DOLAR 34,7699 0.04%
EURO 36,5674 -0.02%
ALTIN 2.951,390,05
Ankara

HAFİF YAĞMUR

El emeği çantalar kadınlara umut oluyor
  • 9.Köy
  • Genel
  • El emeği çantalar kadınlara umut oluyor

El emeği çantalar kadınlara umut oluyor

Hatay Kırıkhan'da depremzedelere yönelik yürütülen projeler, onlara hem ekonomik destek hem psikolojik iyileşmelerine katkı sağladı. Bunlardan biri de "Kırıkhan Çanta Projesi". El becerilerini kullanarak çanta üreten kadınların topluma yeniden entegre olmalarını ve birlikte vakit geçirerek destek almalarını sağlıyor.

ABONE OL
6 Haziran 2024 13:23
El emeği çantalar kadınlara umut oluyor
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Semire Yılmaz / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos

Hatay’ın Kırıkhan ilçesi, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremden en çok etkilenen bölgelerden biri. Depreminin etkisini en aza indirmek üzere projeler hayata geçirilmeye çalışılıyor. Bunlardan biri de kadınlara destek sağlayan “Kırıkhan Çanta” projesi.

Kırıkhan Kaymakamlığı tarafından yürütülen proje, ekim ayında Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde başladı. 20 yaşından 76 yaşına kadar her yaştan kadınların ilgi gösterdiği kurslarda kadınlara çanta yapmayı öğreten usta öğretici Hatice Kekeç, proje ile kadınların hem sosyal ve psikolojik hem de maddi açıdan desteklenmesinin amaçlandığını söyledi.

Kırıkhan Kaymakamı Fikret Dağ, Kırıkhan’ın tümüyle deprem bölgesi olduğu bilinci ile hareket ettiklerini ve kadınları desteklemek amacıyla “Kırıkhan Çanta” markasını kurduklarını söyledi. Kaymakam Dağ, “Bu proje sayesinde kadınların istihdamını arttırmayı ve bölgedeki dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

“Kadınlara ekonomik özgürlük sağlamayı amaçlıyoruz”

Kırıkhan Çanta markasını tamamen halk eğitim ve Kaymakamlık iş birliğiyle yürüttüklerini belirten Kaymakam Dağ, projenin bölgedeki kadınların hayata tutunmasını kolaylaştırmayı amaçladığının altını çizdi. Dağ, kadınların el becerilerini kullanarak üretime katıldıkları bu projenin, aynı zamanda Kırıkhan’ın kırsal bölgelerinde yaşayan kadınların istihdamını artırma yolunda da önemli bir adım olduğunu dile getirdi. Dağ, “Kadınlara ekonomik özgürlük sağlamayı amaçlıyoruz” dedi. Kaymakam Dağ, projenin geleceğe yönelik hedefinin, “Kırıkhan’da kadın istihdamını artırarak pazarda kendilerine yer edinmelerini sağlamak. Bu sayede kadınlara ekonomik ve psikolojik destek sağlamak ve bölgedeki sosyal ve ekonomik kalkınmaya da katkıda bulunmak” olduğunu dile getirdi.

Kırıkhan Çanta’nın markalaşma süreci

Kırıkhan Halk Eğitim Merkezi usta öğreticilerinden Hatice Kekeç, çanta üretiminin Kaymakamlık desteği ile başlatıldığını söyledi. Kekeç, Kırıkhan Çanta markasının ekim ayında Halk Eğitim Merkezlerinin bünyesinde kurulduğunu, markalaşma sürecine gittiklerini ve bu süreçte, halk eğitime bağlı farklı kursların da düzenlendiğini söyledi. Kekeç, “Konteynerlerde de tüm olumsuz şartlara rağmen üretim devam ediyor” dedi.

Kırıkhan Çanta markasından elde edilen gelir sayesinde kadınların, evlerinin ihtiyaçlarını karşıladığını, bu sayede deprem nedeniyle yaşadıkları ekonomik sıkıntıları aşmaya çalıştıklarını belirten Kekeç, “Buradan elde edilen gelir sayesinde kadınlar bir kazanç sağlamış oldu ve aynı zamanda psikolojik açıdan kendilerini daha iyi hissetmeleri sağlandı” dedi.

En yaşlı 76, en genç 20 yaşında

Çanta üretimine ilginin çok olduğunu söyleyen Hatice Kekeç,”Proje kapsamında yer alan katılımcıların yaş aralığı oldukça geniş; en yaşlı öğrenci 76 yaşında iken en genç öğrenci 20 yaşında” dedi.

Bir çanta üretiminin, başlama, astarlama ve son rötuşlarla birlikte bir haftada tamamlandığını belirten Kekeç, üretim sürecinin hafta içi her gün konteynerde, halk eğitim merkezinde gerçekleştiğini de sözlerine ekledi. Kekeç, “Üretim yapan kadınların tamamı depremzede ve buradaki tüm kazanç depremzede kadınlara ait” dedi.

Projenin öğrencilerinden Suna Güven 20 yaşında ve kursiyerlerin en gençlerinden biri. Haftanın 5 gününü çanta yapmakla uğraşarak geçirdiğini, üstelik burada öğrendiklerini evde annesine de anlattığını belirten Suna Güven, annesinin de çanta yapmaya gelmek isteğini ancak sağlık sorunları sebebiyle gelemediğini söyledi. Güven, “Bu proje sayesinde günlük sıkıntılarımdan uzaklaşıyorum. Az da olsa depremin bana yaşattığı travmaları unutuyorum” dedi.

Bu proje sayesinde harçlığını çıkardığını ve ev kadınlarının kendilerine kazanç sağlama imkanı bulduğunu söyleyen Güven, projeye daha fazla destek verilmesini ve daha fazla duyurulmasını da istedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.