51 yaşındaki Ali Mutii ülkesinde yaşadığı sorunlardan dolayı ailesi ile beraber Van’a yerleşerek, İskele Mahallesi’nde küçük bir atölye açtı. Üç çocuk babası olan Mutii yolculuğunu anlatırken, yaşadığı zorluklara da değiniyor. Ülkesinden göç ettikten sonra ailesinin desteğinin, onu çalışmalarında çok daha verimli olmasına sevk ettiğini belirtiyor. Bir oğlunun Almanya’da yaşadığını, iki kızı ve eşiyle beraber Van’a nasıl yerleştiklerini aktarıyor. İki çocuğu üniversite öğrencisi, küçük kızı ise ortaöğretim eğitimine Van’da devam ediyor.
2007 yılında İran’dan Irak’a giden ve yaklaşık dokuz yıl Irak’ta kaldıktan sonra 2017 yılında Van’a geliyor. Erbil kentinde altı sergi açtıktan sonra hükümetten sanatını icra edebilmek için destek talebinde bulunduğunu, talebinin olumlu karşılandığını fakat gereken desteği alamadığını üzülerek belirtiyor. Bu girişimi başarısız olunca Van’a gelmeye karar veriyor Mutii. Türkiye’de gereken desteği bulacağına inanarak yolculuğuna devam ediyor. Sanatın ve sanatçının gereken desteği alması gerektiği talebini yineliyor. Açtığı atölyede atık metallerle heykeller yapan Mutii, böylelikle hem sanatını icra ediyor hem de ailesi ile birlikte yaşamını idame ettiriyor. Aynı zamanda kaynakçılık ve asansör tamiri yaparak da geçimine katkı sağladığını vurguluyor. Bunların geçimi için yeterli olmadığını fakat sanatından da vazgeçmeyeceğini ısrarla vurguluyor.
Ailesiyle Van’a yerleşen Mutii, mesleği sayesinde yeniden hayata tutunmayı başardı. Araba parçalarının pahalı olmasına rağmen satın alıp, heykel yapmak için kullanıyor. Atık metallerden, hurdalardan yaptığı sanatsal figürlerle dikkat çeken Mutii, İl Göç İdaresi Müdürlüğü desteğiyle kentte şu ana kadar üç sergi açtı.
”Sanatçıya sahip çıkılması lazım”
Hayatına ve sanatına ilişkin konuşan metal heykel sanatçısı Ali Mutii, hurda metallerden her türlü heykeli yapabildiğini belirtti. Metalden heykel yapmanın çok zahmetli bir iş olduğunu ifade eden Mutii, “Sanat’a sahip çıkılmalı. Ben etraftan atık metalleri ya kendim topluyorum ya da satın alıyorum ve bunlar üzerinde günlerce çalışarak bir şeyler ortaya çıkarmak istiyorum. İşim çok zor olmasına rağmen yorulmuyorum ve bundan keyif alarak saatlerce çalışıyorum. Şu sıralar elektrikli bir motor üzerinde çalışıyorum. Bu beni çok heyecanlandırıyor. Maliyeti çok fazla. Destek bulmak için birçok yere başvurdum fakat gerekli desteği bulamadım. Elektrikli motorun maliyeti çok yüksek ama yapmakta kararlıyım. Başladım ve en yakın zamanda bitirip, pandemi sonrası açacağım sergide sergileyeceğim. Hem burada hem de İran’da zor koşullarda ürettiğim eserler oldukça beğeniliyor. Gereken ilgiyi, beğeniyi gördüğüm için çok mutluyum” dedi.
”Van’da rahatız”
Van’da kalmak istediğini aktaran Mutii, kurum ve kuruluşların sanatçıya destek olması ve sanatını sürdürmesi için zemin sunması gerektiğini ifade etti. Eşi ve iki kızıyla beraber müstakil bir evde yaşamını sürdürdüğünü belirten Mutii, inşaatlarda çalışarak veya kaynak işlerine giderek kazandığı parayla hayatını sürdürdüğünü anlattı. Van’da ailesi ile beraber rahat olduklarını söyleyen Mutii, ” Van’da çok rahatız, kendi memleketimizde gibi hissediyoruz. Van halkı oldukça sıcak ve misafirperver. Eğer vatandaşlık verilirse burada kalır hayatımıza ve sanatıma burada devam ederiz. İran’da sosyal olarak rahat değildik. İran’ın baskı unsurları çok fazla. Aynı zamanda ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşanıyor ülkede. Biz de ekonomik olarak da çok zorlandık. Ama Van’da çok daha rahat hissediyoruz. Ekonomik olarak çok rahatlamasak da sosyal olarak ve halkın sıcak tavırları daha iyi hissetmemize neden oluyor’ diye konuştu.
HABER : YEŞİM ACI / VAN
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.