DOLAR 34,0766 0.09%
EURO 37,6778 0.08%
ALTIN 2.741,39-0,06
Ankara
25°

AÇIK

Hem bisikletle geziyorlar hem de sokak hayvanlarını besliyorlar
  • 9.Köy
  • Çevre
  • Hem bisikletle geziyorlar hem de sokak hayvanlarını besliyorlar

Hem bisikletle geziyorlar hem de sokak hayvanlarını besliyorlar

Osmaniye’de kendilerine “Tehlikeli hayvan severler” adını veren grup, bisikletle dolaşarak sokak hayvanlarını doyuruyor. Grubun organizasyonunu yapan HAYTAP Osmaniye İl Temsilcisi Veteriner Laçinbala, daha fazla karbon bırakmamak ve bir farkındalık oluşturmak için yürüttükleri “Bisikletli besleme” projesinin diğer şehirlere de örnek olmasını istedi.

ABONE OL
9 Ağustos 2021 00:00
Hem bisikletle geziyorlar hem de sokak hayvanlarını besliyorlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özellikle koronavirüs salgını sürecindeki sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemde Osmaniye’de bir grup hayvan sever bisikletle mama taşıyarak kırsaldaki sokak hayvanlarını besliyor. Bu gönüllü grubun çalışmalarını da organize eden Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Osmaniye İl Temsilcisi Veteriner Hekim Ali Laçinbala, salgın önlemleri kapsamında özel izinler alarak, 16 hayvan sever ile besleme çalışması yaptıklarını anlattı. Sokak kedileri için atık malzemelerden kedi evi yapan, çocukların sokak hayvanları sevmesi için maskeler hazırlayan, “Dijital baytar” lakabı da takılan Veteriner Hekim Laçinbala ile sokak hayvanları için yaptıkları bazı projeleri konuştuk. Laçinbala, birçok sokak hayvanını tedavi edip onlara yeniden bir yaşam şansı sunduklarını aktarıp bunun dışında “Bisikletli besleme” projesini hayata geçirerek hayvan severlerle birçok yerden temin ettikleri yiyecekleri sokak hayvanlarına dağıttıklarını belirtti.

Zincir marketlerden raf ömrü dolmuş yiyecekleri aldıklarını ve bunları sokak hayvanlarını beslemek için kullandıklarını kaydeden Laçinbala,. “Bisikletli besleme” projesinin sokak hayvanlarını besleme konusunda güzel bir farkındalık oluşturduğunu vurgulayarak “Bisikletlerimizle dağlık alanlara gidiyoruz. Hem doğayı geziyor, hem bisiklet sürüyor, hem de sokak hayvanlarını besliyoruz” dedi.

 

“Besleme yaparken doğaya karbon bırakmıyoruz”

 

Doğaya daha fazla karbon bırakmamak içinde beslemelerini motorlu araçlarla değil bisikletle yaptıklarına dikkat çeken Laçinbala, şunları söyledi:

 

“Beslemeler sırasında her yıl 6 bin kilometreden fazla yol alıyoruz. Düşünebiliyor musunuz, 6 bin km yol yaparak havaya karbon bırakıyoruz. Bisikletli besleme ile hem çevreyi kirletmiyor, hem de doğayı bisikletle turlayarak sağlıklı yaşıyoruz. Tabi en önemlisi de yemek bekleyen sokak hayvanlarını besleyerek onların hayatta kalmasına katkı sağlıyoruz.

4 yıldır yaptığımız faaliyetlerde doğaya karbon bıraktığımızı fark ettik. Bu yüzden besleme işini bisikletle yapma kararı aldık. Şimdi beslemeyi bisikletlerimizle yapıyoruz. İlimizin ve çevre il ve ilçelerdeki birçok yere bisikletlerimizle gidiyor oradaki sokak hayvanlarını besliyoruz. Bu sayede birçok doğasever ile de tanışma fırsatı bulduk. Birçok bisiklet grupları, bizden sonra faaliyetlerimize katılarak destek verdiler. Bu projenin diğer şehirlere de örnek olmasını temenni ediyorum.”

 

“Ortak noktamız hayvan ve doğa sevgisi”

 

Faaliyetlerinde herhangi bir din, dil ve ırk ayrımı gözetmediklerini kaydeden Laçinbala, “Amacımız belli, sokak hayvanlarını beslemek ve aynı zamanda birlikte güzel zamanlar geçirmek. Bizler doğayı ve hayvanları seviyoruz. Doğayı kirleten hayvanlara zarar veren kişileri uyarmak da bizim görevimiz. Faaliyetlerimizi yaparken yanımızda Suriyeli dostlarımız, Roman göçmenleri, engelli kardeşlerimiz ve dezavantajlı birçok grup var. Biz hayvanı ve doğayı seven herkesle sokak hayvanlarını beslemeye devam ediyoruz” diye konuştu.

