DOLAR 34,1991 -0.07%
EURO 37,5882 0.26%
ALTIN 2.880,320,38
Ankara
23°

KAPALI

Engelli sanatçılar Mülkiyeliler’de buluştu: “Kendine Engel Olma”

Engelli sanatçılar Mülkiyeliler’de buluştu: “Kendine Engel Olma”

Her biri farklı sanat dalının yaratıcısı aktivist engelliler, Ankara’da bir araya geldi. “Kendine Engel Olma” isimli etkinlik; birçok engelli sanatçının ve sanatseverin buluşmasını sağladı, engelli sanatçıların sorunlarının ve çözüm önerilerinin konuşulduğu festival gibi bir buluşmaya dönüştü.

ABONE OL
21 Haziran 2024 16:38
Engelli sanatçılar Mülkiyeliler’de buluştu: “Kendine Engel Olma”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kardelen Uçak

Ankara Kent Konseyi Engelli Meclisi ve Mülkiyeliler Birliliği “Kendine Engel Olma” çağrısıyla kültür sanat etkinliği düzenlendi. Engellilerin yaşadığı ötekileştirmeyle mücadele edilmesi hedeflenen sergide, birçok engelli bireyin çeşitli dallarda sanat eserleri yer aldı.

“Kendine Engel Olma” etkinliğinde cam kemik hastası olan Elif Gamze Bozo’nun resimleri ve AKK Engelli Meclisi’ndeki üyelerin başkente dair fotoğrafları sergilendi. Etkinlikle engellilerin de engellere takılmadan sanatla iç içe olabileceği ve topluma kazandırılması gerektiği vurgulandı. Otizm, down sendromu gibi çeşitli fiziksel farklılıklara sahip olan engelli sanatçılar, Mülkiyeliler Birliği’nin sergi salonunda bir araya gelerek dans edip şarkılar söyledi, sorunlarını dile getirip çözümler sundu. Cam kemik hastası Gitarist Bünyamin Çevik ise coşkulu şarkılarla ziyaretçilere dinleti sunarken spastik engelli Oğuz Muncurluoğlu ve Şule Özcan da okurlarıyla buluştu. Kendine Engel Olma buluşmasına katılan Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Fuat Şen ve Ankara Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkan Yardımcısı Hülya Saygı sergi sürecini 9. Köy’e anlattı.

“Kendime engel olamıyorum”

Engel tanımayan herkesin buluştuğu “Kendine Engel Olma” etkinliği, ismini sergiye destek veren Sanatçı Elif Gamze Bozo’nun hikayesinden aldı. Dünyayı gezen cam kemik hastası Elif Gamze Bozok, hastalığının ona engel olmadığını söyleyerek Senegal gezisini “Kendime Engel Olamıyorum” başlığıyla yayınladı. O günden itibaren çevresi ona “Kendine engel olamıyorsan, kendine engel olma” demeye başladı. Böylece engelliler haftasında düzenlenen etkinlik, kendine engel olmayan engelli bireylerin bir araya geldiği ilham buluşmasına dönüştü.

Hülya Saygı ve kızı

“Engelli Bireylerin Hakları Sözleşmesi uygulamaya geçirilmeli”

22 yaşındaki otizmli kızıyla etkinliğe katılan Başkan Yardımcısı Hülya Saygı, engellilerin ayrımcılığa uğramadan topluma kazandırılması gerektiğini anlattı. Saygı şunları söyledi: “Siyasi temsil ve kendilerine yönelik karar mekanizmalarında yer alma, eğitim hizmetlerinden ayrıştırılmadan yararlanma, sosyal güvenlik sisteminde yer alma, sağlık hizmetlerinden yararlanabilme, iş, istihdam olanaklarına erişim, bağımsız yaşam hakkı, sosyal statü eşitliği gibi ülkemizin de imza koyduğu Birleşmiş Milletler Engelli Bireylerin Hakları Sözleşmesi’nde ayrıntılı ele alınmış hakların kazanımı ve uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir.

