Zuhal Çiloğlan / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın elektrik ve doğalgaz faturalarında gelire göre ödeme planlaması yaptıklarını açıklamasına uzmanlardan tepki geldi.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, bakanın “Elektrik ve doğalgaz faturalarının yüzde 60’ının devlet tarafından karşılandığına” ilişkin sözlerine “Çarpıtma” derken, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, “Bu üstü kapalı bir zam açıklamasıdır” diye konuştu.
Türkyılmaz 9. Köy’e yaptığı açıklamada, Bakan Bayraktar’ın açıklamalarını şu sözlerle yorumladı:
“Bunu ceplerinden değil, yurttaştan alınan vergilerden oluşan bütçe ile karşılıyorlar. Ayrıca faturanın yüzde 60’ını karşılamıyorlar. Konut tüketicilerinin ödedikleri doğalgaz faturası içinde gazın payı yaklaşık yüzde 50, hizmet bedeli yüzde 30, KDV’nin payı yüzde 20’dir. Bu durumda 1 m3 doğalgaz konut tüketicisine 10 TL’ye satıldığında, bakanlığın destek verdiği bölüm bin TL’nin 600 TL’si değil 250 liralık bir dilimidir. Benzer tablo konut elektrik tüketicileri için de söz konusudur. Konut tüketicilerinin bin lira elektrik faturalarının hiçbir zaman 600 lirası devlet tarafından karşılanmamıştır. Destek, yüksek fiyat artışlarının önüne geçmek için kullanılmıştır. Bu şekilde açıklamalarla gerçeği çarpıtıyorlar.“
“Yasal altyapı oluşturulması lazım”
Bakan Bayraktar’ın, elektrik ve gaz faturalarında gelir durumuna göre ödeme planlarının yapılacağını sözlerine karşılık da bunun kanunla düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Türkyılmaz, şöyle konuştu:
“Eğer destek verilecekse düşük gelirlilere verilmeli. Bu açık ve şeffaf olsa bir itirazım yok. Öte yandan, özel elektrik üreticileri enerji fiyatlarında yeni zamlar talep etmektedir. Elektrik yardımı alan hane sayısının 4 milyon 378 bin 839’a ulaşmış olması sorunun boyutlarını ortaya koymaktadır. Ayrıca bunları bir kanuna oturtmuyorlar. Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen bir lütuf gibi gösteriyorlar. Bunun meclisten geçerek yasal bir altyapısının oluşturulması lazım. Bunun yerine sürekli değişen, yapboz tahtasına çevirdikleri kararlarla iş götürmeye çalışıyorlar.”
“Popülist politikaların bedeli ağır”
Sürekli değişen popülist politikaların bedelinin ağır olduğunu ifade eden Türkyılmaz, “Mesela, neden geçen sene böyle bir uygulama yapmadılar? Düşük gelir gruplarına doğalgaz faturası ödetmemek yerine herkesi azade ettiler” diyerek, üst gelir grubundaki insanların da fatura ödemediğine dikkat çekti. Türkyılmaz, “Son derece popülist bir politika çizdiler, bedeli de 1,5 milyar dolar oldu” diye konuştu.
“Üstü kapalı zam açıklaması”
Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş da, Bakan Bayraktar’ın sözlerinin, üstü kapalı bir şekilde enerji fiyatlarının artacağına işaret ettiğini söyledi. Türkiye’nin enerji politikalarının son derece akıl dışı olduğunu belirten Ulutaş, “Enerji fiyatları artmış durumda. Gelirine oranla en fazla enerji faturası ödeyen ülkelerden biri Türkiye” dedi.
Faturalarda birtakım indirimlerin de uygulandığını söyleyen Ulutaş, şöyle konuştu; “O kadar dışa bağımlı bir enerji politikamız var ki kullanım bedelini birebir faturaya yansıtsalar toplumsal infial oluşur. Devlet, belli oranda bu fiyatları baskılamaya çalışıyor.
Sayın bakanın sübvansiyon olarak bahsettiği şey, fiyatları baskılamaya yönelik önlemlerdir. Şimdi ise bu önlemleri gevşeteceklerini söylüyorlar. Yani sadece belli gelir gruplarına sübvansiyon yapmaya devam edecekler ancak artık enerji fiyatlarını doğrudan vatandaşa yansıtacaklar.“
Bakan Bayraktar ne demişti?
Enerji Bakanı Bayraktar, geçen hafta katıldığı Anadolu Ajansı Editör Masası canlı yayınında “Elektrik ve doğalgazda hazine üzerinden çok ciddi desteğimiz var. Bin liralık gaz ve elektrik faturasının yüzde 60’ı halen devletimiz tarafından karşılanıyor” ifadesini kullanmıştı.
Bakan Bayraktar, yüksek gelir grubu için yeni bir çalışma yapacaklarını duyurarak, şunları söylemişti; “Destek mekanizmasını daha etkin kullanmamız gerekiyor. OVP içinde de desteklerin etkinleştirilmesi başlığı altında var. Her birimizin evinde kullandığımız elektrik ve gazda bu destek var. Gelir grubu yüksek, gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilere maliyetine göre maliyet esaslı yansıtmak daha doğru diye düşünüyoruz.“
|