Sidar Demir
Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin önlenmesi istemiyle kadın örgütleri gün geçmiyor ki sokağa çıkmasınlar. Ancak şimdi kadınların eylemlerine karşılık, erkekler de “kendi hakları için” ilk eylemi düzenledi. Ankara’da Erkekleri Koruma Derneği tarafından düzenlenen eylemde, erkek haklarına dikkat çekmek amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde protesto gerçekleştirildi. Dernek üyeleri, erkeklerin özellikle boşanma süreçlerinde ciddi mağduriyetler yaşadığını belirterek, eşit haklar ve adalet talep etti.
Dernek başkanı Bahri İnceler, basın açıklamasında Türkiye’deki aile yapısına dair uygulamaların erkeklerin haklarını göz ardı ettiğini ifade etti.
İnceler, “Bakanlığın adı Aile Bakanlığı olmasına rağmen kadın bakanlığı gibi hareket ediyor. Erkek hakları dikkate alınmıyor. Nafaka ödemek istemiyoruz, biz ATM değiliz, babayız. Eşit velayet ve adalet istiyoruz” dedi. Velayet davalarında da ciddi haksızlıklar yaşandığını savunan İnceler, “Çocuklarımız annelerine veriliyor ve bize düşman olarak geri dönüyor. Bu sistemin daha adil bir hale getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Bahri İnceler, erkek haklarının toplumda yeterince ciddiye alınmadığını savunarak, derneğin isminden dolayı karşılaştıkları zorluklara şu sözlerle değindi; “Erkekleri Koruma Derneği dediğimizde insanlar gülüyor. Kadın dernekleri için bu durum yaşanmıyor. Neden biz de bu hak mücadelesini yapamıyoruz? Aile Bakanlığı’nın sitesinde yalnızca kadınlara yönelik hizmetler var. Kadın birimi mevcut ama erkek birimi yok. Neden erkekler için de şiddet önleme uygulamaları geliştirilmesin? Erkekler de şiddete maruz kalıyor ama utandıkları için seslerini çıkaramıyorlar. Feminist dernekler binlerce iken, bizim mücadelemiz neden küçümseniyor?“
Protestoda yer alan grup, ellerinde “Erkeklerin de Kalbi Var” ve “Adalet İstiyoruz” yazılı pankartlarla seslerini duyurmaya çalıştı. Dernek üyeleri, boşanma süreçlerinde erkeklerin nafaka, çocukları görememe ve haksız uzaklaştırma kararlarıyla mağdur edildiklerini savundu. Erkeklerin çocuklarıyla sağlıklı ilişkiler kurabilmesi için velayet konusundaki uygulamaların adil hale getirilmesi gerektiği vurgulandı.
Erkekleri Koruma Derneği, önümüzdeki dönemde erkek haklarına dikkat çekmek amacıyla benzer etkinliklere devam edeceklerini duyurdu.
Bahri İnceler eylemin ardından 9. Köy’e yaptığı açıklamada, bu yürüyüşün Türkiye’de erkek hakları adına bir ilk olduğunu ve mücadelelerinin süreceğini belirtti. İnceler, “Sadece adalet talep ediyoruz. Bu eylemle bir başlangıç yaptık ve sesimizin duyulmasını umuyoruz” dedi.
Eyleme katılanlardan Yunus Turan da boşanma sonrası yaşadığı çocuk hasretine vurgu yaparak, 9. Köy’e yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
“15 senedir evlat hasreti çekiyorum. Uykusuz geceler geçirdim, bu acıyı ancak yaşayan bilir. Sadece babalar değil, çocukların babaanneleri, amcaları, teyzeleri ve halaları da mağdur oluyor. Çocuklar aile fertlerini tanımıyor, kuzenlerini bile bilmiyor. Çocuklarımız bu süreçte yapayalnız kalıyor.“
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Şu haberi iyi bir habercilik diliyle vermenin, 6284’ün pratikteki işleyişine dair bazı sorunlara dikkat çekmenin 1001 tane yolu var ama 9. köy’ü seçtiği manşet, spot ve dil için sabahlara kadar tebrik etmek(!) lazım. Merak ederim, mesala patronlar daha da çok çocuk işçi çalıştırabilmek, daha da çok işçiyi kolayca işten çıkarabilmek, güvencesizlik üzerindeki “engel”lerin daha da esnetilmesi konusunda eylem yapacak olsa “Yıllardır işçilerin emek hakkı için yaptıkları eylemlerin bir benzerini patronlar gerçekleştirdi” diye mi vereceksiniz haberi? Anlatın da biraz da patronların mağduriyet hikayelerini dinleyelim mdem. 6284 bugün Türkiye’de uygulanışında kuşa çevrilmesi, karakollara şiddet şikayetiyle başvuran kadınlara açıkça “kaldırıldı” diye yalan söylenmesi ve yaptırımların işletilmemesi vs gibi sorunlaruna rağmen hâlâ birçok kadın ve çocuğunun -bakın öyle keyfinin falan değil, canının, can güvenliğinin dayanağı durumunda. Ve evet, yasanın uygulanışı kimi düzenlemelere muhtaç. Şu yaptığınız haberi nasıl oluyor da Yeni Akit ve taifesinin İS karşıtı propogandasından falan ayrı görebiliyorsunuz anlamak mümkün değil. Cemiyetiniz bir de gazeteci ve gazeteci adaylarına bu alanda eğitimler falan veriyor aldığı hibelerle. Ne diyelim, hayırlı işler.