DOLAR 34,6492 -0.02%
EURO 36,6098 0.6%
ALTIN 2.938,130,23
Ankara

KAPALI

Gençler tarıma yönelmiyor, çiftçiler yaşlanıyor
  • 9.Köy
  • Çevre
  • Gençler tarıma yönelmiyor, çiftçiler yaşlanıyor

Gençler tarıma yönelmiyor, çiftçiler yaşlanıyor

Yüksek girdiler, düşük taban fiyatları ve ürünlerinin yeterince para etmemesi, gençlerin tarıma ilgisini azaltıyor. Bu nedenle halen tarım yapan çiftçilerin yaş ortalaması yüksek. Ziraat odaları yöneticileri, "Tedbir alınmaz ise tarım yapacak çiftçi kalmayacak, ithal çiftçi dönemi kaçınılmaz olacak" uyarısı yapıyor. Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan ve ilk kez üretim yapan çiftçi İbrahim Taş, tarımın sorunlarını anlattı.

ABONE OL
14 Haziran 2024 13:58
Gençler tarıma yönelmiyor, çiftçiler yaşlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mehmet Şirin Demir / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos

Türkiye’de tarımsal üretimdeki maliyetlerin artması başta olmak üzere, toprağın parçalanması, kamu hizmetlerinin kırsala geç ulaşması ve tarım arazilerinin imara açılması gibi nedenlerden dolayı gençlerin tarıma yönelimi azalıyor. Çiftçiler giderek yaşlanıyor.

Çiftçilerin yaş ortalaması 58

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre; Türkiye’de erkek çiftçilerin yaş ortalaması 57, kadın çiftçilerin yaş ortalaması 60, kayıtlı toplam çiftçilerin yaş ortalaması ise 58. Yetkililer, “Tedbir alınmazsa ithal çiftçi dönemi kaçınılmaz olacak” uyarısı yaparken tarıma desteklerin artmasını istiyor.

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, gıda fiyatındaki yükselişin durdurulması için sözleşmeli üretime geçilmesi, çiftçilerin kırsalda üretime devam etmesi için de daha fazla destek verilmesi gerektiğini söyledi.

“Böyle giderse ithal çiftçi kaçınılmaz olacak”

Nüfus artarken çiftçi sayısının azaldığına dikkat çeken Doğan, tarımın artık tek başına bir ailenin geçimini sağlamaktan uzak olduğunu söyledi. Tarımdan yeterli gelir elde edilemediğini bunun da köylerden kente göçün önünü açtığını ifade eden Doğan, “Kırsaldan kente göçün başlıca nedeni, çiftçilerin tarımdan elde ettiği gelir ile ailelerini geçindirememesidir. Bu göçle birlikte tarım yapacak çiftçi sayısı giderek azalıyor. Önümüzdeki döneme yönelik tedbir alınmazsa ithal çiftçi kaçınılmaz olacak” uyarısı yaptı.

Ziraat Odaları ve Tarım Kredi Kooperatifleri gibi tarımsal kuruluş ve derneklerin güçlendirilmesi, ürünlerin satışının bu kurumlar aracılığıyla yapılması” talebini dile getiren Doğan, çiftçinin tüccara, aracılara teslim edilmemesi için Tarım Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasaya müdahale etmesini istedi.

Gübre ve akaryakıta destek en az yüzde 50 olmalı”

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan şunları söyledi: “Mazot ve gübredeki fiyat artışları yüksek. Bunlar üretimin temel girdisi olduğu için üreticiye yansıması da olumsuz oluyor. Bunun önüne geçmek için gübre ve akaryakıtın en az yüzde 50 oranında desteklenmesi lazım. Keşke yabancı ot kontrolünde kullanılan kimyasal ilaçlar için de bu şekilde sübvansiyon uygulansa çiftçi biraz daha rahatlamış olur.”

“Tarım arazileri imara açılıyor”

Miras yoluyla el değiştiren tarım arazileri konusunda tedbirlerin daha da artırılması gerektiğini belirten Doğan, “Miras kalan arazilerin parçalanması ve tarım arazilerinin imara açılması çiftçiyi olumsuz etkiliyor. Bu konuda da radikal önlemlerin alınması gerekir. Ayrıca tarımsal sanayiye dayalı yapılaşma yani fabrika, çiftlik kurulması sırasında da özenli davranılmalı ve bu yapılaşma tarım arazileri dışındaki alanlarda olmalı, tarım arazilerine yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemelidir” dedi.

“Kooperatifleşme desteklenmeli”

“Gelecekte iyi, sürdürülebilir bir tarım güçlü bir çiftçi, güçlü bir üreticiyle mümkün olabilir” diyen Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri, bunun da çiftçilerin kooperatifleşmesiyle mümkün olacağını ve kooperatifleşmenin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

İlk kez çiftçilik yaptı

Öte yandan Batman’ın Beşiri ilçesinde çiftçiliğe yeni başlayan İbrahim Taş, bu yıl babadan kalma toprağını kendi imkanlarıyla ektiğini ancak çok zorlandığını aktardı. Çiftçiliğe yeni başlamanın zorluklarını yaşadığını ifade eden Taş, “Şimdiye kadar babam toprağımızı kiraya veriyordu. Bu sene ilk kez kendi imkanlarımla yaklaşık 120 dönüm arazi ektim. Traktörüm olmadığı için çok zorlandım. Traktör ve tarım aletlerinin hepsini almak için en az 2 milyon TL param olması gerekir. Gübre, tohum ve akaryakıt gibi girdi maliyetlerini bir kenara bırakıyorum. Gerçekten de bu yıl çok zorlandım” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.