DOLAR 34,6103 -0.09%
EURO 36,6394 0.09%
ALTIN 2.939,530,10
Ankara

PARÇALI BULUTLU

HEDEFİ DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU
  • 9.Köy
  • HEDEFİ DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU

HEDEFİ DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU

Ablasının antrenmanlarını izleyerek Muay Thai sporuna başlayan, 10 yıldır bu sporu yapan milli gururumuz Yılmaz, “Hiçbir zafere çiçekli yollardan gidilmez, dikenlere de basalım ki başarılı olalım” dedi.

ABONE OL
27 Şubat 2020 00:00
HEDEFİ DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan, bir savaş sanatı ve yaşam biçimi olarak öğretilen Muay Thai, günümüzde dünyada popüler olarak en yaygın olan ring sporlarının başında geliyor. Türkiye’de ise, Muay Thai spor dalının ilk çalışmaları, 1999’a kadar iniyor.

Hiç aklında yokken ablasının antrenmanlarını izleyerek Muay Thai sporuna başlayan Ezgi Yılmaz, Kasım 2018’de yapılan Avrupa Muaythai Federasyonu Uluslararası Antalya Açık Kupası’nda, 11 yıldır rakiplerine yenilmeyen Avrupa ve Dünya şampiyonu Finlandiyalı Satu Mykkanen’i mağlup ederek bir ilke imza attı. İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü’nde okuyan Yılmaz, Muay Thai’ye başlama serüveni ve hedeflerini 24 Saat Gazetesi’ne anlattı.

PES ETMEK YOK

Yılmaz, Muay Thai’ye başlama sürecini şöyle anlattı: “İstanbul doğumluyum ama aslen Tunceliliyim. İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği 1. sınıf öğrencisiyim. 10 yıldır Muay Thai sporu yapıyorum. Muay Thai sporu aslında aklımda hiç yoktu. Benden önce ablam yapıyordu. Ablam antrenmanlara gidince arkasından gizlice gidip izlerdim, izledikçe heveslenirdim. Spor sayesinde birçok arkadaşı olmuştu, şehir şehir geziyordu. Ben de doğal olarak fazlasıyla ablama özeniyordum. Her gün kesintisiz antrenmanlarını izliyordum. Daha sonra Türkiye şampiyonasında kolu kırıldığı için sporu bıraktı. 2010 yılında antrenörüm okuduğum okula geldi ve ben de dahil yetenekli sporcuları spora başlattı. Böylelikle elime fırsat geçmişti ve bu sayede de spor serüvenim başladı.”
Haftada 7 gün kesintisiz antrenman yaptıklarını söyleyen Yılmaz, her gün 2 saat sabah, 2 saat akşam antrenman yaptıklarını, koşularının bazen ormanda bazen de salonda gerçekleştirdiklerini aktarıp “Ağır yorucu antrenmanlarımız oluyor ama pes etmiyoruz. Çünkü hiçbir zafere çiçekli yollardan gidilmez, dikenlere de basalım ki başarılı olalım” dedi.


 

SPORA YANSIDI

Muay Thai Dünya ikinciliği, 1 Balkan Şampiyonluğu, 2 Avrupa Kupası Şampiyonluğu, 3 de Türkiye Şampiyonluğu bulunan A Milli sporcusu Yılmaz, “Gelecekte bu alanda ilerlemek istiyorum. Her zaman daha iyiye gitmek için çalışacağım. Hedefim dünya şampiyonu olmak” vurgusu yapıyor. Kadınların toplumun her kesiminde erkeklerle eşit düzeyde temsil edilmesinin henüz sağlanmadığına değinen Yılmaz sözlerini, “Mesleklerin, ‘kadın işi’ ve ‘erkek işi’ olarak ayrılması spora da yansımış ve bazı spor dalları erkek sporu olarak algılanmıştır. Elbette erkek bedeni, kadın bedenine göre daha kaslı, darbelere karşı daha dayanıklı ama bu kadınların dövüş sporu yapmasına engel bir durum değil. Kadınlar da çok güçlü ve dayanıklı, bedensel acı ve ağrı dayanılmaz değil” diye sürdürdü.


 

HER KADIN YAPMALI

Muay Thai sporu başladığında çok tepki gördüğünün altını çizen Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Eskiden turnuvalarda erkek yoğunluğu hep daha fazlaydı ama artık her yıl kadın dövüşçüler çoğalıyor, kendi gücünün farkına varıyor. Ben de bu spora başladığımda çevrem çok tepki gösterdi. Antrenmandan çıkıp eve yüzüm gözüm şiş gidiyordum. Defalarca pes ettirmeye, bıraktırmaya çalıştılar ama kulak asmadım. Lise yıllarımda hocam, ‘Ne işin var senin dövüş sporuyla git evine çamaşır as’ derdi. Daha çok güçlendim söylenilenlere hep başarımla cevap verdim. Ben başardıkça onlar sustular. Şimdi ise akrabalarıma, aileme benden bahsedilince, haberlerimi gördükçe gururlanıyorlar, destekliyorlar. Annem, babam ve ablalarım en büyük destekçilerim. Ben insanlara ne kadar güçlü olduğumu gösterdim, insanların ön yargılarını kırdım bu yüzden çok mutluyum.” Yılmaz, kadınların şiddete karşı her alanda hayatlarını, bedenlerini ve haklarını savunmak için öz savunmaya ihtiyaçları olduğunu vurgulayarak söyleşiyi, “Savunma sporu özgüvenle, disiplinle önlediği depresyonla hayata karşı daha pozitif yaklaşmaya yardımcı olur. Kadın isterse yapar çünkü biz güçlü ve azimliyiz. Bu yüzden her kadının bir savunma sporu yapmasını tavsiye ederim” diyerek tamamladı.

 

HABER : EYLEM SONBAHAR

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.