DOLAR 34,7524 0.1%
EURO 36,6152 0.34%
ALTIN 2.956,850,46
Ankara

KAPALI

İstanbul Vegan Festivali’nde gündem “Katliam Yasası”
  • 9.Köy
  • Genel
  • İstanbul Vegan Festivali’nde gündem “Katliam Yasası”

İstanbul Vegan Festivali’nde gündem “Katliam Yasası”

7. Uluslararası İstanbul Vegan Festivali, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Festivalin gündeminde "Sokak Hayvanları Yasası / Katliam Yasası" sloganıyla karşı çıkılan "Hayvanları Koruma Kanunu" vardı. Yasaya karşı çıkan dövizlerin yer aldığı festivalde, çeşitli atölyeler düzenlendi. Festivalde konuşma yapan Nevşin Mengü, "Kanunun geçmesi için TRT dahil medya kanalları güçlü bir dezenformasyon operasyonu yürüttü" dedi.

ABONE OL
25 Kasım 2024 13:54
İstanbul Vegan Festivali’nde gündem “Katliam Yasası”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zeynep Saçar

Vegan Derneği Türkiye (TVD) tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Vegan Festivali, Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Katılımın ücretsiz ve herkese açık olduğu festivalin gündemi, kamuoyunda “katliam yasası” olarak konuşulan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ydu. Festival boyunca kapsayıcılık ilkeleri de gözetilerek veganlığın ekonomik, etik ve çevresel boyutları tartışıldı.

Vegan Derneği Türkiye Kurucu Başkanı Ebru Arıman, Yaşam için Yasa platformu kurucusu Eray Özgüner, Açık Radyo kurucusu Ömer Madra ve gazeteci Nevşin Mengü gibi isimlerin konuşma yaptığı festivalde, Vegan Çiftlik Uluslararası Kısa Film Festivali Özel Seçkisi gösterimi de yapıldı. Konuşmalarda, işaret dili desteği yer aldı. “Türk İşaret Dilini Veganize Etmek”, “Dövmeniz Neden Vegan Olmalı?” gibi atölyelerin yer aldığı festival, Türkiye Vegan Derneği Gelecek Ödülleri Ödül Töreni ile devam etti.

“Medyada sokak hayvanları konusunda operasyon yürütüldü”

Sokak hayvanları gündemiyle ilgili dezenformasyon operasyonu düzenlendiğini vurgulayan gazeteci Nevşin Mengü, “İlk önce Twitter’da Güvenli Sokaklar Derneği diye birkaç kişilik bir oluşumun çok agresif şekilde bir takım yanlış bilgiler paylaştığını gördük” dedi. Sokak hayvanlarının gündeme gelmesinde en çok iki televizyon kanalının etkili olduğunu ifade eden Mengü, “İlki, hepimizin vergileriyle yayıncılık yapan TRT. Ana haber bültenini açtığınız zaman sanırdınız ki Türkiye’de ve dünyada başka hiçbir haber yok sadece sokak köpekleri var. Bunu daha sonra HaberTürk sahiplendi” cümlelerini kullandı.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun siyasi bir boyutu olduğunu da söyleyen Mengü, “Bu ülkenin sokak hayvanları şu an siyasete kurban ediliyor. Yerel seçim sonrası iktidar partisi kaybettiği ivmeyi toparlamak için bu adımı attı” dedi. CHP’li belediyelerin bu yasayı uygulamayacaklarını açıklamasından sonra özgür hareket edemediklerini ifade eden Mengü, “Eskiden hasta olan ya da kısırlaşması gereken bir köpeği belediyenin veterineri kısırlaştırıp akramıza geri bırakıyordu. Şimdi bir köpeği aldıkları zaman bakanlık tarafından bırakmalarına izin verilmiyor çünkü yasa uyarınca veterinerlere hapis cezası verebiliyorlar. Sonucunda bizi inanılmaz bir sokak hayvanı patlaması bekliyor. Vatandaşlar olarak kendi imkanlarımızla sokak hayvanlarına bakacağız” diye konuştu.

“Anaakım medyada insanların geleceğini ilgilendiren haberler yer almıyor”

14 yıldır vegan olduğunu vurgulayan Açık Radyo kurucusu ve genel yayın yönetmeni Ömer Madra, hem gezegenin kalıcı olması için hem de vicdan ve iç huzurla yaşamak için vegan olduğunu söyledi:

800 milyondan fazla insanın diyabet hastası olduğu ortaya çıktı. Bu dünya nüfusunun yüzde 10’unu oluşturuyor. Son 30 yılda ise diyabet vakaları 2 katına çıkmış. Bunun beslenme şekliyle ilişkisini inkar edemeyiz” diyen Madra, bu tür haberlerin Açık Radyo dışındaki platformlarda yer almadığını ifade etti. Anaakım medyada insanların ve gezegenin geleceğini ilgilendiren haberlerin daha az yer aldığına dikkat çeken Madra, “Tarım ve ilişkili endüstriler çok güçlü olduğu ve dezenformasyona kaynak aktardıkları için bu tarz haberleri göremiyoruz. Biz bu konuları ele almaya çalıştık” dedi.

Karasal yayını 16 Ekim’de kesilen Açık Radyo, Apaçık Radyo adıyla bir internet radyosu olarak yayınına devam ediyor. İnsanların doğal afet gibi durumlarda radyoya erişiminin daha kolay olduğunu vurgulayan Madra, konu hakkında “Radyo yayınının kapatılmasının en ağır sonuçlarından bir tanesi deprem bölgesi olan ülkemizde yıkımdan sonra insanların haberleşeceği mecraların azalması olacak” diye konuştu.

Vegan grupların etkinlik alanı “Vegan Çiftlik”

Festivalde çeşitli vegan ürün üreten markaların yanı sıra, vegan aktivizm ve “Yaşam için Yasa İnisiyatifi” gibi hayvan hakkı aktivizmi yapan platformlar, vegan üniversite kulüpleri ve dernekler yer aldı. İzmir Foça’da bulunan bir zeytin arazisinde kurulmuş Vegan Çiftlik’in kurucularından Elif Telciler, “Şehirden köye göç eden insanlarız. Eşek, koyun, keçi gibi hayvanlarla birlikte bu arazide yaşıyoruz. Arazimizde vegan kamplar, etkinlikler, atölyeler düzenliyoruz. Alana ihtiyacı olan vegan gruplara da etkinliklerinde kullanabilecekleri bir alan sağlıyoruz. Bu yıl da ‘Vegan Kısa Film Festivali’ düzenleyeceğiz, şimdiye kadar festivalimizde 40 farklı ülkeden 60 film ağırladık” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.