DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
Ankara
10°

HAFİF YAĞMUR

Gazetecilere ücretsiz yayın imkânı sunan Stüdyo Cemiyet açıldı
  • 9.Köy
  • Gazetecilik
  • Gazetecilere ücretsiz yayın imkânı sunan Stüdyo Cemiyet açıldı

Gazetecilere ücretsiz yayın imkânı sunan Stüdyo Cemiyet açıldı

İşsiz ya da freelance çalışan gazeteciler, pahalı yayın cihazları, kameralar, ışıklar ya da akustik yalıtım gibi maliyetleri düşünmeden ücretsiz yayın yapmaya başladı. Gazeteciler Cemiyeti, isteyen tüm gazetecilerin kullanımına açık tam donanımlı video-ses kayıt ve canlı yayın stüdyosu “Stüdyo Cemiyet”i 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde hizmete açtı. Stüdyo Cemiyet şimdiden 10 ayrı kayıt ve yayına ev sahipliği yaptı.

ABONE OL
13 Ocak 2022 00:00
Gazetecilere ücretsiz yayın imkânı sunan Stüdyo Cemiyet açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA- Serbest çalışan ya da işsiz gazetecilerin ücretsiz kullanabileceği, dijital yayın için tüm teknolojik olanakları barındıran “Stüdyo Cemiyet” Ankara’da açıldı.  Stüdyo Cemiyet, Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği desteğiyle yürüttüğü destek projesi M4D kapsamında kurulan kayıt stüdyosunun yenilenmesiyle oluşturuldu. Stüdyo, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde kuruluş yıl dönümünü kutlayan Gazeteciler Cemiyeti’nin bağımsız gazeteciliğe yeni bir katkısı olarak hizmet vermeye başladı. 

    10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ve Gazeteciler Cemiyeti’nin 76’ncı kuruluş yıl dönümü nedeniyle Ankara’da Anıtkabir’i ziyaret eden Cemiyet üyeleri, Ata’nın mozolesine çelenk konulmasının ardından, stüdyonun açılış yayını için Cemiyet binasında bir araya geldi. Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı, yayın öncesinde 9. Köy’ün sorularını yanıtladı. “76 yıla çok şey sığdırdık” diyen Kıratlı,  Gazeteciler Cemiyeti’nin 1946 yılından bu yana özgür basın mücadelesini sürdürdüğünü söyledi. Kıratlı, “Bugünkü koşullarda basın zor şartlar altında, dar boğazdan geçiyor. Çok sorunlarımız var. Bir taraftan bu sorunlara çözüm yolları aramaya devam ediyoruz bir taraftan da meslektaşlarımız için programlar uyguluyoruz” diyerek Stüdyo Cemiyet’in de bu destek programlarından biri olarak hayata geçtiğini anlattı. 

Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı 9. Köy’ün sorularını yanıtladı

Pandemi nedeniyle internet canlı yayını olarak gerçekleştirilen stüdyo açılışında Antalya’da bulunan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Stüdyo Cemiyet, ekranlara çıkarılmayan, sesi kesilmiş işsiz gazeteci arkadaşlarımıza verilen bir hizmet. Sen artık işe yaramıyorsun diyerek gazetecilikten koparılmış meslektaşlarımızı tekrar mesleğe bağlamak için önemli bir adım. Artık onların da sesini duyurup, televizyon, podcast, Youtube yayını yapacağı ve ileride radyo da yapacağımız bir stüdyo kurduk” diye konuştu. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin

Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise canlı yayına bir video mesaj ile katıldı. AB büyükelçisi şunları vurguladı: “Avrupa Birliği tüm dünyada ifade ve basın özgürlüğünü desteklemektedir ve desteklemeye devam edecektir. AB, nitelikli ve etik gazeteciliği sağlayan bir dijital medyada ortamı için Türk gazetecilerin gereken becerilerle donatılmasına yönelik eğitim programlarına destek olmaktadır. Ve bugün itibariyle, Ankara’da yenilenen stüdyo tesisleri faaliyete geçecek. Stüdyo tüm gazetecilere ücretsiz olarak açıktır.”

