Haber: Orhan Erkılıç / Fotoğraflar: İbrahim Şimşek
Gastronomi kenti olan Gaziantep mutfağında birçok yemeğin ana malzemesi olarak kullanılan sebze kurutmalıklarının hazırlanışı yaz sıcaklarının kendisini hissettirmesiyle başladı. Kenti süsleyen kurutmalıklar aynı zamanda Gaziantep’te yaşayan kadınların da gelir kaynağını oluşturuyor. Kimi kadınlar biber, patlıcan, acur ve kabak kurutması satarak geçimini sağlıyor. 9. Köy’ün görüştüğü Gaziantepli kadınların bazıları sadece oyma işlemi yapıyor ve torba başına para kazanıyor; kurutma işleminin tamamının yapıldığı bazı evlerde de satış yaparak gelir elde ediliyor.
“Temmuz ve Ağustos’un kavurucu sıcağı Antep biberinin acısı kokar” diye söze başlayan İslim Akkaya yaptıkları işi şöyle anlattı:
“Antep, kurutmalıklarıyla meşhur. Ve bu lezzetin baş mimarı kadınlardır. Sebzeleri biz ya marketlerden ya da seyyar toptancılardan alırız. Evlerimizde, bahçelerimizde ya da sokaklarda biz kadınlar bir araya gelir oyma işlemini yaparız. Arkasından ipe geçiririz. İpe geçirdikten sonra da güneşe sereriz. Islanmamalı, sebzeler birbirine değmemeli ve günlük takibi yapılmalı. Göründüğü veya anlatıldığı gibi kolay değil bu iş. Her işlemde sebzenin yırtılma ya da kırılma riski yüksek. Dikkat edilmedikçe zararımıza. Torbalar halinde alıp, yapıyoruz. Antep biberini yapmak en zoru diyebilirim çünkü çok acılı. Patlıcan da ellerimizi karartıyor. Eldiven kullansak da elimize geçebiliyor etkisi çünkü uzun süre işin içinde kalıyoruz. Biz biberleri oyduktan sonra kurutuyoruz. O şekilde satıyoruz. Bir ipte 50 tane sebze olur. Tabi isteğe göre de değişiyor bu. Bir ipi 110 TL’ye satıyoruz.”
Evinde biber ve patlıcan oyarak temmuz ayını geçirdiğini söyleyen bir başka emekçi kadın Zahide Durmaz ise “Bize torbalarca biber, patlıcan ve kabak getirilir. Bizler yani bu işi yapan arkadaşlar bir araya gelir ve sebzeleri oyarız. Gün sonunda ise dağıtıcı gelir bizden oyulmuş sebzeleri alarak kentin uzağına kurulan tahta kurutmalık iskelesine asmaya götürür. Hiç gölge olmayan sergi alanında sebzeler güneşe kurumaya bırakılır. Torba başına aldığımız ücret 13 Lira. Biber, patlıcan, kabak oyması güzel, keyifli. Oturduğumuz yerden yapıyoruz. En azından bu ekonomik krizde eve bir faydamız oluyor. Boş duracağımıza bu işi yapıyoruz” diye konuştu.
Kendi yiyeceği kışlık kurutmalığı hazırlayanlar da var. Ev ekonomisine kuruttuğu sebzelerle katkıda bulunan Nazan Tunç şu aralar 110 lira olan biber torbasını Temmuz ayının başında 90 liraya aldı. Tunç hesabını şöyle anlattı:
“Hazır almaya kalksam sadece 50 tanenin olduğu bir ipi 100 lira civarı alabilirim. Fakat böylelikle ev ihtiyaçlarını kendim daha ucuza mal ediyorum. Kabağın bir ipi 140-150 lira civarı. Patlıcan ve acurun bir ipi ise 100-110 lira arası fiyatta.”
Kentte boş araziler üzerine kurulan iskelelerde yaklaşık iki hafta asılı kalarak kuruyan biber, patlıcan, kabak ve acurlar sadece burada tüketilmiyor. Bugün Gaziantep’in doğal dekoru gibi rengarenk askılarda kenti süsleyen kuru sebzeler çevre illere satılıyor, yurtdışına ihraç ediliyor.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.