Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı (ZMO) Özden Güngör, tarım koruma kurulları eliyle tarım arazilerinin yok edildiğine dikkat çekti. Toprak Koruma Kurulu tarafından alınan kararların genelde aleyhimize olduğunu vurgulayan Güngör, şu değerlendirmede bulundu: “Ziraat Mühendisleri Odası olarak buna karşı çıkıyoruz. Kurulda yediye iki bazen de sekize iki çıkıyor. 8’i ‘Tamam’, 2’si ‘Hayır’ diyor. Hayır oyunu TEMA ve Ziraat Mühendisleri Odası olarak biz veriyoruz. Kurula fakülteler çağrıldığında fakültelerin de onlardan yana tavır aldıklarını görüyoruz. Biz dava açmak zorunda kalıyoruz. Son bir yıl içinde 42 dava açtık, davaların yüzde 50’sini kazandık.”
Lojistik Köy Projesi’ne dava açıldı
Ziraat Mühendisleri Odası’nın Tarım ve Orman Bakanlığı’na açtığı dava, Samsun İli Tekkeköy İlçesi Aşağıçinik Mahallesini kapsıyor. Oda, Samsun 1. İdare Mahkemesi’ne bölgede yapılması planlanan Lojistik Köy Projesi için ilave imar planı yapılabilmesi amacıyla 127,8549 hektar yüzölçümlü arazinin tarım dışı amaçla kullanılmasının uygun bulunmasına ilişkin 14/05/2013 tarih ve 40037 sayılı davalı idare işleminin; Anayasa ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı.
Savunmada Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, usul yönünde davanın süresinde açılmadığı, esas yönünden ise, İl Toprak Koruma Kurulu’nun yaptığı araştırma sonucu en uygun alanın Tekkeköy İlçesi, Aşağıçinik Mahallesi’nde bulunan alan olarak belirlendiği, etüt raporundan da söz konusu alanın tarım dışı kullanımı durumunda tarımsal bütünlüğün bozulmayacağı, tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek davanın reddini istediği görüldü.
Bilirkişi Raporu’nda; Aşağıçinik Mahallesi’nin arazilerinin tümünün, çiftçilerin üretim yaptıkları, mera olarak kullandıkları, 1. sınıf sulu tarım arazisi niteliğine sahip, “Mutlak Sulu Tarım Arazisi” olduğu belirtildi.
Tarım dışı kullanım talebinin öncelikle verimi en düşük tarım alanlarında değerlendirmesi gerektiği, Çevre Hukuku’nun en temel prensibi olan katılım unsuru gözetilmeden projenin yapıldığı, Tarım Master Planı’nda ortaya koyulan hedeflere ulaşılmasının güçleşeceği iddia edilerek iptali istenen dava, Ziraat Mühendisleri Odası lehine sonuçlandı. Lojistik Köy Projesi’ne köylülerin açtığı davada da iptal kararı çıkmıştı.
5 ortağın olduğu proje yandaşlara mı ihale edildi?
Lojistik Köy Projesi’nde Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 40, Tekkeköy Belediyesi’nin yüzde 10, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın yüzde 25, Samsun Ticaret Borsası’nın yüzde 15 ve Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nin yüzde 10 ortaklığı bulunuyor. Kapalı alan, depo, sosyal ve diğer tesisler olmak üzere toplam 680 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Lojistik Köy Projesi’nin 80 bin metrekaresi depodan oluşuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde yürütülen proje, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye eşfinansmanı ile hayata geçirildi. Proje kapsamında AB ile Türkiye arasında imzalanan sözleşmenin toplam tutarı, 41 milyon Euro. Bunun yüzde 80’i AB tarafından finanse edilirken yüzde 20’si Türkiye tarafından finanse ediliyor.
Karadeniz bölgesindeki ülkelerin lojistik merkezi olma yolunda, kuzey güney hattındaki demiryolu ve karayolu altyapıların tamamlanarak Samsun-Mersin hattıyla Karadeniz’i, Akdeniz’e, Ortadoğu’ya bağlayan stratejik bir merkez olma hedefi ile Master Planı hazırlanan projeye 45 milyon Avro bütçe ayrıldı.
