Haber: Mahmut Şan / Kapak Fotoğrafı: Depophotos – Abdurrahman Antakyalı
Büyük depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş olmasına rağmen, yıkımın merkez üssü Hatay oldu. Depremin etkilediği 11 ilde en büyük göçü Hatay verdi.
Şehrin merkezindeki nüfusun neredeyse yüzde 80’i göç etti. Hatay’ın 2. merkez ilçesi durumundaki Antakya ve Defne’de neredeyse kimse kalmadı. Sağlı sollu yüzlerce enkazın olduğu, toplam nüfusun 600 bine ulaştığı iki ilçede sokaklarda, güvenliği sağlayan asker ve polis ile, enkaz kaldırma ve tespit çalışmaları yapan görevlilerin dışında neredeyse kimse yok. Şehirdeki tek hayat belirtisi, çadır ve konteyner kent civarında. İlçelerle birlikte toplam 1 milyon kişinin şehri terk ettiği belirtiliyor.
Binaların yüzde 80’i kullanılamaz halde
Şehri yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalar sürerken, yıkıma ilişkin sayısal veriler saat saat daha da derinleşiyor. Depremin vurduğu Hatay’da 55 bin 589 bina ya yıkıldı, ya da ağır hasar aldı. Ağır hasarlı bina sayısı 40 bin 194, bağımsız bölüm sayısı ise 148 bin 612’ye dayandı. Orta hasarlı bina sayısı da 7 bin 100. Binaların raporlandırma sürecini takip eden bir adli yetkili “Şehir merkezindeki binaların yüzde 80’i kullanılamaz durumda” diyerek şehrin parça parça yıkıldığını belirtti.
Deprem bölgesinde en çok iş makinesi Hatay’da bulunuyor
Şehirde enkaz kaldırma çalışmaları hızla devam ediyor. Deprem bölgesinde en çok iş makinesi Hatay’da bulunuyor. AFAD verilerine göre 5 bin iş makinesi, güneşin doğuşuyla işe başlayıp akşam saatlerine kadar çalışıyor. Yerle bir olan mahallelere ilişkin yeni şehir planları da şekilleniyor. Şehrin, zemini daha sağlam yerlere taşınması planlanıyor. Yıkılan mevcut yerleşim yerlerinde ise hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ne kadar sağlam bina yapılırsa yapılsın, şehir merkezindeki yerleşim seyreltilecek.