DOLAR 34,2616 -0.04%
EURO 37,4231 -0.21%
ALTIN 2.914,78-0,45
Ankara
20°

KAPALI

“Elazığ Şeker Fabrikası’nın üretim kapasitesi artırılsın”
  • 9.Köy
  • Genel
  • “Elazığ Şeker Fabrikası’nın üretim kapasitesi artırılsın”

“Elazığ Şeker Fabrikası’nın üretim kapasitesi artırılsın”

Kamu işletmesi olan 15 şeker fabrikası arasındaki Elazığ Şeker Fabrikası’nda üretim artışı talepleri gündemde. Bu talebi Elazığ Çiftçi-Der Başkanı Ergün Aslan ve bitki koruma uzmanı Ramazan Ayhan’a sorduk.

ABONE OL
9 Eylül 2024 12:45
“Elazığ Şeker Fabrikası’nın üretim kapasitesi artırılsın”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Serra Taylan

Elazığ’da 1956 yılında faaliyete başlayan şeker fabrikası bugün devlet işletmesinde olan ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye bağlı 15 şeker fabrikasından biri. Şeker pancarı üreticileri fabrikanın kapasitesinin arttırılmasını talep ediyor.

Fabrikanın günümüz ihtiyaç ve koşullarına göre arttırılan bir kapasiteyle faaliyetlerine devam etmesini isteyen çiftçilerin taleplerini, Elazığ Çiftçiler ve Hayvan Yetiştiricileri Derneği (Çiftçi-Der) Başkanı Ergün Aslan dile getirdi.

Aslan, 9. Köy’e yaptığı açıklamada, “Elazığ’da 1955 yılında kurulan ve 1956 yılından beri faaliyette olan şeker fabrikası kamu işletmesinde olan fabrikalardan birisi. Ülkede bulunan 33 şeker fabrikasından 12’si 2018 yılında özelleştirme kapsamında satılmıştı. Elazığ’daki şeker fabrikası da geçtiğimiz yıl, pancar üreticilerinin ürünlerini almak için uzun süre beklettiği gerekçesi ile eleştirilerin odağı olmuştu. Yaşanan sürecin ardından şeker fabrikasının üretim kotasının istenen düzeyde olmadığı ve kapasitesinin arttırılması hususu da gündeme gelmişti.” diye konuştu.

Ergün Aslan

“Yıl 2024, hala atalarımızın yaptığı fabrikaya muhtacız”

Mevcut fabrikanın kurulduğu günün koşullarında çok önemli bir yatırım olduğunu belirten Ergün Aslan şunları söyledi:

Şeker fabrikamızın kurulduğu Cumhuriyetin ilk yıllarından bugüne kayda değer bir değişiklik yok. Siz Cumhuriyetin ilk dönemlerinde böyle bir fabrikayı açıyorsunuz. O zaman için devasa bir proje! Gümüş motorları üretiyorsunuz, pancar motoru koyuyorsunuz ismini. Teknoloji anlamında, tarımsal bir ürünü işleyerek ikinci ve üçüncü ürüne dönüştürme konusunda günün şartlarında muazzam çalışmalar yapılıyor. Ama sene 2024 olmuş, hala atalarımızın dedelerimizin yaptığı fabrikaya muhtaç durumdayız. Aradaki zamanı kaybettik. Önce bunu irdelemek lazım. 

Bizim fabrikanın üretim potansiyelini arttırmamız lazım. Şeker fabrikasının yapıldığı tarihteki durumu, potansiyeli ve şimdiki durumu… Bizim bunları kısa vadede çözebilme lüksümüz de yok. Geçmişte yapılan yanlışları, eksiklikleri ve günümüz konjonktüründe ihtiyaç hasıl olan değişiklikleri planlayıp ona göre adım atmamız lazım.”

“Pancar ekemeyen çiftçi arpa ekmek zorunda kalıyor”

Pancar üretiminde kota uygulamasının üreticiler için büyük sıkıntı olduğunu da kaydeden Aslan, kota fazlası ürünlerin çiftçileri zora soktuğunun altını çizerek konuşmasına şöyle devam etti:

Pancara kota koyuluyor. Sonra şekeri yurtdışından ithal ediyoruz. Ekim sahalarına kota getiriliyor. Boş kalan arazilerde de hayata geçirilmeyen sulama projeleri nedeni ile arpa ekimine yöneliyor çiftçiler. Arpa da nadasa bırakıldığı için iki yılda bir ürün alınıyor. Bunun üreticilerimize ekonomik olarak ciddi zararları var. Kota fazlası üreten çiftçi ürününü ya tarlada bırakıyor ya da küspe olarak satıyor. O nedenle bu politikanın düzenlenmesi lazım.”

Ramazan Ayhan

“Kapasite artarsa Elazığ için büyük fayda sağlar” 

Bitki koruma uzmanı Ramazan Ayhan da şeker fabrikasının potansiyelinin arttırılması gerektiğini söyledi. İşleme tonajı düşük olduğu için ekim sahalarına da çok yer verilmediğini kaydeden Ayhan, “Şeker Fabrikası pancar ekim sahalarını istediğimiz kadar vermedi çünkü tonaj kapasitesi düşük. İşleyemediği için ve üretim fazlasını nakliyeden dolayı çevre illere de gönderemediği için çiftçiye kota verilemedi. O çiftçilere alternatif ürünler verildi. Ancak fabrikanın kapasitesinin arttırılması ve dolayısı ile üretimin artması Elazığ için büyük faydalar getirecek bir durumdur. O nedenle fabrikanın kapasitesinin arttırılması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.