Farklı milletlerden milyonlarca insanın yaşadığı İstanbul’da 2012 yılından bu yana önemli bir turnuva düzenleniyor. Afrika Kıtası’nın çeşitli ülkelerinden futbolcu olma umuduyla Türkiye’ye gelen 15-25 yaş arası göçmen sporcuların kurduğu takımlar, bu kupada mücadele ediyor. 2022-2023 sezonunda 11. kez gerçekleşecek turnuva, geçtiğimiz ay Feriköy Stadı’nda start aldı. Bu sezon turnuvada Türkiye’de yaşayan Afrikalı göçmenlerden oluşan 16 takım bulunuyor. Turnuvanın yarı final ve final maçlarının ise haziran ayında yapılması planlanıyor.
Yaklaşık 8 ay sürecek olan müsabakalar, sadece bir futbol maçı değil aynı zamanda kültürlerarası etkileşim imkanı oluşturuyor. Turnuvada Gana, Nijerya, Gambiya, Mali ve Senegal gibi Afrika ülkelerinden 300’e yakın futbolcu boy gösteriyor. Ayrıca turnuvaya scout ekiplerinin de ilgisi yoğun. Bir dönem eski Fenerbahçeli Emmanuel Emenike’nin de oynadığı turnuvayı, yeni yetenekleri keşfetmek isteyen menajerler ve kulüp yetkilileri yakından takip ediyor.Umut turnuvası için hazırlık maçı tertip eden Afrikalı takımların taraftarları – Şişli/İstanbul – Fotoğraf: Vedat Örüç
Sahada ve tribünlerde renkli görüntülere sahne olan organizasyon, Afrikalı gençler için umut olmaya devam ediyor. Turnuvada yer alan futbolcuların çoğu göçmen olmadan önce kendi ülkelerinde veya başka ülkelerde profesyonel olarak oynamış oyuncular. Ancak futbolcu olma umuduyla Türkiye’ye gelen gençlerin çoğu ya amatör lig kulüplerinde forma giyiyor ya da fabrikalarda, atölyelerde çalışıyor. Buldukları her fırsatta antrenman yapan Afrikalı futbolcular, umut turnuvasına hazırlık yapıyor.
“Suça karışmaktansa spor müsabakalarına çıkmaları daha iyi”
“Türkiye bizim için bir umut” diyen Nijerya Takım Koçu Segun Timothy Alade kariyerlerine devam edebilmek için bu turnuvanın Afrikalı genç futbolculara kendilerini ifade etme alanı sunduğunu belirtti. 9. Köy’e konuşan Alade önceki yıllarda birçok genç yeteneğin bu turnuva sayesinde Türkiye’den ve yurtdışından önemli kulüplere transfer olduğuna dikkat çekerek, transfer olan sporcuların Türkiye’ye gelen Afrikalılara iham olduğunu kaydetti.
Nijerya Takım Koçu Segun Timothy oyuncularına taktik veriyor – Şişli/İstanbul – Fotoğraf: Vedat Örüç
İnsan tacirlerinin, Afrikalı gençleri futbolcu olma umuduyla İstanbul’a çağırıp burada ucuz iş gücü olarak çalıştırdığını vurgulayan Alade, turnuva fikrinin Türkiye’deki Afrikalı gençlerin suça bulaşmasının önüne geçmek için çıktığını söyledi. Alade şöyle konuştu:
“Ekim ile haziran ayları arasında turnuvalarımızı yaparız. Aslında çok büyük bir lig değil. Yani normal ligler gibi tüm yıl süren bir lig değil ama hazırlıklar tüm yıl sürüyor. Genelde turnuva başlamadan önce hazırlık ve dostluk maçları tertip ediyoruz. Mesela oyuncularımızın yeteneklerini gösterebileceği maçlar tertip ediyoruz. Daha iki hafta önce 4 takımın katıldığı bir dostluk turnuvası tertip ettik. Turnuvaya aynı zamanda Almanya’dan İspanya’dan maçları izlemek ve oyuncu seçmek için menajer ve ünlü kulüp yetkilileri geldi. Bu tarz etkinlikleri futbolcularımıza umut olmak için organize ediyoruz. Çünkü çalışmalara daha da motive olmalarını istiyoruz. Suça karışmaktansa, başka işlere bulaşmaktansa spor müsabakalarına çıkmaları daha iyi oluyor.”
