DOLAR 32,3173 0.2%
EURO 35,1298 -0.02%
ALTIN 2.292,140,66
Ankara
20°

KAPALI

Evde ağır engelli bakımını üstlenen kadınlar, sosyal güvence ve emeklilik hakkı istiyor

Evde ağır engelli bakımını üstlenen kadınlar, sosyal güvence ve emeklilik hakkı istiyor

Türkiye’de 600 bin ağır engelli evde bakılıyor. Ağır engelli veya yaşlıların evde bakımını yapanların yüzde 90’ını kadınlar oluşturuyor. Aile içinde ağır engelli veya yaşlı bakımını üstlenen kadınların yüzde 85’inin herhangi bir sosyal güvencesi ise bulunmamakta. Evde engelli bakımı üstlenen kadınlar, emeklilik hakkı ve sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanmasını istiyor.

ABONE OL
25 Mayıs 2023 15:15
Evde ağır engelli bakımını üstlenen kadınlar, sosyal güvence ve emeklilik hakkı istiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Ezgi Bulut

UNICEF’in Kasım 2021 raporuna göre, dünya genelinde engelli çocuk sayısı yaklaşık 240 milyon. Raporda çocukların “iyi olma hâli” ile ilgili olarak ölçülen göstergelerin çoğunda, engeli olan çocuklar, diğer çocuklara kıyasla daha dezavantajlı durumda.

Rapora  göre, dünya genelinde her 10 engelli çocuktan biri sağlık, eğitim ve koruma hizmetlerinden yoksun kalıyor.  

Şenay Keçeci

Engelli Anneleri ve Gönüllüleri Derneği (EAGD) Başkanı Şenay Keçeci, Türkiye’de 600 bin ağır engelli çocuk bulunduğunu bildirdi. Keçeci, “Kaç kişinin evde bakımı yapıldığına dair sayısal veri sadece evde bakım maaşı alan kişiler üzerinden bilinmektedir. Evde yapılan bakımdan dolayı bakım maaşı almayan var mı, varsa kaç kişi olduğuna dair kamu kurumlarının elinde resmi veri bulunmamaktadır.” dedi.

Türkiye’de bakım işinin çoğunlukla ailelere bırakıldığını ifade eden Keçeci, aile içinde ise bu görevin bakımı yapılan kişinin annesine, kardeşine, eşine ve kız çocuğuna, yani kadınlara ait kılındığını ifade ederek, ağır engelli veya yaşlıların evde bakımını yüzde 90, kadınlar tarafından yapıldığını söyledi.

İki kişi tek kişi hayatı yaşıyor

Kadınların, günün 24 saatini bakım yaptıkları kişiyle birlikte geçirdiklerini aktaran Keçeci, “Özellikle engelli çocuğu olan kadınların bakımını üstlendikleri çocuklarından ayrı zaman geçirmeleri mümkün değil. Kadınlar, markete, pazar alışverişine, hastaneye, okula veya rehabilitasyon merkezine daima çocuklarıyla gitmek zorunda kalmakta, bir başka ifadeyle iki kişi aslında tek kişi hayatı yaşamaktadır. Bu yönüyle değerlendirildiğinde bakım maaşı olarak ödenen ücretin yeterli olması mümkün olmadığı gibi bu, insani bir ücrette değildir.” dedi.

Devletin sorumluluğu aileye

Devletin üstlenmesi gereken sorumluluğu aileye, ailenin ise kadınlara verdiğini belirten Keçeci; bu sorumluluğun karşılığında bakım yapan kadınlara devlet tarafından asgari ücret altında bir ödeme yapıldığını aktardı:

“Devlet, çoğunluğu kadın olan bakım yapanları, sosyal güvencesiz ve asgari ücretin yarısı ücretle çalıştırmaktadır. Ağır engelli bakımı yapan kadınlara 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için 4.336TL bakım aylığı ödenmektedir. Fakat bu aylığın ödenmesi için bakım yapıyor olmak yeterli olmamaktadır. Yani evde bakım maaşı alınabilmesi için ailenin toplam gelirinin hane içindeki kişi başına düşen tutarı asgari ücretin netinin üçte ikisinden az olması gerekir. Başka bir ifadeyle bir eve giren gelirlerin toplamının ailedeki kişi başına bölündüğünde fert başına düşen tutar yaklaşık 5 bin 667 liradan fazla olursa o ailede ağır engelli bakımı yapana bakım maaşı verilmemektedir. Bu anlamıyla bakım yapana ödenen bedel, yapılan bakım emeğinin karşılığı olan bir ücret değil sosyal yardım desteğidir. 2828 sayılı kanunda da bu durum zaten bu şekilde ifade edilmektedir.”

Bakım yapan güvencesiz kadınlar

Bakım yapan kadınların yaklaşık yüzde 85’inin herhangi bir işte ücret karşılığında çalışamadığını belirten Keçeci, bu kadınların geçimlerini, ödenen bakım maaşıyla karşıladıklarına dikkat çekti. 

Çalışamayan kadınların aynı zamanda herhangi bir sosyal güvenlik hakkına da sahip olamadığını vurgulayan Keçeci, “Bakım yaptıkları için sağlık hizmetlerinden faydalanma hakları olmakla beraber emeklilik gibi geleceklerini güvence altına almalarına olanak verecek bir sosyal güvenceleri bulunmamaktadır. Başka bir ifadeyle bakım yapan kadınlar hayatları boyunca sürekli başkalarına bağımlı yaşama tehdit ve gerilimiyle yaşamaya mecbur bırakılmaktadır.” dedi.

Emeklilik hakkı

Keçeci, evde ağır engelli bakımı yapan kadınların sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanması ve bu kadınların emeklilik haklarının sağlanması için farkındalık oluşturacak kampanyalar yaptıklarını da dile getirdi: 

“Sanal ortamda bir imza kampanyamız var ve bu kampanya devam ediyor. Diğer taraftan siyasi partilere yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Siyasi parti temsilcileriyle görüşerek konunun onların gündemine girmesini sağlamaya çalışıyoruz.

Hukukçular ve uzmanların katılımıyla yaptığımız bir çalıştayda kanun değişikliği sağlanarak emeklilik hakkı tanıyacak bir yasal düzenleme hazırladık ve bunu siyasi partilere ilettik.

Yeni meclisin açılmasıyla da beraber konuyu yeni seçilecek parlamenterlere iletecek ve meclis gündemine gelmesini sağlamaya çalışacağız.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.