Saygı, engellilerin muhtaç olmayı değil, kendi hayatlarını kazanan bireyler olmak istediklerini belirtti. İş yerlerinin engelliler için yeterli olanaklara sahip olmadığını ifade eden Başkan Yardımcısı Saygı; eğitim kurumlarının, sinema ve tiyatro salonlarının, sosyal tesislerin de engelli dostu olarak düzenlenmesi geektiğinin altını çizdi.

Fuat Şen

Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Fuat Şen ise etkinliğe ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadığını kaydederek, “Biz toplumsal sorumluluk gerektiren, özellikle ötekilerle ilgili konularda özel bir duyarlılık gösteririz. Burada zevkle yer aldık. Ev sahibi olarak bulunmak bizi çok mutlu etti. Bizim mensuplarımız arasında da özellikle otizmle ilgili çalışmalar yapan, yakınları bulunan insanlar var. Onlardan çok şey öğreniyoruz. Engelliler sadece etkinlikte değil daima hatırlanmalı” dedi.

Şen, insanların duyarlı olduğunu sandığını aslında öğrenecek birçok konunun olduğunu söyledi. “Nasıl daha iyi insan olabilirim?” sorusunun her gün cevaplanması gerektiğini öneren Başkan Şen, vatandaşları farkındalık etkinliklerine daha çok katılmaya davet etti.

Mustafa Oğuz Mucurluoğlu

“Başarılı oldukları dallarda engellilerin önü açılmalı”

El ve ayaklarını kullanamayan spastik engelli Yazar Mustafa Oğuz Mucurluoğlu, engelli etkinliklerine farklı bir bakış açısı getirdi. Muncurluoğlu, engellilerin sadece farkındalık haftasında hatırlanmaktan rahatsız olduğunu, aksine her gün hatırlanması gerektiğine işret etti ve şunları söyledi:

Ama bunlar bir lütuf gibi değil düzenli planlanmalı. Sanat ya da başarılı oldukları dallarda engellilerin önü açılmalı. Örneğin başarılı olan engelli bir arkadaşımız sadece engelliler haftasında kutlanmamalı. Aksine daima ona teşvikler yapılmalı ve önü açılmalı.

Ali İlhan

“Engel nerede?”

Etkinliğe katılan sanatçı, aktivist, görme engelli Ali İlhan ise sanatın engellere takılmayacağını söyledi. Bir çok engelli genç için ilham ve motivasyon kaynağı olan Ali İlhan şunları söyledi:

Ben görme engelliyim ve piyano çalıyorum. Beni çok dinginleştiriyor. Engelli olmanın sanata engel olmayacağını gösteren çok önemli isimler var. Aşık Veysel, Bach, Beethoven, Joaquin Rodrigo gibi onları toplumla bütünleştiren bir  durum. Bu sergi engellerinden dolayı sanatla uğraşmaktan korkan tüm engelliler için ilham olacak. Türkiye’de bu etkinliklerin çoğalması lazım. Şimdi buradaki sanat eserlerini gördüğünüzde insan soruyor: Engel nerede?”

Engellilerin kendi hakkını savunamadıklarına işaret eden İlhan, siyasetçilerin “Sevgi her engeli aşar. Biz engelli kardeşlerimiz için her şeyi yapıyoruz” gibi söylemlerden uzaklaşması gerektiğini aktardı. Söz konusu söylemlerin engellileri “öteki” haline getirdiğini kaydeden İlhan, asıl ihtiyacın klişe etkinlikler yerine çözüm olduğunu savundu.

Mustafa Alev

“Emekli maaşımla bakımevlerine giremem”

Bakım evlerine erişimin düşük olduğunu dile getiren cam kemik hastası Mustafa Alev ekonomik zorlukları şu sözlerle aktardı:

Devlet kurumlarında da hayatımızı daha fazla kolaylaştıracak imkanlar istiyoruz. Ben 85 yaşındaki annemle yaşıyorum. Annemin bana bakacak hali kalmadı. Engelli bakım evlerindeki fiyatlar çok fazla. Bizim ödemeye gücümüz yetmiyor. Annem vefat ettikten sonra ben ne yapacağım? Emekli maaşımla bakım evlerine giremem. Bakım evleri daha erişilebilir olmalı.

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.