “kadın emeğinin dayanışması” olarak tanımladı. Altınok, “Ürünlerimi pandemi döneminde evlere kapanınca hobi olarak yapmaya başladım. Belirli bir süre sonra elimde çok fazla ürün olduğunu fark ettim ve online olarak çeşitli platformlarda satmaya başladım. Bu ilanı gördüm ve başvurdum. Burada hobimi paraya çevirebilme imkânı buldum” dedi.
Hande Altınok

“Ürünlerimizi satabiliyoruz”

Pazarda tasarımlarını ve üretimini kendi yaptığı kupalar ve bardaklarla katılan Bahar Özcan, “Bu pazar bizler için bir fırsat, kesinlikle bir fırsat olarak görüyorum çünkü ücretsiz bir şekilde buraya gelip ürünlerimizi ve kendimizi tanıtma, gösterebilme ve ürünlerimizi satabilme imkânı buluyoruz. Burası ve burası gibi çeşitli yerlerde stantlar da oluşuyoruz ve aslında bu pazarların tamamı bizlere kazanç anlamında olumlu bir şekilde yansıyor” dedi.

İranlı katılımcı da var

Geçtiğimiz yıl İran’dan Türkiye’ye gelen ressam Parla Mutlu da pazarda ürünlerini sanatseverlerle buluşturdu. İran da birçok sergi yaptığını belirten Mutlu, “İran’da herkes beni tanıyordu, biliyordu ama buraya yeni geldiğim için kimse beni tanımıyor. Dolayısıyla bu ve benzeri pazarlarda kendimi tanıtabilme fırsatı elime geçiyor” dedi.Parla Mutlu

Pazar için dekoratif ürünler yaptığını belirten Mutlu, sergileri için yaptığı ürünleri de pazara getirdiğini söyledi. Mutlu, “İran’da sergi için para ödemesi yapmıyorduk, satış üzerinden komisyon alınıyordu. Türkiye’de ise alana da kira ödemeniz gerekiyor ama bu pazarda tamamen ücretsiz bir şekilde ürünlerimizi sunabiliyoruz” dedi.
İran’da bir üniversitede yıllarca resim öğretmenliği yapan Mutlu, ‘Özgürlük’ koleksiyonunu 9.Köy Haber Merkezine anlattı.
Mutlu: “Bu koleksiyonda hep çengelli iğne var. Bu resimde olduğu gibi eğer çengelli iğnelerden yani prangalarınızdan kurtulabilirseniz kelebek gibi uçabilirsiniz. Ama eğer kurtulamazsanız pisliğe batarsınız ve güneşiniz de siyah olacak, kararacak…”

İBB Kent Konseyi Gönüllüleri: “Amacımız kadınların ekonomik özgürlüklerine katkıda bulunmak”

Beşiktaş’taki pazardan sorumlu olan İBB Kent Konseyi Gönüllüleri Hülya Yavuz, Ayşe Koç ve Esra Bakırdöken 9. Köy Haber Merkezi’ne Kadın Emeği Pazarı’yla ilgili açıklamalarda bulundu.
Pandemi döneminde kadınların evlerinde sürekli üretim halinde olmasının, Kadın Emeği Pazarı’nın ortaya çıkış noktası olduğunu belirten Hülya Yavuz, “Pandemi döneminde kadınlar evlerinden çıkamadılar ve sürekli ürettiler. Bizler de “ne yapalım?” diye düşünürken kadınlara bu ürünleri satabilecekleri, paraya çevirebilecekleri ve ekonomik özgürlüklerini kazanabilecekleri bir alan yaratmak istedik. İlk olarak Yılbaşı Pazarları ile başladık ve sonrasında büyüdük” dedi.
 

“3000 başvuru oldu”

Bu yıl 3.’sü düzenlenen pazarın ilkinin de Beşiktaş’ta düzenlendiğini hatırlatan Ayşe Koç, “Bu etkinliklerin ilkine yine burada, Beşiktaş’ta başlamıştık. Sonrasında Kadıköy, Maltepe, Kartal, Üsküdar, Yeşilköy ve Beylikdüzü gibi ilçelerde de yaptık. Konseptimiz hep kadın emeğini halkla buluşturmak oldu. Kadınlar İstanbul Gönüllüleri sayfasına üye oluyorlar, ilgi alanlarını belirtiyorlar ve proje onaylandığı zaman onlara haber veriyoruz, başvuru yapabiliyorlar.
Bizler de her etkinlikte yeni katılımcılara yer vermeye çalışıyoruz ki onlar da ürünlerini vatandaşla buluşturabilsin. Birçok kişiyi yararlandırmaya çalışıyoruz mesela sadece bu etkinlik için 64 standımız varken, 3000 üzeri başvuru oldu ve elimizden geldiğince herkesi buraya toplamaya çalıştık” dedi.
 

“Bu pazar kapsamında 860 kadını ağırlayacağız”

3. kez düzenlenen pazarda 860 kadının ağırladığını açıklayan İBB Kent Konseyi
Gönüllüleri’nden Esra Bakırdöken, “Bir program belirliyoruz ve kadınlar o saatte geliyorlar, çıkış saatine kadar ürünlerini sergiliyorlar. İlk gün çıkarken ürünlerini dolaplara bırakıyorlar ve ertesi gün yine kaldıkları yerden satışa devam ediyorlar. Kabul ettiğimiz kadınlarda hep aynı ürün olmaması adına ürün çeşitliliği yapmaya çalışarak bir eleme yapıyoruz” dedi.

Pazar,  kendi üretimi olduğu sürece, nereli olduğu fark etmeksizin her vatandaşa açık hale getirmiş durumda. Sadece yiyecek ve içecek satışına, 2.el ürün satışına ve al-sat satışlarına izin verilmiyor. Cilt bakım ürünleri, krem gibi ürünler satılmak isteniyorsa Sağlık Bakanlığı onayı almış olması isteniyor. Bunun dışında el emeğini satmak isteyen kadınlara herhangi bir koşul getirilmiyor. 

HABER : Haber: Burak Altınok

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.