“Bütün imkanları kendimiz karşılıyoruz”
Türkiye’de düzenledikleri turnuvaya destek bulamadıklarından yakınan Alade, sponsorluk için başvurdukları hiçbir yerden geri dönüş almadığını ifade etti: “Ben 12 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Burada bir lojistik şirketim var. Aynı zamanda Nijerya Spor Bakanlığı’nın Türkiye’deki temsilcisiyim. Düzenlediğimiz turnuva maliyetli olduğu için ne bakanlığımız ne de Türkiye’deki kurumlar destek oluyor. Aslında birçok şirkete ve organizasyona sponsor olmaları için başvurduk ama geri dönüş olmadı. Bu nedenle bütün imkanları kendimiz karşılıyoruz. Mesela lojistik şirketimin gelirlerinin bir kısmını turnuvaya bağışlıyorum. Ya da turnuvaya katılan takımların yöneticileri olarak kendi aramızda para toplayarak turnuvayı organize ediyoruz.”
Futbolcu seçmelerinde yeteneklerini en iyi şekilde göstermek isteyen Edie aralıksız çalışıyor – Şişli/İstanbul – Fotoğraf: Vedat Örüç
“Profesyonel bir futbolcu olma umuduyla geldim”
18 yaşındaki Edie umut turnuvasında oynayan futbolculardan biri. Beşiktaş’ın alt yapısında oynamak için 5 ay önce Gana’dan Türkiye’ye geldiğini belirten Edie 9. Köy’e yaptığı açıklamalarda bir menajerin kendisini dolandırdığını anlattı: Gana’da amatör liglerde futbol oynayan bir oyuncuyum. Türkiye’de yaşayan akrabalarımın aracılığıyla bir menajerle iletişime geçtim. Bana Beşiktaş’ın alt yapısında kadro ayarlayabileceğini söyledi. Ben de profesyonel bir futbolcu olma umuduyla Türkiye’ye geldim. Ancak alt yapıda oynanamam karşılığında menajer 2 bin dolar para istedi. Gana’da kazandığım bütün birikimimi bu menajere verdikten sonra bir daha kendisine ulaşamadım.
“Yeni bir umut beni buldu”
Türkiye’de hayallerinin yıkıldığına vurgu yapan Edie, “parasız bir şekilde ülkeme dönecekken İstanbul’da bir Afrika liginin organize edildiğini öğrendim. Ülkeme dönmeden önce burada şansımı denemek istedim. Yeni bir umut beni buldu diye düşündüm. Bazen Avrupa’dan gelen menajerler için seçmeler tertip ediliyor. Belki bir gün ben de seçilir Avrupalı bir futbol takımında oynarım” dedi.
Turnuvada en iyi performansı sergileyebilmek için atölyedeki mesaisinden hemen sonra stada koşan Babalola, yorulmadan antrenman yapıyor – Şişli/İstanbul – Fotoğraf: Vedat Örüç
“Keşfedilmeyi bekliyorum”
Umut turnuvasında Nijerya takımında top oynayan Kazeem Babalola (20) ise 2 yıldır İstanbul’da bir tekstil atölyesinde çalıştığını, boş bulduğu her fırsatta ise turnuvaya hazırlandığını belirtti. Turnuvayı kendisine gelecek olarak gören Babalola, “Nijerya takımında forvet oyuncuyum. İşten çıkınca direk stada antrenmana geliyorum. Çok yorulsam da futbol benim için bir tutku. Top oynamak beni mutlu ediyor. Burası benim geleceğim. Avrupa’da top oynayan birçok Afrikalı futbolcu böyle turnuvalarda keşfedildi. Ben de keşfedilmeyi bekliyorum” diye konuştu.
Öte yandan İstanbul Afrika Kupası’nda kendilerine “süper kartallar” diyen Nijerya’nın üstünlüğü dikkat çekiyor. Nijerya, kupayı 5 kez kazanırken, Gana 4 kez mutlu sona ulaştı. Geçen sezonda ise Temmuz ayında Feriköy Stadı’nda Angola ile Nijerya’nın karşı karşıya geldiği final maçında kazanan Angola oldu.
4 gruptan oluşan Türkiye-Afrika Kupası’nın 2022–2023 sezonun grupları ise şöyle: A Grubunda Nijerya, Gambia, Mali, Seyşeller; B Grubunda Gana, Burkina Faso, Somali, Gabon; C Grubunda Kamerun, Sierra Leone, Zambiya, Gine; D Grubunda ise Fildişi Sahili, Senegal, Nijer ve Kongo var. Takımların kadrosunun tamamı Türkiye’de yaşayan Afrikalı göçmenlerden oluşuyor.
HABER : Haber: Vedat Örüç
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.