Azra Acar
Boccia, fiziksel bir çaba gerektirmemesi ve her kesimden insanın yapabileceği bir spor olduğu için Türkiye’de engelli bireylere umut ışığı oldu. Boccia’nın sadece bir spor dalı değil, aynı zamanda engelli bireylerin seslerini duyurabildikleri ve kendilerini ifade edebildikleri bir platform haline geldiğini aktaran antrenör Sema Bozbıyık, “Spor, onlarda bir tutku oluşturmuş aslında. Belli bir yaşa kadar çevreden dışlanan ya da baskı gören bireyler sporla başarılar kazanmış durumda” dedi.
“Hedefimiz şampiyonluk”
Halen yapmakta olduğu Boccia sporu hakkında 9. Köy’e konuşan sporcu Osman Aydemir, takımda olmaktan mutluluk duyduğunu ve Boccia oynamaktan keyif aldığını belirtti. Osman Aydemir, en çok ulaşım konusunda sıkıntı çektiklerini vurgulayarak, “Spor sürecimde en büyük desteği ailemden ve arkadaşlarımdan aldım. Burada olmaktan çok mutluyum. En büyük zorluğu ise ulaşım noktasında çekiyoruz çünkü her birimizin evleri uzak. Haftanın 5 günü, günde 6 saat zorlu bir antrenman süreci geçiriyoruz. Hedefimiz öncelikle Türkiye sonra ise Avrupa şampiyonluğu” dedi.
“Spor hayatımı değiştirdi”
Spora 16 yaşında başladığını ve o günden sonra hayatının değiştiğini belirten milli sporcu Rabia Nur Boyraz ise, bir gün “Dışarıya çıkıyorum” diye evden çıkıp takıma gittiğini ve o günden sonra hayatının değiştiğini vurguladı. Boyraz, şöyle konuştu:
“Hayat koşu bandı gibi. Siz durursanız sizi üzerinden atıyor. Ben hem sporla ilgileniyorum hem de kültürel ve sanatsal etkinliklere katılmaya çalışıyorum. Eve kapatmıyorum kendimi. Kimse size altın tepside bir fırsat sunmayacak. Emek veresiniz ki bir şeyler başarasınız. Ben de zamanında evinde oturan depresif aynı zamanda hayata küsmüş bir kız çocuğuydum. Bu spor benim hayatımı değiştirdi. Evlerinizde oturup bir mucize beklemek yerine kendilerinin mucizesi olsunlar.“
“Boccia sayesinde evlendik”
İmkansızı başarmış insanların arasında olmanın çok farklı bir dünya olduğunu söyleyen Antrenör Sema Bozbıyık, şunları söyledi:
“Spor, onlarda bir tutku oluşturmuş aslında. Belli bir yaşa kadar çevreden dışlanan ya da baskı gören bireyler sporla başarılar kazanmış durumda. Şu an hem takım antrenörlüğünü hem de takım içerisinde bulunan eşimin kişisel asistanlığını yapıyorum. Eşim için evlenmek bile hayaldi. Spor aracılığı ile tanıştık ve mutlu giden bir evliliğimiz var. Yaşadıkları hayat gerçekten çok zor. Eşimden dolayı her şeyin içindeyim. Bizler, yani sağlıklı insanlar onların yerine çok koyamıyoruz kendimizi. Onlar daha duygusal ve hassaslar. Biraz daha özverili davranmamız gerekiyor. Yolda yürürken yardımcı olunması, bir ihtiyacın var mı diye sorulması bile onların gününü güzelleştirip hayatlarını değiştiriyor. Her şey mümkün. Yeter ki araştırsınlar, baksınlar. İmkansızı başarmaya çalışsınlar. Hayat o kadar güzel ve o kadar kısa ki, evde oturmaya değmez.“
“Asıl kazancım eşim”
Brezilya Boccia Dünya Kupası Şampiyonu Öner Bozbıyık da Boccia sayesinde hayallerine kavuştuğunu ve hayatının aşkını bulduğunu ifade ederek, “Sporu çok seviyordum fakat yapamıyordum. Engelimden dolayı yapabileceğim hiçbir spor branşı yoktu. Araştırmalarım sonucunda Boccia’yı gördüm” dedi.
Boccia sporu yaparken eşiyle tanışma fırsatı bulduğunu da anlatan Öner Bozbıyık, şöyle konuştu: “Geçen yıl Yalova’da Türkiye Şampiyonası yapıldı ve elendim. Fakat asıl kazancımı, yani eşimi orada tanıdım. Şu an hem asistanlığımı hem de takım antrenörlüğünü yapıyor. Yani her şeyim. Evde sürekli Boccia konuşuyoruz. Birçok şampiyonluk deneyimledim. Hayallerim ve ufkum daha da gelişti ve ‘Artık ben de yapabiliyorum’ dedim. Boccia branşında ilkleri ülkemize yaşattım. Brezilya’da şampiyon olarak İstiklal Marşımızı tüm dünyaya dinlettim. Ömrüm yettiğince sporun peşinden koşmaya devam edeceğim.“