DOLAR 27,1479 0.08%
EURO 29,0073 0.11%
ALTIN 1.680,480,38
Ankara
27°

AÇIK

Evcil hayvan sahipleri bu yıl zorda

Evcil hayvan sahipleri bu yıl zorda

Hayvanlara uygulanan karma aşılarda tedarik sıkıntısı yaşanan bu günlerde fırsatçı firmaların piyasaya sahte aşı sürmesi endişeleri artırdı. Evcil hayvan sahipleri koruyuculuğu olmayan, gençlik hastalığı ve ölümlere neden olabilen bu aşılar nedeniyle tedirgin. Hayvanseverler bir yandan aşı sorunu ile mücadele ederken diğer yandan mikroçip ve karne zorunluluğu, olağanüstü artan mama fiyatları ve bakım masrafları gibi nedenlerle zor bir yıla girdi. Veterinerler zorunlu karma aşı sorunu nedeniyle evcil hayvan sahiplerini uyardı.

ABONE OL
23 Ocak 2022 00:00
Evcil hayvan sahipleri bu yıl zorda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA – Evcil hayvan sahipleri için zor bir yıl başladı. Aşı üreticilerinin koronavirüs aşılarına yoğunlaşması ve hayvan sahiplenme oranındaki öngörülemeyen artış nedeniyle aşılarda tedarik sıkıntısı yaşanıyor. Kedi ve köpekler, viral hastalıklardan korunma amacıyla uygulanan karma aşı bulunamadığı için hastalık ve ölüm riski ile karşı karşıya kaldı. Karma aşılar yerini sahte aşılara bırakırken veterinerler hayvan sahiplerini piyasadaki sahte aşılara karşı uyardı.

Yüzde 50’yi aşan oranda zamlanan mama ve aşı ücretleri ile mikroçip taktırma masrafı hayvan sahiplerini zorluyor. Geçen yıl 110 liraya yapılan karma aşı bu yıl 175 liraya çıktı. 2022 sonuna kadar taktırılması zorunlu olan mikroçip için ücret ise 75 liradan 150 liraya yükseldi. 15 kilogramlık torba mamalarda kaliteye göre değişen fiyat 210 ila 500 lira dolayında. Tüm bunlar yetmezmiş gibi piyasada karma aşı bulunamıyor ve sahte aşılar hayvan ölümlerine neden olabiliyor.

“Sahte aşı üretildi ve maalesef belli yerlerde de uygulandı”

Ankara Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baydın 9.Köy’ün karma aşıyla ilgili sorularını yanıtladı. Ellerinde aşı olmadığı için uzun süre hayvanlara aşı yapılamadığını ifade eden Baydın, bu durumun kedi ve köpeklerde ishal ve solunum yoluyla seyreden, bulaşıcı ve ciddi oranda ölümcül olan “panlökopeni” yani gençlik hastalığının sayısında artışa neden olduğunu söyledi. Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın 9.Köy’ün karma aşıyla ilgili sorularını yanıtladı.

“Sahte aşı üretildi ve maalesef belli yerlerde de uygulandı” diyen Baydın,  fırsatçıların aşı tedarikindeki sıkıntıdan faydalanarak belli firmaların aşılarını sahte seri numaraları basarak piyasaya sürdüğünü belirtti. Sahte aşıları etiketin renginden, basım kalitesinden, seri numarasından ayırt ettiklerini ifade eden Baydın, “Sahte aşıyı herhangi bir vatandaşın anlaması mümkün değil. Yıllardır aşı yapan veteriner hekimler olarak biz bile zor anladık” dedi. Sahte aşının tespit edilmesi durumunda yurttaşların Tarım ve Orman Müdürlüğüne, bulunduğu yerin il ve ilçe müdürlüklerine, kendilerine en yakın veteriner hekimleri odalarına başvurmaları gerektiğini ifade etti. 

“Karma aşı zorunlu. Aşı yerine konabilecek hiçbir şey yok”

Veteriner Hekimleri Derneği Genel Başkanı Dr. Gülay Ertürk de aşı firmalarının hayvan ihtiyacına göre belirli bir kapasiteyle üretim yaptıklarını ancak pandemiyle birlikte hayvanlar için üretilen aşı miktarını azaldığını belirtti. Gelen aşı miktarı az, ihtiyaç fazla olunca sorun kaçınılmaz oldu. Ertürk, “Karma aşılar bizim olmazsa olmazlarımızdan. Yapılması zorunlu aşılar” dedi. Yapılmaması durumunda kedi ve köpeklerde tedavisi mümkün olmayan ve ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açtığını ifade eden Ertürk, “Aşı yerine konabilecek hiçbir şey yok. Bazı immun sistemi güçlendirecek katkı maddeleri vardır. Vitamin bile direnci yükseltir. Bu tarz şeyler savunma sistemini güçlü tutar ama bunlar aşı yerine geçebilecek şeyler değil. Aşı bambaşka bir şey” dedi. Veteriner Hekim Ertürk, bu aşıların yalnızca hayvanları korumakla sınırlı kalmadığını, hayvanlardan insanlara geçebilecek zoonotik karakterli hastalıklara karşı da koruma sağladığını.Veteriner Hekimleri Derneği Genel Başkanı Dr. Gülay Ertürk, karma aşıların hayvanlar için hayati olduğunu ifade etti. 

“Kaybolanı bulmak ve sokağa atılanı bulmak”

Veteriner hekimler 2022 yılının sonuna kadar hayvan sahiplerinin evcil kedi ve köpeklerine mikroçip taktırıp, karne çıkarmak zorunda olduklarını hatırlattı. Ertürk, “Mikroçip dediğimiz şey, minik bir cam kapsül içerisinde yazılım olan pirinç tanesi gibi bir şey” dedi. Dijital kimliklendirme olarak tanımladığı mikroçipin enjeksiyondan bir farkı olmadığını belirten Ertürk, kedi ve köpeklerin iki kürek kemiğinin ortasına uygulanan doku ile uyumlu mikroçip implatların enjekte edildiğini söyledi. Gerektiğinde mikroçip okuyucuları ile seri numaraları okunabilecek ve kimliklendirilen hayvan ile sahibinin bilgilerine sistemden kolaylıkla erişebilecek. Böylece terk edilip sokağa atılan ya da kaybolan kedi ve köpeklerin bulunabilmesi sağlanacak. Veteriner Hekim Ahmet Baydın da ilerde mikroçipi ve karnesi olmayan kedi ve köpeklerde aşı gibi belli uygulamaların yapılmayacağını belirterek hayvanseverleri mikroçip taktırmaları konusunda uyardı. 

Kedi ve köpeklerine çip taktırmak ve yeni karne yerine geçecek pasaportlarının alınması Ocak 2022 itibariyle 150 liraya mal oluyor.

 

HABER : Haber: Deniz Dalgıç

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.