DOLAR 34,7413 0.06%
EURO 36,6226 0.33%
ALTIN 2.952,980,33
Ankara

PARÇALI BULUTLU

Erciş’te tarım alarm veriyor: Çiftçiler maliyet ve kuraklık çıkmazında
  • 9.Köy
  • Çevre
  • Erciş’te tarım alarm veriyor: Çiftçiler maliyet ve kuraklık çıkmazında

Erciş’te tarım alarm veriyor: Çiftçiler maliyet ve kuraklık çıkmazında

Kuraklık ve artan maliyetler bu yıl Van'ın Erciş ilçesindeki çiftçileri tarımdan vazgeçmeye zorladı. Ektiklerini biçmekte, biçtiklerini borçlarını ödeyecek miktarda satmakta zorlanan köylü, tarlasını ve mesleğini bırakmak üzere. Devlet desteği olmadan tarımın sürdürülebilmesi Van’da da tehlikede.

ABONE OL
28 Ağustos 2024 15:11
Erciş’te tarım alarm veriyor: Çiftçiler maliyet ve kuraklık çıkmazında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zerrin Sargut

Van’ın Erciş ilçesindeki çiftçiler, artan gübre ve mazot maliyetleri ve kuraklığın etkileri nedeniyle büyük bir krizin eşiğinde. Çiftçiler devlet desteğinin yetersizliğinden yakınarak tarım faaliyetlerini durdurmayı düşünüyor.

Erciş Ziraat Odası Başkanı Cihat Çelik, tarım verimliliğinin düşmesinin ana nedenlerini ve çözüm önerilerini dile getirerek, bölgedeki tarım ve hayvancılık sektörlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Erciş Gölağzı Mahallesi’nde uzun süredir tarımla uğraşan çiftçiler yem bitkisi, fasulye, lahana, pancar gibi ürünlerin ekimini yapıp bu ürünleri satarak geçimini sağlıyor. Artan maliyetler nedeniyle zorluklarla baş etmeye çalışan çiftçiler sorunlarını 9. Köy’e anlattılar.

Soner Dağdelen

Çiftçiliği bırakanlar oldu

Yaklaşık 5 yıldır tarım sektöründe çalışan Soner Dağdelen, “Maliyetlerin artması ve işçi bulma zorluğumuz var, bu sektörü bırakmayı düşünüyoruz. Maliyetlerimiz düşürülmeli, devlet çiftçilere destek sağlamalı. İşçiler eskisi gibi çalışmıyor, bizler de artık bırakmayı düşünüyoruz. Gübre ve mazot gibi temel ihtiyaçları alamıyoruz. Mahalledeki diğer çiftçiler de mesleği bıraktı” dedi.

Aynı mahallede lahana ve pancar ekimi yapan Metin Altaş ise tarım sektörünün oldukça tükendiğine vurgu yaparak, bu yıl tarımın yapılacak bir iş olmadığını belirtti. 150-200 dönüm üzerinde üretim yaptığını dile getiren Altaş, “Maliyetler çok yüksek. Gübre geçen yıl 400 TL iken, bu yıl 800-900 TL bandında satılıyor. Mazot maliyetleri de aynı şekilde arttı. İşçi yevmiyeleri ise 300 TL’den 800 TL’ye kadar yükseldi.  12 dönümlük bir pancar tarlasında, 50 işçi çalışıyor ve sadece işçi maliyeti ayda 40 bin TL’ye ulaşıyor” dedi.

Metin Altaş

“İşçiler günlük 800 tl’ye çalışmıyor”

Pancar fiyatlarının yetersizliğinden şikayetçi olan Altaş, şunları söyledi: “İşçi yevmiyeleri 300 liraydı şu anda 800 liraya getiremiyoruz. Getirsek bile yeme içme derken bin TL’ye mal oluyor bize. Dönümlük bir pancar tarlasında 50 tane işçi çalışıyor. 40 bin TL işçiye olan masrafımız oluyor. 40 bin lira da traktör masrafı; 80 bin TL. İlacı vs. derken bin TL’ye mal oluyor. Pancar bu yıl 2 lira olursa, değil kar etmek, verdiğimiz parayı bile geri alamayız. Sezonu kasım ayında kapatıyoruz. Lahananın tanesini ise 30 liraya satıyoruz, Erciş ve çevre illerinde, 70-100 lira arasında satılıyor. Devlet bizim ürünümüzü 25-30 TL’ye alsın, halka 40-50 TL’ye satsın ve aracıları ortadan çıkarsın. Aracı sorunu, üreticiye de tüketiciye de kötü sonuçlar doğurmaktadır.”

“Devlet çiftçiyi desteklemeli”

Altaş son olarak devletin çiftçilere vermesi gereken destek için çağrı yaparak sözlerini şöyle tamamladı: “Kooperatifler gereken konularda çitçilere gübre ve mazot vermeli. Bizim asıl sorunumuz gübre, mazot ve işçi. Ürünümüz iyi olsa dahi, artan maliyetlerden dolayı para kazanamıyoruz. Çiftçilere bir an önce destek sağlanmalı. Vergisiz mazot, vergisiz gübre ve işçi desteği sağlanmalı.”

Cihat Çelik

“Sıcaklar ve kuraklık da ayrı bir dert”

Konuya dair konuşan Erciş Ziraat Odası Başkanı Cihat Çelik ise Van’da tarım ürünleri ve ekimlerin azalmasının ana sebeplerinden birinin kuraklık olduğunu belirtti. Çelik, “Türkiye’de son 35 yılın en kurak dönemi yaşanıyor. Aşırı sıcaklıklar ve azalan yağışlar, tarım ürünlerinde azalmaya ve verim düşüklüğüne neden oldu. Van Gölü havzasında bu yıl sıcaklıklar 30 derecenin üstünde seyretti. Bu durum, tahıl üretiminde büyük düşüşlere neden oldu. Çiftçiler, gübre ve mazot gibi temel ihtiyaçları karşılayamıyor. Devletin çiftçilere destek sağlaması gerekiyor” dedi.

Çelik, son olarak şunları söyledi: “Üretim planlaması yapılmalı ve sözleşmeli üretime ağırlık verilmelidir. Üniversite ve özel sektör arasında ortak çalışmalar yapılmalı ve yerel ürünlerin coğrafi tescil işlemleri gerçekleştirilmelidir.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.