Basın iş hukuku uzmanı Selvi: “10 Ocak bayramdı, şimdi anma günü”

Canlı yayına konuk olan basın iş hukuku uzmanı Avukat Meliha Selvi, 1961’den günümüze 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün değişimini ve 212 sayılı kanunla birlikte gazetecilerin sahip olduğu hakların yıllar içinde nasıl ellerinden alındığını anlattı. Çalışan Gazeteciler Günü’nün 1961’den itibaren 10 yıl bayram olarak kutlandığını hatırlatan Selvi, “Şimdi artık öneriyorum ki 10 Ocak Çalışan Gazetecileri Anma Günü olsun. Çünkü gideni anarlar. 1961’de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı’ndan bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Anma Günü’ne geldik” diye konuştu. Basın İş Hukuku uzmanı Avukat Meliha Selvi

Gazetecilerin çalışma yaşamında haklarını almalarına karşı çıkan gazete sahiplerinin, basın tarihine “Dokuz Patron Olayı” olarak geçen 1961’deki gazete çıkarmama kararını da hatırlatan Selvi, bu karara karşı Abdi İpekçi yönetiminde, gazetecilerin çıkardığı “Basın” gazetesinin halkın haber alma hakkını gözettiğini anlattı. Selvi, Stüdyo Cemiyet’i de “halkın haber alma hakkı” çerçevesinde değerlendirerek cemiyeti kutladı ve şunları söyledi:  “Nasıl ki dokuz gazete patronu ‘gazete çıkarmıyoruz’ dediklerinde gazeteciler ‘Basın’ dediler ve gazete çıkardılarsa, Gazeteciler Cemiyeti stüdyosunda gazeteciler artık bağımsız haberlerini yapabilmekte ve yayınlayabilmekte. Bu anlamda stüdyo, 1961’de gazetecilerin çıkardığı Basın gazetesiyle aynı işlevi görüyor. Anma gününü yeniden bayram gününe çevirme zamanı.” 

“Dünya standartlarında bu stüdyo için emeği geçenlere teşekkür ediyoruz”

Gazeteciler arasında son yıllarda artan işsizlik nedeniyle mesleklerini bireysel yayıncılıkla sürdürenlerin sayısı artıyor. Ancak medya kurumlarının sağladığı ekipmanlara ya da yayın teknolojilerine ulaşmakta güçlük yaşıyorlar. Onlardan biri kameraman Volkan Nakiboğlu. Nakiboğlu’na göre işsiz televizyon habercilerinin izleyiciye ulaşabilmek için yapacakları harcama bugün küçük bir servet düzeyine ulaştı. Bu nedenle Stüdyo Cemiyet, dijital görsel/işitsel yayıncılığı sürdürmek isteyen tüm gazeteciler için dünya standartlarında bir olanak. Nakiboğlu, M4D projesi için verdiği söyleşide şunları vurguladı: 

Serbest gazeteci, yapımcı ve yönetmen Volkan Nakiboğlu, Stüdyo Cemiyet’teki ilk kayıtlardan birine katıldı, kurumsal medyada çalışan gazetecilere göre serbest gazetecilerin karşı karşıya kaldığı güçlükler hakkında bilgi verdi ve  Stüdyo Cemiyet hakkındaki görüşlerini aktardı. 

Stüdyo Cemiyet’te neler var?

Yaklaşık 40 metrekarelik eski bir deponun yeniden yapılmasıyla oluşturulan Stüdyo Cemiyet, hem podcast yayınları için ses geçirmez kapıyla ayrılmış bir odaya hem de video kayıt ya da canlı yayınlar için kullanılabilen televizyon stüdyosuna sahip. 

Her iki alanda da duvarlar yanmaz ses yalıtım malzemeleri ve akustik süngerlerle kaplanmış durumda. Yüzde 100 ses geçirmezlik sağlanan alanda profesyonel radyo mikrofonları, iki adet ses mikseri, altı kaynaklı ışık sistemi, prompter, yeşil perde, bir robot kamera ve iki aktüel kamera bulunuyor. Stüdyodaki tüm kayıt ve yayınlar dijital canlı yayın yazılımı ve kurgu programı barındıran yayın bilgisayarı tarafından yönetiliyor. Podcast odasında ise kullanıcılar kayıtları kendi bilgisayarları üzerinden yapabiliyor. İçerdeki havayı daima temiz tutan saate 500 metreküp hava çevrimi sağlayan havalandırma sisteminin kurulduğu stüdyoda dış gürültüler ses geçirmez kapılarla önleniyor.

Gazeteciler Cemiyeti, stüdyo kullanımı için randevuları [email protected] e-posta adresi üzerinden alıyor. 

 

HABER : Haber: İleyda Özmen

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.