Ata Uysal Özen
2023 yılında Maden ve Petrol İşleri Müdürlüğü tarafından verilen bilgiye göre arama ve işletme ruhsatına sahip şirket sayısı 2 bin 895’e ulaştı. Doğal güzelliğiyle birlikte bölgedeki yedi köy için hem gelir hem de içme suyu kaynağı olan Gürlevik Yaylası da tartışmalı bir maden arama izin belgesiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Yaylada yapılmak istenen maden arama faaliyeti köylülerin tepkisine neden olurken yayla köylüleri talep ve şikâyetlerini 9. Köy’e anlattı.
“Gerekirse canımızı veririz ama yaylamızı kimsenin yok etmesine izin vermeyiz” diyen Halitağalar Mahallesi Muhtarı Mehmet Er, Gürlevik Yaylası’na kesinlikle iş makinesi sokmayacaklarını ifade etti.
Sondaj vurulduğu takdirde yayladaki yaşamın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirten Er, “Ata yurdumuz burası bizim. Geçim kaynağımız da elimizden alınmış olacak. Hayvancılar yaylaya çıkamazsa sahilde hayvanlarına bakamazlar. Dolayısıyla burada böyle bir çalışma söz konusu olursa hayvancılığı bırakmak zorunda kalırız. İnsanlar buraya temiz hava almak ve doğa yürüyüşü yapmak için de geliyor. Buradaki içme suyumuz kayaların arasından doğal olarak çıkıyor. En başta bu doğal zenginlik yok olacak” ifadelerini kullandı.
Arama izni olmadan ve habersizce arama faaliyeti gerçekleştirilmek istendiğini aktaran Er, “Konya hududunda maden arama izni almışlar ama Antalya bölgesinde, Gürlevik yaylasında böyle bir izin yok. Habersiz geldiler. Kendileri bizi aramadı. Bizi başkaları arayarak haber verdi. Biz öğrenip engel olmak isteyince rızamızı almak istediler. Maden çıkarsa müracaat edip işletmeciliği alacaklar ancak arama ruhsatları yok” diye konuştu. Yayladan yedi köyün içme suyu aldığını vurgulayan Er, şöyle devam etti:
“Yaylamızın suyunun merasının yok olmasını istemiyoruz. Şirkete yaylamıza gelmeyin yaylamızla uğraşmayın dedim. Şimdilik tamam dediler ama gelebilirler mi? Gelebilirler. Şu an Yörükler yaylada. Gelmeye cesaret edemezler ama Yörükler inince gün aşırı kontrol edeceğiz. Yolu kar kapatana kadar gidip bakmak durumunda kalacağız.“
Maden arama sondajı kurulduğu an bölgedeki hayatın biteceğini belirten Boztepe Mahallesi Muhtarı Kadir Tekeli ise “Burası birkaç yaylanın içme suyu aldığı bir yayla. Sondaj oraya vurulduğu an bu içme suyu yok olur. Bunlar sondaj vurup maden olup olmadığına bakacaklar. Bir araştırdık izinleri de yok. Ben Boztepe Muhtarı olarak bunun yapılmasına karşıyım. Suyu etkilemiyor olsa bile bu çalışma oraya uygun değil. Başka yer bulamadılar da mı burayı buldular” dedi. Ruhsat alınsa bile bu maden arama faaliyetine karşı birlik olup mücadele edeceklerini bildiren Tekeli, şöyle konuştu:
“Tepkimizden sonra bir sessizlik oluştu ama bekliyoruz. Bizim amacımız buna engel olmak. Sesimizi duyurabildiğimiz kadar kişiye duyurmak istiyoruz çünkü kamuoyu desteğine de ihtiyacımız var. Çevre yaylalardaki insanlarımızla da birlik olmalıyız. Sessiz kalmak kabul etmek demektir. Biz bunu kabul etmiyoruz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.