2020 yılında Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde evde kal döneminde online ticaret yüzde 400 arttı. Ayrıca evden çalışma Türkiye’de yüzde 1000 oranında yükseldi. 2019’da 630 bin olan evden çalışan sayısı, 2020’de 6.6 milyonu buldu. Evden çalışanlar arasında savunma, enerji, telekom gibi kritik sektörlerde hizmet verenler de var. Bu kritik sektörlerin eve dönüşü, aynı zamanda daha önce internet tecrübesi olmayan 65 yaş üzeri kullanıcıların da internetten alışveriş yapmaya başlamasıyla beraber siber saldırılarda yüzde 500’e varan artışlar kaydedildi. Türkiye, 2020’de 320 bin siber saldırıya maruz kaldı. Dünyadaki siber saldırıların oluşturduğu ekonomik kayıp ise 3 trilyon doları bulurken, bu yıl zararın 6 trilyon doları bulması bekleniyor.
Kamu ve Finans Hedefte
Türkiye’de siber saldırılar en çok kişisel bilgileri ele geçirmek ve finansal bilgileri çalmak şeklinde gerçekleşiyor. Oltalama ve e-postayı elde etmeye dönük siber saldırılar sonucunda birçok kişi maaşını, banka birikimini kaybetti, kimlik bilgileri nedeniyle gerçekleştirmedikleri e-ticaret alışveriş faturalarıyla karşılaştı. İnnovera Genel Müdürü Murat Tora, internet kullanıcılarının çok dikkatli olması uyarısında bulundu. Dünyada her 39 saniyede bir siber saldırı gerçekleştiğini anlatan Tora “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın paylaştığı verilerle 2020 yılının ilk 10 ayında 102 bini aşkın siber saldırı gerçekleşti. Bu sayı 2018 yılında 73 bin iken, 2019’da 150 bine çıkmıştı. Türkiye’de saldırıların adresi teknoloji ve e-ticaret sektörleri oldu. Onları kamu, banka, finans ile enerji ve sağlık sektörü takip etti” dedi.
Orijinal Siteye Girilmeli
İnternet kullanıcılarının bir dizi önlem alarak siber saldırılara karşı önlem alabileceğini anlatan Siber Güvenlik Uzmanı Araştırmacısı Lukas Stefanko “Kullanıcılar sık sık e-posta şifrelerini değiştirmeli. Şifreler ardışık sayılardan ya da doğum tarihlerinden oluşmamalı. Mutlaka bir büyük harf, bir özel simgeye de yer verilmeli. E-posta çalınması çok karşılaşılan bir saldırı şekli. Türkiye’de de oldukça yaygın bir saldırı aracı haline geldi. Ayrıca arama motorlarıyla girilen sitelerde mutlaka yeşil renkli kilit bulunup bulunmadığına dikkat edilmeli. Bu kopyalanmamış, orijinal site anlamına geliyor. Bu sitelerde sizin verilerinizin çalınmaması için sistemler bulunuyor” diye konuştu.
Türkiye’nin Verisi İçin Çalıştık
WhatsApp tartışmasındaki gibi verilerin ülke dışına çıkmasının oldukça büyük bir sorun olduğunu anlatan Turkcell Kurumsal Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata, “Evden çalışma düzenine geçmemizle birlikte veri merkezleri, şirketlerin bir numaralı önceliği haline geldi. Dijital dünyanın kalbi diye tabir ettiğimiz veri merkezlerimizde Turkcell olarak gerekli tüm önlemleri önceden almış olmamız bugün şirketlerimize kesintisiz hizmet sunmamızda çok önemli bir rol oynuyor. Sanal veri merkezi olarak isimlendirdiğimiz bulut altyapı hizmetimiz ile müşterilerimize nerede olurlarsa olsunlar, ister evlerinden ister dünyanın herhangi bir noktasından verisini yönetebilme imkanı sunuyoruz. Aralarında özel şirketlerin ve kamu kurumlarının da bulunduğu bin 600 firmanın verileri bize emanet” dedi.
Hackerler Kopyalamayı Sever
Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun ise hackerlerin birçok tuzak kurarak kullanıcıların bilgilerini çaldığını belirterek, “Hackerlerin amaçlarına ulaşmak için denemedikleri yol kalmıyor. Bunların arasında ise gerçeklerine birebir benzeyen ve kullanıcıyı yanıltan sahte web siteleri başı çekiyor. Araştırmalar, bilinen çoğu markanın sahte web sitesinin defalarca oluştuğuna dikkat çekerken, bu yıl yalnızca 10 markadan oluşturulan 4 binden fazla sahte web sitesi bulundu. Kimlik avının gerçekleştiği ya da dolandırıcılıkların cirit attığı internet ortamında ise 2020’de şu ana dek günde 18 binden fazla sahte web sitesi oluşturulmuş. İtibarlı şirketlerin ve markaların isimlerini, web sitelerini taklit eden hackerlerin çoğu zaman amaçlarına ulaşıyor” dedi.
HABER : ERDİNÇ AKKOYUN – ARAŞTIRMA YAZISI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.