Zeynep Saçar
Bu yıl beşincisi düzenlenen Kadıköy Çizgi Festivali Yoğurtçu Parkı’nda yapıldı. Organizasyonunu Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nin yaptığı festivalde çizerlerin imza günleri, söyleşiler, çizim atölyeleri, sergiler ve animasyon film gösterimleri düzenlendi.
Festival alanında çizgi roman üzerine yayıncılık yapan bağımsız yayınevlerinin yanı sıra, seçkisinde çizgi romanlara, karikatürlere ve resimli çocuk kitaplarına yer verenler de yer aldı. Çizerler Bülent Üstün ve Cengiz Üstün, açılış gününde Çizgi Roman Okurları Derneği’nin düzenlediği imza etkinliğiyle okurlarıyla buluştu. Sticker tasarlama, çizgi romanın devamını oluşturma ve çocuk kitabı tasarımı gibi atölyeler düzenlendi.
Çizgi romanın 1960’lardan beri Türkiye’de çok sevilen bir alan olduğunu vurgulayan Çizgi Roman Okurları Derneği üyesi Emre Demirkol, 1990’lı yıllarda basın-yayın sektöründeki bazı gelişmelerle bir dönem ivme kaybetse de 2000’li yıllardan sonra butik yayınevlerinin artışıyla tekrar ivme kazandığını söyledi. Günümüzde de bu ilginin sürekli arttığını aktaran Demirkol, “Mangalar ülkemizde 50-100 bin civarı satıyor. Bu büyük bir başarı, 9. sanat adına mutluluk verici bir şey. Animasyon filmlerin ilerlemesi de bu eğilimi besliyor. Çocuklar okuyor, ben de bundan mutluluk duyuyorum” dedi.
Genç jenerasyonun daha aksiyonu bol, hızlı tüketilebilen işleri tercih ettiğini söyleyen Flaneur yayınları imtiyaz sahibi Burak Türker İnandı, “Bu sebeple mangaya yönelebiliyorlar. Ama hala grafik roman okuyan bir kemik kitle de mevcut” dedi. 10 yıldan fazladır bu sektörde olduklarını söyleyen İnandı, “Bu 10 yıla baktığımız zaman her geçen yıl yayıncı sayısı artıyor. Bu artış biraz daha manga odaklı gibi gözüküyor ancak grafik roman da basılıyor. Hâlâ Avrupa’nın biraz gerisinde olsak da sektörün gelişimini olumlu görüyorum” diye konuştu.
Ağrılıklı olarak sosyal bilimler alanında yayıncılık yapan NotaBene Yayınları’ndan Emre Battal, “Festival kapsamında daha çok resimli çocuk kitapları ve karikatür kitaplarımızla katıldık. Özellikle toplumsal cinsiyet temalı, biraz daha muhalif ve alternatif çocuk kitapları basıyoruz. Aslında sadece çocuklara değil herkese yönelik” dedi. Ekonomik kriz sebebiyle festivalde kitaplara ilginin belirli bir düzeyde olduğunu vurgulayan Battal, “Kadıköy’ün göbeğinde, herkesin rahatlıkla gelebileceği bir festival” cümlelerini kullandı.
Festivalde ayrıca Belçika İstanbul Başkonsolosluğu ile birlikte düzenlenen “Çizgi Roman ile Belçika Turu” adlı sergi de yer aldı. Sergide Belçika’nın çizerlerinin eserlerini çizgi severlerle buluştu. Genç yaşta hayatını kaybeden “Rakun” mahlaslı sokak sanatçısı Burak Yurdakul’a adanan bir sergi de düzenlendi. Yurdakul, İstanbul’un birçok sokağında duvar resimleri yaparak tanınmış, geçtiğimiz nisan ayında hayatını kaybetmişti.
Maltepe Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü öğrencilerinin hazırladığı animasyon seçkisi, Canlandıranlar Derneği’nin Yetenek Kampı Seçkisi ve Üsküdar Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü öğrencilerinin filmleri akşam saatlerinde izleyiciyle buluştu. Ayrıca, 1985 yapımı Geleceğe Dönüş (Back to the Future) filmi de yeniden gösterildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.