“Çocukların hayvan sevgisi kazanması için maskeler”

 

Salgın dolaysıyla aldıkları özel izinlerle sokak hayvanlarını bisikletle beslemeye devam ettiklerini anımsatan Laçinbala, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Malum salgında her yer kapalı ve insanlar dışarıya çıkamıyor. Doğa, boşluk kabul etmez. Salgın süresince sokaklar boşaldı, sokak hayvanlar, insanların yerini aldı. Bisikletle besleme yaptığımız için motor gürültüsünden hayvanlar korkmuyor ve yanımıza geliyorlar. Bizde kısıtlamaların olduğu zamanlarda hayvan sever arkadaşlarımızla gezerek sokak hayvanlarını besledik. Burada ayrıca sağlık sıkıntısı tespit ettikleri hayvanları belediyeye bildiriyor ya da HAYTAP Tedavi Sistemi içerisinde onlara şifa dağıtıyoruz.”

 

Sadece raf ömrü dolmuş ürünleri değil bunun dışında hayvan severler tarafından bağışlanan tonlarca kuru mamayı da bisikletleri ile doğada belirledikleri noktalara bırakarak sokak hayvanlarının beslemesini yaptıklarını kaydeden Laçinbala, özellikle çocukların hayvanları sevmeleri amacıyla çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını bildirip sözlerini şöyle tamamlandı:

 

“Çocuklar için hayvan maskeleri yapıp bunları okullarda dağıttık. Yaptığımız faaliyetlerle çocukların hayvan sevgisini kazanmasını ve eğer sokak hayvanlarından korkuyorlarsa onların hayvanlara yaklaşmasını sağlıyoruz. HAYTAP olarak parolamız: Yaşam ellerinizde. Sizler de faaliyetlerimize katılabilirsiniz. Gelin, sokak hayvanlarına ellerinizi uzatın.”

 

“Hem hayvanları doyurduk hem gönlümüz doydu”

 

Projeyi sosyal medyada görerek katılan, hukuk fakültesi öğrencisi Murat Demirci, şunları söyledi:

“İlk katıldığımda açıkçası beni neyin beklediğini bilmiyordum. Dakikalarca pedal çevirdikten sonra gittiğimiz doğal alanda yanımızda getirdiğimiz yiyecekleri sokak hayvanlarına bıraktık. Bu gerçekten harika bir duyguydu. Katılan paydaşların hem sosyal aktivite ihtiyaçları tatmin edildi hem de hayvanların doyması ile vicdani sosyal sorumluluk bilinci pekişti. Hem de doğanın içinde güzel bir zaman geçirdik. Çok keyifliydi. Zamanım oldukça bu tür etkinliklere katılmayı planlıyorum.

HAYTAP, ilimizde önemli faaliyetlerde bulunuyor. Tüm insanlar, hayvanlar ve bitkiler doğanın birer parçası. Bizim, doğanın bir parçası olan sokak hayvanları için yaptığımız bu besleme faaliyeti, doğanın diğer paydaşlarına zarar vermemeli. Aksi takdirde bu bir tezat oluşturur düşüncesindeyiz. Bu nedenle bisikletle sokak hayvanlarını beslemeyi çok anlamlı buluyorum ve destekliyorum.”

 

Gönüllülük esasıyla hizmet veriliyor…

 

Bisikletli besleme ve sokak hayvanlarına sahip çıkan, hayvan dostu Merve Özdem, “Osmaniye patileri  Instagram sayfa adminiyim. Hayvan severlerin bağışlarıyla 2020’de 100’e yakın hayvana şifa olduk. Bu yıl hedefimiz, 250 hayvan. Mama ve hayvan taşıma aracıyla 40 kişilik gönüllü bir ekip Osmaniye’nin canlarını hem doyurmaya çalışıyor hem de sağlık sorunlarını gidermeye çalışıyoruz. Sadece gönüllülük esasıyla yapılan bu hizmette kurum desteği yok” diye konuştu.

Su Ürünleri Mühendisi Baybars Başaran ise “İşim sudaki canlılar. Ancak HAYTAP ve Osmaniye’deki hayvan dostları ile tanışmam sonrası ile bisikletli beslemeye katıldım.  Son 1 yıldır karadaki canlılara da müdahale ediyoruz. Salgını unutuyor ve rahatlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Önceleri bisiklet kullanmadığını belirten hayvan dostu Nur Sultan Başer, artık kullanmayı öğrendiği bisiklet aracılığıyla proje sayesinde hem spor yaptığını, hem de dağ bayır gezerek sokak canlarına yardımcı olduklarını bildirdi. 

 

 

HABER : AHMET ERKAN YİĞİTSÖZLÜ / OSMANİYE – ARAŞTIRMA YAZISI

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.