DOLAR 35,6878 0.13%
EURO 37,4911 0.7%
ALTIN 3.178,670,76
Ankara

PARÇALI BULUTLU

Gıda sahteciliğinde patlama

Gıda sahteciliğinde patlama

Gıda fiyatlarındaki artış ve tüketicinin alım gücündeki düşüş, alışveriş sepetlerine yansıdı. Satışları düşen üreticiler “uygun fiyatlı çözümler” adı altında gıda sahteciliğine yöneldi. Gıda mühendisi ve denetçisi Dilek Çelik, “Bir gıda güvenliği krizi ile karşı karşıyayız” dedi.

ABONE OL
20 Aralık 2022 00:00
Gıda sahteciliğinde patlama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gıda fiyatlarındaki artış, satışları düşen üreticileri “uygun fiyatlı çözümler” adı altında gıda sahteciliğine yöneltti. Tüketiciler, sütten bala, etten yağa  kadar, temel gıda ürünlerinde bile sahtecilikle karşı karşıya.
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, bu yıl bin 887 şirketin 4 bin 164 parti üründe taklit, tağşiş veya sahtecilik görüldü. Bakanlık, Bu tağşişli ve sahte gıdaların, tüketen kişilerin hayatını tehlikeye attığı uyarısında bulundu. 
Gıda ürünlerinin ham maddesi olan tarım ürünlerinin girdi fiyatları TÜİK verilerine göre yıllık yüzde 138 arttı. 

Market raflarına dikkat

Tüketicinin en çok yanıltıldığı gıdalardan biri temel gıda ürünlerinden sütte yaşandı. 
Üreticinin fiyatları marketteki fiyat artışının çok gerisinde olduğu için süt üreticileri, fiyat artış talebinde bulunmuştu.  Ulusal Süt konseyi iki toplantının ardından çiğ sütün fiyatını 7.5 liradan 10 liraya çıkarmıştı. 
Ancak süt fiyatlarındaki artış üreticilerin beklentilerini karşılamayınca, ortaya yağ oranı düşürülmüş ikinci kalite sütler çıktı. Üstelik bu yağ oranı düşürülmüş sütler, normal süt ile çok benzer paketlerde ve normaliyle yan yana satışa sunuldu. 
Gıda mühendisi ve denetçisi Dilek Çelik 9. Köy’e yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığının gıda sahteciliği ve tağşiş ile ilgili hapis cezasına varan yaptırımlarının olduğunu ama buna rağmen sahteciliğin arttığına dikkat çekti. Çelik “denetçi kadrosunun ve denetim sıklığının daha da artırılması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

“Ambalajlar tüketiciyi yanıltmamalı…”

Gıda sahteciliğinin farklı boyutları olduğunu da anlatan Dilek Çelik, şöyle konuştu:
“Gıdalarda sahtecilik, ürünün seyreltilmesi, ürünün içindeki bir bileşenin daha ucuz bir bileşenle yer değiştirilmesi, bilinen bir markanın taklit edilmesi veya gıdaya yasaklı bir madde eklenmesi şeklinde yapılabilir. Örneğin; zeytinyağına daha ucuz bitkisel yağların eklenmesi, tereyağına bitkisel yağ eklenmesi, dana eti içine sakatat katılması, kırmızı biber tozuna sentetik boya eklenmesi, bala şeker veya mısır şurubu eklenmesi ve organik olmayan meyve ve sebzelerin organik etiketi ile satışa sunulması gibi. Gıda ürünlerinin tüketiciyi yanıltmayacak şekilde etiketlenmesi, tanıtımının ve reklamının yapılırken de buna dikkat edilmesi gerekir. Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nde gıda ürünlerinin nasıl etiketlenmesi, etiketlerde hangi bilgilerin yer alması, hangi beyanların ne şekilde yapılması gerektiği ile ilgili bilgiler yer almaktadır ve yönetmeliğe aykırı olarak, gıdanın görünenden daha değerli olduğunu ya da içeriğinde çok az olmasına rağmen sanki ana bileşeniymiş gibi o bileşene vurgu yapılması tüketiciyi yanıltmaktır.”Dilek Çelik

Balda sıkıntı çok

Çelik, yine temel gıda ürünlerinden olan balda da, yüksek fiyatlı bir ürün olduğu için tağşiş yapıldığına vurgulayarak, “Bala şeker şurubu ve yüksek fruktozlu mısır şurubu eklenmesi, şeker şurubu ve enzim ile yapay bal üretimi gibi birçok tağşiş yöntemi söz konusu. Bakanlık piyasada satışa sunulan balların denetimi ile ilgili 2022 yılında bir önceki yıllara göre üretici firmalarda denetim sıklığını artırdı. Ancak balda tağşişin önüne geçebilmek için arıcılıkta sürdürülebilir tarımsal politikaların olması ve bu yönde daha çok çalışma yapılması gerekmektedir diye düşünüyorum” diye konuştu. 

“Denetim görevi bakanlığa ait…”

Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin ise, balda denetim yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı’nda olduğunu vurgulayarak, “Sokakta biz adım atamayız. Sokaklardaki denetim Tarım ve orman bakanlığının yetki alanıdır.Bizim öyle bir hakkımız yok” dedi.
Şahin, balda tağşiş ile mücadelede konusunda dünyada yapılanların Türkiye’de de uygulanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu;
“Balın içine hiçbir katkı katılamayacağı kodekste  yazıyor. Sahte bal üretimi bütün dünyada var. Farklı ülkeler çok ciddi önlemler  almış. Arıcı dahi arıcılıktan men ediyor. Bizim de bu önlemleri almamız lazım. Biz şimdiye kadar c4 ile piyasadaki balları analiz etmeye çalıştık.”
Arıcılıkla ilgili sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları bilimsel çalışmaların, sahteciler tarafından da yapılmakta olduğuna da dikkat çeken Şahin, “Biz sahtekarlığın ve sahtekarlığı bıçak gibi kesemeyiz. Bizim gibi sivil toplum kuruluşlarının Bakanlığımıza destek olması gerekmektedir. Çünkü bizim yaptığımız bilimsel çalışmaları sahteciler de yapacaktır ve bilimsel bir çevre oluşturacaktır. Bu mücadele sokak Mücadelesi değil arge mücadelesi olacaktır.”Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin

HABER : Haber: Buğra Barış Yalınkılınç

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.