DOLAR 35,6878 0.13%
EURO 37,4911 0.7%
ALTIN 3.178,670,76
Ankara

KAPALI

“Gurbette ölenler memleketinde gömülür”

“Gurbette ölenler memleketinde gömülür”

6 Şubat depremlerinden sonra yıkılmadık bina kalmayan Antakya terk edilen bir şehir oldu. Antikacı Mehmet Serkan Sincan kırık dökük eşyaların yanında, artık kırık bir kentin de sahibi. Sincan, Pink Floyd’un Wish You Were Here şarkısıyla Antakya’yı terk edenleri adeta ‘geri dönmelerini bekliyorum’ mesajı verdi. Antakya’yı terk etmeyeceğini söyleyen antikacı, “Gurbette ölenler memleketinde gömülürler. Ben memleketime sağ gelmek istedim” dedi.

ABONE OL
9 Mart 2023 12:30
“Gurbette ölenler memleketinde gömülür”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Büşra Çetinkaya

Antakya’daki antika dükkanında Pink Floyd’un Wish You Were Here şarkısı çalarken çekilen video sosyal medyada çok paylaşıldı. Dükkanın sahibi Mehmet Serkan Sincan, antikacılık serüvenini ve videodaki motivasyon kaynağını 9. Köy’e anlattı. Enkazların, yıkılmış bir kentin ortasında “hayat devam ediyor burada” bütün Türkiye’nin dikkatini çekti.

Antakya doğumlu olan ve üniversitede Biyoloji okuyan Sincan’ın çocukluğu Almanya’da geçmiş. Antalya’da turizm esnaflığı  yapan Sincan, 2010’da Antakya’ya döndüğünü söyledi. Memleketindeki antikacı dükkanının hikayesini şu sözlerle aktardı:

“Dedim ki ölü olarak mı memlekete döneceğim, yoksa diri olarak mı? Diri olarak dönmeye karar verdim çünkü gurbette ölenler  memleketinde gömülürler. Hatay’da 5 sene işlettiğim bir fast food markam vardı. Annem çok ısrar etti devlet memuru olmam için. Kendi markamızla Türkiye ve Dünya markası olma hayalimiz vardı ama Hatay Büyükşehir Belediyesi’nde 4 buçuk sene çeşitli birimlerde çalıştım. En son istifa edip eskici dükkanı açtım. Bu işe de başlayalı 4 buçuk sene oldu. Bit pazarlarından mallar toplayarak başladık, antikacı olduk. Şimdi Antakya yıkıldı, kırık dökük bir Antakya kaldı.”

“Dükkan dimdik ayakta”

Dükkanına ancak depremin üçüncü günü gelebildiğini ifade eden Sincan, “İlk gün ailemle ilgileniyordum. Annemin ayağı kırılmıştı. Antakya’da hastaneler yıkılmıştı. Kardeşim Arsuz’da yaşıyordu eniştemle birlikte geldiler ve annemi hastaneye götürdüler. Ben de tek başıma kalınca dükkana gideyim dedim. Yolda bir kişi yalan söyledi, ‘abi senin dükkan yıkılmış, geçmiş olsun’ dedi. Ben de ‘canınız sağ olsun’ diyerek yürümeye devam ettim. Baktım Ulu Cami yıkılmış, meclis binası yıkılmış. Eski Antakya’dan bahsediyorum. Yeni Antakya’da maalesef bizim mahalle yıkılmış. Doğduğum mahalle, valilik binası, kilise yıkılmış. Dedim ki Serkan sen de yıkık bir yerle karşılaşacaksın. Sonra bir baktım ki dükkan dimdik ayakta duruyor” diyerek duygularını dile getirdi. Sincan, depremden sonra nasıl bir manzarayla karşı karşıya kaldığını şu sözlerle anlattı: “İçeriye girdim, her şey dökülmüş. Kurtulan mallar var. Ondan sonra dükkanın önüne bayrağımı astım. Sonra temizliğe başladık. Pink Floyd’un o şarkısı kendi koleksiyonumdan.  Enkazda bulduk, üst kattaydı. Ben genelde üst katta dinliyorum koleksiyonlarımı. Şarkıyı çalmaya başladık.”

“Şehirde bir canlılık var artık”

Depremden önce birçok yerden iş teklifi aldığını söyleyen Sincan, Antakya’da kalmaya karar verdiğini ifade etti.  Sincan, “Dubai’den bir arkadaşım ortaklık teklif etmişti. Sonra kızımla konuştum, ‘baba git valla herkes can atıyor’ dedi. Dükkanı devredip gitmeyi planlıyordum. Deprem olunca gitmemem gerektiği mesajını aldım ve Antakya’da kalmaya karar verdim” diye konuştu.

Sincan’ın depremin 20. gününde tanıştığı ve destek gördüğü Beşiktaş Çarşı grubundan arkadaşı Benhur Kolacı ise düşüncelerini şu sözlerle aktardı: “Dedik ki halk burayı terk ediyor, insanların geri dönmesi için ne yapmamız lazım. En azından hayatın devam ettiğini insanların görmesi için böyle bir konsept hazırladık. Dağılan eşyalar vardı, onları çıkardık tek tek dükkanın önüne yerleştirdik. Masamızı kurduk, şarkımızı açtık.”

Benhur Kolacı ve Mehmet Serkan Sincan

Gelen geçenin durup fotoğraflar çekmeye başladığını belirten Kolacı, bölgede sağlam bir yer kalmadığı için herkesin dikkatini çektiğini söyledi. Kolacı,  bazı olumsuz tepkiler de aldıklarını ifade ederek şunları dile getirdi:

“İşin içinde müzik olunca saygısızlık gibi göründü. İnsanların çoğunluğu da keyif duydu. Şimdi o süreç geçti herkes mutlu. Sosyal medya üzerinden görenler geliyor. Herkese çok moral verdik. Şehirde bir canlılık var artık.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.