Cevat Baran Çaydaş
Zonguldak’ta engelli aylığı alan ve doğduklarında “serebral palsi” tanısı konulan Cihat Özbay ve Yaşar Koçaklı, çeşitli ekonomik sıkıntılar içinde yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, bu iki yaşam hükümetin engelli bireylere yönelik politikalarının yetersizliğini ortaya koyuyor.
Serebral palsi; beynin hareketi, dengeyi ve duruşu kontrol eden kısımlarında hasar veya anormal gelişim sonucu ortaya çıkan bir hareket bozukluğu olarak tanımlanıyor.
Yaşar Koçaklı
Doğuştan itibaren bu hastalıktan mustarip olan Yaşar Koçaklı’nın bugünlerdeki en büyük sıkıntısı tekerlekli sandalyesi. Koçaklı aküsünün değiştirilmesi ve tamir edilmesi gereken sandalyesini kullanamamaktan dert yanıyor. Zonguldak’ta dar gelirli bir ailenin tek çocuğu olan 32 yaşındaki Koçaklı, gündelik hayatta ulaşımını akülü sandalye ile sağladığını ancak akülü sandalyesinin düşme sonucu arızalandığını ve hem tamire hem de yeni aküye ihtiyaç duyduğunu anlatıyor. Aldığı 7 bin 94 TL engelli aylığıyla masrafların altından kalkamadığını dile getiren Koçaklı, durumunu şöyle aktarıyor: “Ailemle birlikte kirada yaşıyoruz. Babam emekli, annem ev hanımı. Ben de 7 bin 94 lira engelli aylığı alıyorum. Ne akülü aracımı tamir ettirebilecek maddi gücüm var ne de yeni akü taktırabilecek.”
Devletten kendisi gibi geçim sıkıntısı yaşayanların akülü sandalye gibi zaruri ihtiyaçlarını karşılamasını isteyen Koçaklı, akülü sandalyesi için başta Zonguldak’taki engelli sivil toplum kuruluşları olmak üzere birçok yere başvurduğunu ancak henüz bir geri dönüş alamadığını söylüyor.
Cihat Özbay
Cihat Özbay ise kendisine iş verilmediği için yuva kuramadığından şikayetçi. Bedensel engeli yüzünden iş bulamayan mağdur vatandaşlardan birisi olan 25 yaşındaki Özbay, bilgisayar sertifikasına sahip olduğunu ve bu alanda kendi yeteneklerine uygun bir şekilde çalışmak istediğini ifade ediyor. Özbay, “Lise mezunuyum, bilgisayar sertifikam var. Birçok yere başvurmama rağmen hiçbir yerden geri dönüş alamadım, iş bulamıyorum. En son belediyeye gidip cv bıraktım. Ancak buradan da geri dönüş alamadım.” sözleriyle çaresizliğini anlatıyor. Halihazırda bilgisayarlı muhasebe kursunda öğrenim gördüğünü belirten Özbay, “Başta Microsoft programları olmak üzere birçok programa hakimim. Ben de diğer arkadaşlarım gibi kendi ayaklarımın üzerinde durmak istiyorum. Güzel bir işte çalışıp geleceğimi, yuvamı kurmak istiyorum” diyor.
Hüseyin Şirin
Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin ise hükümetin engelli bireyler için uyguladığı ekonomik politikalarının yetersiz olduğunu vurguluyor. Şirin, dernek olarak engelli bireylerin akülü sandalyelerinin aküsü gibi en temel ihtiyacını bile artık karşılayamadıklarını söyleyerek, hükümetin engelli STK’larına mali desteği kestiğini belirtiyor. Mevcut ekonomik şartlarda engelli aylıklarının geçim için yetersiz olduğunu ve engelli bireylerin ek olarak bir yerde çalışmadan geçimlerini sağlamalarının mümkün olmadığını söyleyen Şirin şöyle konuşuyor: “Bugün akülü sandalyenin bir aküsü 10 bin lira. Bu konuda hükümetin yardım ya da bir fon politikası yok maalesef. Vakıf’a gidip müracaat ediyorsun, vakıf da almıyor. Bugüne kadar bu gibi durumlarda bulabildiğimiz bağışçıların destekleriyle karşılayabildik. Bunun gibi daha birçok sayamadığım sorun var.“
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.