Sidar Demir
Sokak hayvanlarına yönelik tartışmalı düzenlemeler getiren yasa, meclis açılmadan iki gün önce Ankara’da protesto edildi. Kurtuluş Parkı Kolej metro durağında bir araya gelen kalabalık grup “Susmuyoruz, korkmuyoruz, hayvanları vermiyoruz” ve “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin” sloganları eşliğinde Kızılay – Sakarya Caddesi’ne kadar yürüdü. Protestocular, yasanın hayvan haklarına aykırı olduğunu savunarak, sokak hayvanlarının yaşamını tehlikeye attığını ifade etti.
Hayvan hakları savunucusu Burcu Erbil, yasanın hayvanların öldürülmesine yasal bir zemin hazırladığını söyledi. Erbil, “Bu yasa, hayvanların yaşam hakkını tehdit ediyor. Türkiye’de 20 yıldır uygulanmayan yasalar vardı. Ancak şimdi bu yasa ile hayvanların toplu öldürülmesi meşru hale getirildi. Belediyeler görevlerini yerine getirmediği için hayvanlar korunamıyor” dedi. Ergül, yasanın geri çekilmesini istedi.
9.Köy’e konuşan Burcu Erbil, yasanın kabul edilmesiyle birlikte hayvanların yasal olarak öldürülmeye başlandığını belirtti ve şunları söyledi:
“129 gün önce sokaklara çıkarak bu yasa tasarısına karşı kamuoyu oluşturmaya başladık. Bir yandan mecliste katliam hazırlıklarını araştırırken, diğer yandan toplumun desteğini kazanmaya çalıştık. Başlangıçta iktidar ve ortakları böyle bir şeye izin vermeyeceklerini söyleyerek bizi yatıştırmaya çalıştı. Ancak geldiğimiz noktada, ne yazık ki öldürme odaklı yaklaşımlarını durduramadık ve şimdi hayvanları yasal zeminde öldürmeye başladılar. Yasal olması, bu yasanın meşru olduğunu göstermez; bu yasa meşru değildir“
Yeni yasaya göre belediyelere sokak hayvanlarını toplama, barınaklarda kapatma ve belirli durumlarda öldürme yetkisi veriliyor. Hayvanseverler, bu yetkilerin kötüye kullanılabileceği endişesini taşıyor. Protestocular, belediyelerin mevcut yasaları bile tam anlamıyla uygulamadığını ve yeni düzenlemenin hayvan haklarını daha fazla tehlikeye sokacağını savundu. Eylemde konuşanlar kısırlaştırma ve aşılama gibi tedbirlerin etkin bir şekilde hayata geçirilmesini önerdi.
Protestoya tekerlekli sandalyesiyle katılan Mustafa Oğuz Mucuroğlu, hayvan haklarına yönelik duyarlılığıyla dikkat çekti. Mucuroğlu, hayvan haklarına yönelik katliamların son bulması için mücadele ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Bu yasalar yalnızca insan hakları üzerinden işliyor ancak yaşlılar, engelliler, kadınlar gibi dezavantajlı gruplar için de yetersiz kalıyor. Tüm canlılar, hayvanlar, bitkiler yaşam hakkına sahiptir. Bu yasalar şu anda uygulanıyor ancak amacımız durdurulması. Durdukları noktada rahatlayacağız; çünkü mevcut haliyle siyaset bambaşka bir yöne kayıyor. Yasalar olumlu yönde değiştirilirse değerlendirilebilir ama şu haliyle bu mümkün değil“
Kamuoyunda tepkilere yol açan sokak hayvanları düzenlemesi meclisten geçip yasalaşmasına rağmen kanunun nasıl uygulanacağına dair birçok belirsizlik devam ediyor. Hükümet, Türkiye’de yaklaşık 4 milyon sokak köpeği bulunduğunu, buna karşın mevcut 322 barınağın toplam kapasitesinin 105 bin olduğunu vurguluyor.
Hayvan hakları savunucuları ise son 20 yılın verilerine bakıldığında, belediyelerin 4 milyon köpek için 4 yıl içinde uygun yaşam koşulları sağlayabileceğine ihtimal vermiyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.