Ticari araçlarda zorunlu kış lastiği uygulaması başladı ama lastikçilerde her yıl görülen kuyruklardan yoğunluktan bu kış eser yok. Yazlıkları çıkarıp kışlık lastik taktırmak isteyen birçok sürücü ikinci el, kullanılmış lastik arıyor. Çünkü bir adet sıfır lastik fiyatına 3-4 adet ikinci el lastik alınabiliyor.
Ev eşyası, elektrikli aletler, kıyafet gibi fiyatı yükselen birçok ürün için ihtiyaç sahipleri daha hesaplı olan kullanılmışına yöneliyor. Peki her ürünün ikinci eli olur mu? Kullanılmış araç lastiği almak güvenli mi? 9. Köy haber merkezi kış lastiği fiyatlarını araştırdı, lastikçilerle ve güvenli sürüş uzmanlarıyla konuştu. İkinci el kış lastiği kullanılabilir mi?
1 Nisan 2023’e kadar ticari araçlarda kış lastiği takılı olma zorunluluğu ve lastik fiyatlarında geçen seneye göre %100’ü geçen oranda artış olması satıcıları da hayal kırıklığına uğrattı. Şu sıralar sadece ikinci el lastik alan ve satan çıkma lastikçilerde yoğunluk arttı. Sıfır kış lastik almaya gücü yetmeyen müşteriler yolunu çıkma lastikçilere çevirdi. Ortalama bir lastik büyüklüğü olan 15 inç 4 adet kış lastiğinin toplam fiyatı 4000 Türk Lirası civarında satılırken çıkma lastikçilerde bu ebatta 4 adet lastik 2000 – 2500 Türk lirası.
“Sıfır lastik almaya gücü yetmeyen ikinci el lastik peşinde”
Ankara’da Kazım Karabekir caddesinde lastik dükkanı işleten Duran Uluçay kış lastiği fiyatlarında geçen seneye göre %100’lük bir artış olduğunu ifade etti. Dar gelirli ve küçük araç sahiplerinin daha çok ikinci el lastik talep ettiğini söyleyen Duran Uluçay şöyle konuştu:
“Geçen sene 600 – 700 liraya alıp sattığımız bir lastik şimdi 1400 ile 1500 lira aralığında. Gelir seviyesi düşük olan müşterilerde takribi 13 ve 14 inç grubundaki lastiklerde ikinci el kış lastiği talebi daha fazla oluyor. Üst segment araçlarda bu talep azalıyor. Tabi ikinci el lastiklerde ne kadar kilometre yapılmış o göz önünde bulundurulur. Ona göre kıyaslanır kullanılır veya kullanılmaz. Takılır araca ya da takılmaz ona göre ayrımını yapıyoruz.” Duran Uluçay
“İkinci el lastik talebinde 2,5 kat artış var”
Ankara’da çıkma lastikçi dükkanı işleten Adem Akdemir, ikinci el lastik satışlarının geçen yıla göre iki üç kat arttığını söyledi. İşlere yetişemediği için yeni eleman aldığını belirten Adem Akdemir de kullanılmış lastiğe ilgiyi şu sözlerle anlattı:
“Eskiden günde 3 ya da 4 müşteri gelirdi şimdi günde 9-10 müşteri dükkana ikincil el lastik sormaya geliyor. Lastiğin bu kadar pahalılaşması müşteri için kötü ama bizim için de iyi oldu işlerimiz hareketlendi. Şu lastiği değiştiren çocuğu geçen hafta işe aldım dükkanda yoğunluk oluyor artık diye. Biz de istemeyiz müşterinin cebinden bu kadar para çıkmasını ama bizlik bir durum değil. Tabii ikinci el lastik bir sıfır lastik kadar güven vermiyor. Biz en fazla üç yıl kullanılmış ikinci el alıp satıyoruz. Daha fazla kullanılmış lastiklerin yolu tutması zor olur. Burada müşteriye önceden ikinci el lastiğe bir sıfır lastik kadar güvenemeyeceğini anlatıyoruz. İkinci el lastik alanlara çok hız yapmaması bizim tavsiyemizdir.”
