DOLAR 32,3593 0.11%
EURO 35,0937 -0.12%
ALTIN 2.322,640,17
Ankara
17°

KAPALI

Enflasyon, alışveriş alışkanlıklarını değiştirdi
  • 9.Köy
  • Ekonomi
  • Enflasyon, alışveriş alışkanlıklarını değiştirdi

Enflasyon, alışveriş alışkanlıklarını değiştirdi

Yüksek enflasyon ile tüketicilerin satın alma eğilimleri de değişti. IPSOS tarafından yayımlanan Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması’na göre, zamlardan cebi yanan vatandaş, indirim marketlerine ve ucuz bulduğu ürünlere yöneldi. Ancak bu da yetmeyince, vatandaşın kullandığı tüketici kredilerinde patlama yaşandı.

ABONE OL
17 Şubat 2023 14:07
Enflasyon, alışveriş alışkanlıklarını değiştirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hayat pahalılığı, tüketicilerin alışveriş ettikleri marketleri de, markaları da değiştirmelerine neden oldu. IPSOS tarafından yayımlanan Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması’na göre, tüketicilerin pahalı markaları satın alma eğilimi azaldı. İnsanlar satın alma tercihini, istedikleri markalardan değil, ucuz buldukları ürünlerden yana kullanıyor.
IPSOS’un yayımladığı 2022 verilerine göre, tüketici tercihini satın almak istediği markaların ürünlerinden yana kullanamıyor. 2018 yılına kadar “biraz pahalı da olsa istediğimi alırım” diyenlerin oranı yüzde 50 seviyesindeyken, 2022 yılında bu oran yüzde 39’a kadar geriledi. 2018 ve 2020 yılında “Her zaman en ucuz oranı alırım” diyen tüketicilerin oranı ise yüzde 26 seviyesinden 31’e yükseldi.
“Ucuzluk marketlerinden alışveriş ediyorum” cevabını verenlerin sayısı ise 2018 yılına göre 3 puan artarak, yüzde 36’ya yükseldi. 

“Alım gücü ciddi ölçüde azaldı”

9. Köy’e konuşan Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Emin Tamer Gören, tüketicilerin ucuz ürünlere yönelmesinde en büyük kırılmanın, TL-Döviz kurundaki artışla yaşandığına dikkat çekerek, “2021 yılının sonunda gerçekleşen döviz kurundaki hızlı artış piyasalarda ciddi bir kırılmaya sebep oldu. Buna bağlı olarak enflasyonun yükselmesi, ürün fiyatlarına yapılan zamlar özellikle sabit gelirli tüketicilerin alım gücünü ciddi ölçüde azaltmıştır. Bu noktada tüketiciler, raflarda yer alan ucuz ürünleri tercih etme eğilimi sergilemektedirler” dedi.
Gelir-gider dengesi bozulan tüketicilerin açığı kapatmak için tüketici kredisi kullanımına yöneldiğini de ifade eden TükoDer Yönetim Kurulu Üyesi Gören, kullanılan tüketici kredileri toplamının önceki yıla göre yarı yarıya arttığını da altını çizdi.

“Ucuz ürünler toplum sağlığını tehdit ediyor”

Gören, tüketicilerin ucuz ürünleri tercih etmesinin özellikle gıda ürünlerinde hileli ürünlerin piyasaya sürülmesine yol açtığını, taklit ürünlerin toplum sağlığını olumsuz yönde tehdit edebileceğini vurguladı.

Tüketimde “mandal-takoz etkisi”

İstanbul Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Zahide Onaran ise, bir ülkede fiyat istikrarı ve adaletli gelir dağılımının ancak, ekonomide gerçek anlamda üretim boyutlu büyümenin gerçekleşmesiyle mümkün olabileceğine dikkat çekti. 9. Köy’ün sorularını yanıtlayan Onaran, tüketicilerin daha ucuz markaların ürünlerine yönelmesini “mandal-takoz etkisiyle” açıkladı. Onaran şöyle konuştu;

“Mandal-takoz etkisi, insanları gelirleri arttığı zaman tüketimlerini aynı oranda hızla artırması, ancak gelirleri düştüğünde tüketimlerini aynı hızla azaltamamasıdır. Yani kolaylıkla alışkanlıklarından vazgeçemezler. Aynı bir mandalın çamaşırı tutması, takozun tekerleğin kaymasını önlemesi gibi. Bu açıdan yapılan araştırma sonucu bize gelir ve satın alma gücü azalışının tüketim harcamalarını hemen aynı oranda azaltmadığını, ama alışkanlıklarını daha uygun ve tasarruf edebilme şansı yaratacak benzeri veya ikame edeceği ürünlere yönlendirdiklerini göstermektedir.”

Kısa vadeli çözümler

Tüketicilerin alışkanlıklarını sürdürebilmek için ilk aşamada kendilerine etki etmeyecek harcamalar ve ürünlerden vazgeçtiğini belirten Onaran, durumu şu sözlerle anlattı;
“Örneğin lüks bir markette satılan domatesi 50 liraya alacağına, pazardan veya daha uygun fiyatlı bir yerden alır. Artık aldığı lüks market, mağaza ürünü değildir ama aynı mal kategorisine giren normal mal statüsünde olan hatta özendirici teşvik niteliğindeki promosyonlu olanlardandır. Kısaca pahalı mal yerine onun daha ucuz olan benzerini satan market ve markaları tercih ederler. Ucuz, promosyonlu malları tüketirler. Bu süreç kısa dönem, belki orta vadede sürdürülebilir. Ama koşullar değişmedikçe veya kötüleştikçe tüketimin neredeyse tamamen kısılması sonucunu doğurur”.

HABER : Haber: Esin Özdemir

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.