2016 yılında yapımına başlanan Lojistik Köy Projesi’nde Devlet Demiryollarına ait tren hattı ihalesinin AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş’a ait Köktaşlar Lojistik’e 49 yıllına verildiği iddia ediliyor. Mahkeme, Büyükşehir Belediyesi’ne ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’na kararın uygulanması için yazı yazdı. Lojistik Köy Projesi’nin hibe projesi olmasından kaynaklı proje tamamlanmadığı takdirde geri ödeme söz konusu.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada IPA kapsamında yürütülen her projede olduğu gibi hibe şartlarının yerine getirilmemesi durumunda AB eşfinansmanının geri çağrılması ile sonuçlanabileceğini söyledi. Projenin iptali halinde AB’nin yaklaşık 33 milyon Avro’yu geri istemesi söz konusu olduğu için, 4 Bakanın Çarşamba Adliyesi’ni ziyaret gerçekleştirdiği iddia edildi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Çarşamba Adliyesi’ni ziyaret etti. Gül’den sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Çarşamba’ya gitti. En son Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Çarşamba’ya ani ziyarette bulundu.
Hukuki süreç bitmeden sanayi tesisi kurdular
“Tarım arazileri bizim geleceğimizdir” diyen Güngör, Samsun’un Tekkeköy İlçesi’nde Lojistik Köy Projesi ile ilgili dava devam ederken sanayi tesisi kurularak hukuksuz adım atıldığını kaydetti. Projenin başlamasından bu yana yatırımın yanlış yere yapıldığına dikkat çeken Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü: “Lojistik Köy için alternatif yerler varken, projeyi, 1. sınıf tarım arazilerinde yaptılar. ‘Yapmayın’ dedik, ‘Yapacağız’ dediler. Biz de dava açtık. 5 yıl geçti, proje bitti. Yollar yapıldı, evler yapıldı, sanayi tesisleri kuruldu. Tarım arazisi, amacı dışına çıktı. Açtığımız dava sonuçlandı. Tarım arazisi amacı dışına çıkarılmıştır kararı çıktı, davayı kazandık.”
Samsun Valisi, dava sürecini etkilemek istedi
Samsun Valisi ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı’nın kendisine ziyarette bulunduğunu anımsatan Güngör, dava sürecinin etkilenmek istendiği ve kendisine baskı kurulduğunu kaydedip şunları söyledi: “Vali, ‘Davayı siz kazandınız; biz buraya 50 milyon Avro para harcadık. Ne olur burayı yıktırmayın’ dedi. ‘Size yapmayın, burayı niye yaptınız?’ dedim. Vali, ‘Ben yeni geldim, bundan önceki Vali izin vermiş, haklısınız. Davayı da siz kazandınız, şimdi buraya bu kadar para harcanmış, bu yapılan şeyler yıkılacak mı?’ dedi. Vali, ticaret ve sanayi odası başkanı buranın yıkılmaması yolunda türlü vaatlerde bulundu ve ‘Yıktırmayın burayı’ dedi. Ben dedim ki, ‘Beklemeye aldım, belki Danıştay’a dava açarsınız, geri dönüşü olur. Dava, Danıştay sürecinde.” Güngör, davanın Danıştay sürecindeyken yetkililer tarafından davaya müdahale edilmesi konusunda kaygı duyduklarını söyledi.
Samsun Lojistik Köy Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Samsun Valisi Osman Kaymak, yapıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Avukatı Zühal Sirkecioğlu Dönmez, ise bu konuda şu açıklamada bulundu: “Bu davada Lojistik Köy Projesi için ilave imar planı yapılabilmesi amacıyla 127,8549 hektar yüzölçümlü arazinin tarım dışı amaçla kullanılması kararının iptalini istemiştik. Mahkeme önce reddetti, temyiz ettik, Danıştay bozdu ve sonra mahkeme iptal kararı verdi. Davalı Tarım Bakanlığı temyize gitti, dosya şu anda Danıştay’da. Tarım dışına çıkarılma kararlarına Türkiye’nin her yerinde dava açıyoruz. Tabi bilgisi bize gelenleri. Kim bilir açılmayan ne çok konu vardır.”
HABER : BİRGÜL UZUN / ANKARA – ARAŞTIRMA YAZISI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.