“Dört tanesi 500 liraydı şimdi bir tanesi 500 lira”
Çıkma lastik almak için çıkma lastikçileri gezen sürücü Yaşar Dağlı ise ikinci elinin de pahalı olmasından şikayet etti. Dağlı, “Eskiden ikinci el dört lastiğin hepsini 500 liraya almıştım. Şimdi tek bir lastiğe 500 lira istiyorlar. Şimdi almamak da olmaz, yolda mı kalalım?” dedi.
Kullanılmış lastikler yeni lastikler kadar güvenli mi?
Sıfır lastikler yerine kullanılmış ikinci el lastik tercih edenleri uzmanlar uyarıyor. Özel bir sürücü kursunda trafik eğitmenliği dersi veren Tufan Soykan ikinci el lastik takan araçlarda yapılması gerekenleri ve yola çıkan sürücülerin dikkat etmesi gereken noktaları anlattı:
“Lastikleri değiştirilen araçlar, özellikle eskiyen lastikler için öncelikle diş derinliğini ölçüldüğünden emin olmalıdır. Kontrol edilmesi gereken diğer bir alan da doğru montajı ve balansıdır. Tekerlek balansı ve tekerleğin doğru hizalanması gerekir bu özellikle de ikinci el lastik takanlar için daha dikkat edilmesi gereken bir konudur. Lastikler çok yıpranmadığı sürece, diş derinliği yaz lastiklerinde 3mm kış lastiklerinde 4mm altına inmemişse ikinci el lastik takılabilir. Yasal mevzuatta lastik diş derinliği en az 1,6 mm olmalıdır. Ama biz bunu sürücülere önermiyoruz. Sürücü adaylarımıza da derste bunları söylüyoruz. Ama eğer uzun yol şoförüyseniz aracınız için lastikler iyi performans lastiklerine sahip olmalıdır. Kullanılmış lastikle uzun yola çıkıldığında ikinci el lastiğin dayanıklılığı daha az olduğu için lastik patlaması meydana gelebilir. Yola çıkılmadan önce lastikler için, lastik sırtının düzenli olarak uygun şekilde kontrol edilmesi çok önemlidir. Bu süreç aşınmış lastiklerin kapsamı ve özellikle lastiklerin güvenli olup olmadığı hakkında bize yol gösterecektir. Şehirler arası karayollarında yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar kış lastiği takmak zorunda. Takılmazsa eğer ceza yazılır daha da önemlisi sürücü kar yağışı gibi bir doğal afette yolda kalabilir. Eğer lastikler ikinci el ve lastik dişleri söylediğim mm’den daha da düşükse aracın yolda kalma ve kaza yapma oranı tabii daha da artıyor.”
Kış lastiğinin özellikleri nelerdir?
Lastikçilerin dükkanlarının ve lastik bakım atölyelerinin yoğun olarak bulunduğu Ankara Kazım Karabekir caddesinde bir başka lastik uzmanı Gazanfer Yaman’la da kış lastiğinin özelliklerini konuştuk. Yaman lastiğin yola nasıl tutunduğunu şöyle anlattı:
“Kış lastiklerimizin en büyük özelliği vakumlu olması. Lastikteki zik zak şeklindekiçizgiler birer kanal; aracın ağırlığıyla beraber yere bastığında açılıyor. Bu açılmayla birlikte yerde herhangi bir hava olayı olduğunda kar ya da yağmur yağışında tutunmayı arttırıyor. Yaz lastikleri gibi silik lastikler değil. Kış lastiğinin en büyük özelliği bu. Yağış olmadığında ya da mevsim başında ve sonunda yakıt tüketimini çok az arttırabilir. Ama dediğim gibi en büyük özelliği kar olduğunda kara tutunarak yolda kalmamasını, yola devam etmesini sağlamaktır.”
HABER : Haber: Kaan Taşkın
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.