Haber: Emine Gül Türk
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi moda dünyasının “Madam Z” olarak markalaştırdığı Zühal Yorgancıoğlu’nun tasarımlarını bir araya getirip müze açtı.
Dünyaca ünlü modacı Zuhal Yorgancıoğlu’nun Türk kültürünü ve sanatını öne çıkaran 52 tasarımı Eskişehir’de kendi adını taşıyan müzede sergileniyor. ABD başkanlarından John F. Kennedy’nin eşi Jacqueline Onasis’i ve Ronald Reagan’ın eşi Nancy Reagan’ı, Hollywood yıldızlarını; Müzeyyen Senar, Ajda Pekkan, Emel Sayın gibi sanatçıları giydiren 97 yaşındaki Yorgancıoğlu, en büyük arzusunun gerçekleştiğini görmekten memnun.
Sadece tasarımları değil, defilelerindeki dans, müzik, mizansen ve dekoruyla Türk kültür ve folklorunu dünyaya büyük sahne şovlarıyla tanıtan Zuhal Yorgancıoğlu çalışmalarında genellikle Bursa ipeğini ve yöresel el dokumalarını, tarihi motifleri öne çıkardı.
Tasarımlarında Anadolu medeniyetlerini buluşturan Türkiye’nin ilk fahri kültür elçisi ve markalaşmış tasarımcı Zühal Yorgancıoğlu’nun 1926 yılında başlayıp devam eden yaşam öyküsü şimdi bu müzede yeni kuşaklarla buluşuyor.
Eskişehir Odunpazarı’nda kendi adını taşıyan moda tasarımı müzesindeki 52 eser, sadece Yorgancıoğlu’nun değil, onun tasarımlarında kullandığı ve yüzyıllardan bugüne gelen Türk el sanatlarının da geleceğe taşınmasına büyük katkı sağlıyor.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen öncülüğünde kurulan müzenin küratörlüğünü, ve planlamasını Sanatçı’nın kızı Müberra Yorgancıoğlu Soyer ile oğlu Faruk Yorgancıoğlu yaptı.
Büyükerşen müze ile ilgili şunları söyledi:
“Zuhal Yorgancıoğlu modada önemli sanatçılarımızdan. Müzede kıyafetler sadece bir kıyafet değil, o kıyafetlerin üzerinde kendi işlemelerini, yaratıcılığını ve tasarımlarını da göreceksiniz. Moda’nın ne olduğunu anlamak isteyen ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişiler mutlaka müzeyi ziyaret etmeli.”
Sergideki antik poşu karışımı askılı bluz ve şalvardan yapılan tasarımın bir eşinin 1982 yılında Los Angeles’ta bir programa katılacak ‘Biyonik Kadın’ filminin baş aktristi Lyndsay Wagner için dikildiği de müzede yer alan bilgiler arasında.
Antik nakışlı ve sim tığ işli, bürümcük şalvarlı tulum, üçgen kuşak ve metal başlıklı kemer; penezli ve saç örgülü başlığın birebir aynısının da Mısır asıllı Fransız Şarkıcı Dalıda için konser kostümü olarak tasarlandığı ifade edildi.
Eserlerini gençlere, tarihe ve gelecek kuşaklara taşıyacak olan bu müze için Zuhal Yorgancıoğlu da konuştu. Yorgancıoğlu şunları söyledi:
“Hayallerimin en büyüğü 97 yaşımda, Eskişehir’de gerçekleşti. Modayı bir amaç değil, sanatımı icra edebileceğim bir araç olarak gördüm. İşleme sanatımızı canlandırıp, kendi yerel kumaşlarımızla modern ve Türk kokan kıyafetler tasarladım.’’
Özel desenler, özel olarak dokunmuş ve işlenmiş birçok kumaş türünü de müzede incelemek mümkün.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.